Ainoana suomalaisjoukkueena yhä europelejään jatkava HJK aloitti oman eurotaipaleensa Mestarien liigan karsinnoissa verrattain vakuuttavasti. Puolustava Veikkausliigan mestari kukisti färsaarelaisen Vikingurin yhteismaalein 5-2, ja eteni karsintojen toiselle kierrokselle.

HJK:n pelit siis jatkuvat, mutta samalla vastustajat luonnollisesti kovenevat. Jo seuraava haaste on huomattavasti hankalampi, sillä HJK kohtaa tänä ja ensi keskiviikkona pelattavassa otteluparissa Valko-Venäjän mahtiseura BATE:n. Avausosa pelataan Valko-Venäjällä tänään klo 20 alkaen ja toinen osa Helsingissä viikon kuluttua 1.8.klo 19.00.

BATE:lla valtavasti lohkovaihekokemusta

Ennakkosuosikin paineita otteluparissa saa harteillaan kantaa BATE, joka on todella kokenut ja rutinoitunut euromenestyjä. Viimeisten kymmenen kauden aikana BATE on pelannut peräti viisi kertaa Mestarien liigan lohkovaiheessa ja päälle kahdesti Eurooppa-liigan lohkoissa. Tänä aikana BATE:n vieraana ovat saaneet taipua muun muassa Bayern München (kaudella 2012-2013), Athletic Bilbao (2014-2015) ja AS Roma (2015-2016).

Mikäli HJK pystyisi urotekoon ja ottaisi otteluparissa BATE:n päänahan, saisi se UCL-karsinnan kolmannella kierroksella vastaansa voittajan otteluparista Kukësi-Qarabag. Azerbaidzhanilainen Qarabag on suuri suosikki albanialaista vastustajaansa vastaan. Se pelasi viime kaudella Mestarien liigan lohkovaiheessa, ja kolmella edellisellä Eurooppa-liigan lohkoissa. Viime syksyn komeimmat saavutukset olivat kaksi tasapeliä tulevaa Eurooppa-liigan voittajaa Atlético Madridia vastaan.

Jotta paikka Mestarien liigan lohkovaiheessa voisi HJK:lle aueta, pitää sen voittaa kaikkiaan kolme otteluparia. BATE:n ja Kukësin/Qarabagin jälkeen vastaan voisi tulla vielä jokin todella perinteikäs suurseura. Playoff-kierroksella sijoitettuna on varmuudella Eredivisien mestari PSV Eindhoven, mutta muiden joukkueiden varmistumista joudutaan vielä odottelemaan. Mikäli kaikki suosikit pitäisivät aiemmilla kierroksilla pintansa, täydentyisi sijoitettujen kori playoff-kierroksen arvonnassa Salzburgilla, Ludogorets Razgradilla ja Celticillä.

Lohkovaihepaikka kahden otteluparin voiton päässä

Mikäli unelma Mestarien liigan lohkovaiheesta kaatuisikin, voi HJK yhä tavoitella paikkaa myös Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Sinnekin matka on samoin kolmen otteluparin mittainen. Mikäli HJK häviää BATE:lle, on sillä edessä kaksi otteluparia Eurooppa-liigan karsinnoissa, ja mikäli ”vasta” Kükesille/Qarabagille, pääsee HJK suoraan Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle.

Jos HJK voittaa kaksi seuraavaa Mestarien liigan karsintojen ottelupariaan ja häviää UCL:n playoff-vaiheessa, pääsee se mukaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Toisin sanottuna, jompaan kumpaan lohkovaiheeseen selvitäkseen on HJK:n joka tapauksessa kellistettävä vähintään kaksi vastustajaa.

Jos BATE osoittautuu liian kovaksi palaksi purra, saisi HJK Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella vastaansa voittajan otteluparista Olimpija Ljubljana (Slovenia) – Crusaders (Pohjois-Irlanti). Ljubljana on suomalaisille tuttu seura, sillä VPS kaatoi sen vuosi sitten Eurooppa-liigan karsinnoissa yhteismaalein 2-0. Kumpaa tahansa vastaan HJK lähtisi luultavasti suosikkina.

Eurooppa-liigan ”mestarien polulle” ei karsintavaiheessa uusia joukkueita tule, joten mahdollisen playoff-kierroksen vastustajat tulevat joko Eurooppa-liigan kolmannen kierroksen voittajista tai Mestarien liigan kolmannen karsintakierroksen häviäjistä. BATE:n ohella kovimman rankkauksen ennakkokaavailuissa tälle kierrokselle saavat muiden muassa Dinamo Zagreb, Sheriff Tiraspol ja Malmö.

Sekä Mestarien liigan että Eurooppa-liigan karsinnat pelataan päätökseensä elokuun viimeisinä päivinä, joten edessä on tiivis reilun viiden viikon rupeama.