Liverpoolin manageri Jürgen Klopp on saanut kuulla tänä kesänä vanhoista lausunnoistaan. Liverpool on hankkinut puolustajien ME-siirtosummalla Virgil van Dijkin ja maalivahtien ME-summalla Alissonin, vaikka saksalaisluotsi vannoi vielä jokin aika sitten, ettei hän ryhtyisi koskaan sellaiseen kerskakulutukseen, mitä vaikkapa Manchesterin jättiläiset ovat totutusti esittäneet.

Klopp tuntee hyvin sekä Valioliigan että Bundesliigan ja analysoi Sport1:n haastattelussa liigojen merkittäviä eroja, ennen kaikkea siirtomarkkinoiden näkövinkkelistä. Bundesliigassa kun nähdään harvemmin yli 20 miljoonaa euroa maksavia pelaajasiirtoja, ja Englannissa summat paisuvat ja paisuvat.

– Kaikkea ei voi saada. En usko, että Saksassa olisi kulttuuria, jossa hyväksyttäisiin 150 miljoonan euron pelaajasiirtoa. Saksassa ilmainen siirto on täydellinen, Klopp julistaa.

– Englannissa asia on toisin. Täällä ilmaissiirrosta ajatellaan: ”Ei maksa mitään? Ei osaakaan mitään!”

Kloppin mukaan Saksassa keskusteltiin muutama vuosi sitten Bayernin kiinteästä siirtokassasta, jossa väitettiin olevan 100 miljoonaa euroa.

– Tänä päivänä sillä ei saisi edes puolikasta Neymaria, Liverpool-luotsi täräyttää.

– Ajat muuttuvat. Saksassa on valittu tämä tie, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Se voi toimia mutkattomasti. Silloin pitää vain hyväksyä se, että ehdottomat huippupelaajat pelaavat Englannissa tai Espanjassa.

Saksassa on käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö bundesliigaseuroille sallita ulkomaiset ja ulkopuoliset omistajatahot, sillä nykyinen ”50+1 -sääntö” ei salli suuryritysten tai ”kummisetien” ottaa seuroja haltuunsa. Kloppilla on asiaan selvä kanta.

– Joko kaikki jatkuu ennallaan, ja sekin on hyvä: hieno liiga, superstadioneita ja mahtava tunnelma. Tai sitten valitaan Englannin malli, ja sääntöjä on pakko muuttaa. Muuta vaihtoehtoa ei ole.