Ikuinen kiistely siitä mitä joukkuetta, tai keitä pelaajia tuomarit ”suosivat”, on hauska, ja samaan aikaan ymmärrettävän lapsellinen traditio. Nyt sille kuitenkin on myös tutkimuksellista tukea.

ESPN:n englantilaisessa Bathin yliopistossa teettämä tutkimus kulkee nimellä Luck index, ja kertoo muun muassa sen, miten tuomarivirheet tai muut väärät tulkinnat vaikuttivat kunkin joukkueen sijoitukseen Valioliigan sarjataulukossa.

Liverpool oli tutkimuksen mukaan ”epäonnisin” joukkue viime kaudella. Mikäli kaikki virheelliset ratkaisut oiottaisiin, nousisi Jürgen Kloppin ryhmän pistesaldo peräti kahdellatoista.

Manchester United puolestaan oli, monen mielestä arvatenkin, ”onnekkain” joukkue. Se hyötyi tutkimuksen mukaan virheratkaisuista kuuden pisteen edestä.

ESPN FC

@ESPNFC
ESPN LUCK INDEX: Research shows @LFC were the unluckiest Premier League team in 2017/18 and should have finished 2nd.

Man United were the luckiest and drop down to 4th.

Visit the ESPN Luck Index hub, powered by @IntelUK to learn more about our findings: es.pn/2vJr4tr

Sarjasta putoamiseenkin luck index olisi vaikuttanut; Stoke jatkaisi Valioliigassa myös tällä kaudella.

Tutkimus on kiinnostava, mutta tuskin kovin akuutisti konkreettisiin toimiin johtava. Koska Valioliigassa kuitenkin liikkuu pallon lisäksi valtavia rahasummia, ei ole ihme, että tällaiset kiinnostavat. Nyt julkistetun tilaston mukaan esimerkiksi Brighton olisi korjatun taulukon mukaan nousuut jopa kuusi sijoitusta, mikä olisi tuottanut sarjanousijalle lähes 13 miljoonaa euroa suuremman palkintorahapotin.

Lähteet: ESPN, BBC