Suuri tuuritutkimus – miltä valioliigataulukko näyttäisi oikeilla tuomioilla?

© Kuva: Getty Images

Ikuinen kiistely siitä mitä joukkuetta, tai keitä pelaajia tuomarit ”suosivat”, on hauska, ja samaan aikaan ymmärrettävän lapsellinen traditio. Nyt sille kuitenkin on myös tutkimuksellista tukea.

ESPN:n englantilaisessa Bathin yliopistossa teettämä tutkimus kulkee nimellä Luck index, ja kertoo muun muassa sen, miten tuomarivirheet tai muut väärät tulkinnat vaikuttivat kunkin joukkueen sijoitukseen Valioliigan sarjataulukossa.

Liverpool oli tutkimuksen mukaan ”epäonnisin” joukkue viime kaudella. Mikäli kaikki virheelliset ratkaisut oiottaisiin, nousisi Jürgen Kloppin ryhmän pistesaldo peräti kahdellatoista.

Manchester United puolestaan oli, monen mielestä arvatenkin, ”onnekkain” joukkue. Se hyötyi tutkimuksen mukaan virheratkaisuista kuuden pisteen edestä.

Sarjasta putoamiseenkin luck index olisi vaikuttanut; Stoke jatkaisi Valioliigassa myös tällä kaudella.

Tutkimus on kiinnostava, mutta tuskin kovin akuutisti konkreettisiin toimiin johtava. Koska Valioliigassa kuitenkin liikkuu pallon lisäksi valtavia rahasummia, ei ole ihme, että tällaiset kiinnostavat. Nyt julkistetun tilaston mukaan esimerkiksi Brighton olisi korjatun taulukon mukaan nousuut jopa kuusi sijoitusta, mikä olisi tuottanut sarjanousijalle lähes 13 miljoonaa euroa suuremman palkintorahapotin.

Lähteet: ESPN, BBC


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!