Vielä viime kaudella Turkin Superliiga sai hyvää mainosta kansainvälisessä jalkapalloilussa, kun Besiktas marssi komeasti oman Mestarien liigan lohkonsa voittoon. Pudotuspeleissä tuli nopea palautus maan pinnalle Bayern Münchenin toimesta, mutta vahva syyskausi muistutti siitä, että Turkin liigalla on paikkansa Euroopan keskisuurien joukossa tasokkaana jalkapallosarjana.

Juuri nyt Turkin Superliigan tilanne näyttää kuitenkin huomattavasti tukalammalta, eikä tuloksissakaan ole hurraamista. Fenerbahce putosi Mestarien liigan karsinnoissa Benficalle ja hävisi Eurooppa-liigan avauksensa Dinamo Zagrebille 1-4. Akhisarspor taipui puolestaan kotonaan venäläiselle Krasnodarille 0-1. Galatasaray sentään kukisti Mestarien liiga -avauksessaan Lokomotiv Moskovan ja Besiktas Eurooppa-liigassa norjalaisen Sarpsborgin.

Uusiin pelaajiin vähemmän rahaa kuin yli vuosikymmeneen

Tulevina vuosina vaikeuksia voi olla luvassa lisääkin, sillä numerot kesän siirtomarkkinoilta kertovat siitä, että iso osa Turkin jalkapallotalousmahdista on tipotiessään. Kesällä 2017 yhteenlasketut siirtosummat olivat vielä 110,65 miljoonaa euroa, mutta tänä kesänä summa putosi 47,5 miljoonaan. Lukema on matalin 11 vuoteen.

Talousahdingosta selvitäkseen turkkilaisseurat tekivätkin siirtokorvauksissa voittoa, vasta kolmannen kerran tällä vuosituhannella. Rahaa saatiin pelaajamyynneistä yhteensä 32 miljoonaa euroa enemmän kuin sitä sijoitettiin uusiin pelaajiin.

Siinä, missä Turkin pääsarja houkutteli vielä muutama vuosi sitten yhä enemmän ja enemmän maailmantähtiä, on nyt tyydytty usein ilmaissiirtoihin, lainapesteihin tai halvemmilta markkinoilta haalittuihin kaloihin. Tasonsa osoittaneista pelaajista Álvaro Negredon ja Bafétimbi Gomisin kaltaisia pelaajia päästettiin Aasiaan, jotta palkkakuluissa saataisiin säästöä.

Tulot liiroissa, menot euroissa ja dollareissa

Syy turkkilaisseurojen uuteen maltillisuuteen on Turkin liiran romahduksessa. Valuutan arvo laski vertailussa US-dollariin ja euroon vuoden alusta lähtien noin 40 prosenttia elokuuhun, eli siirtoikkunan sulkeutumiseen mennessä. Sillä on vaikutuksensa kaikkien muiden elämän osa-alueiden ohella myös jalkapalloon.

Iso osa ongelmaa on se, että turkkilaisseurat saavat tulonsa (kuten lipputulot ja fanituotemyyntitulot) pääasiassa liiroina, mutta velat maksetaan ulkomaisessa valuutassa, joko dollareina tai euroina. Velat ovat suurseuroista puhuttaessa vieläpä varsin massiivisia. Niin ikään ulkomaalaispelaajien palkat maksetaan useimmiten euroina tai dollareina. Muun muassa maineikas Fenerbahce onkin jo joutunut maksamaan pelaajapalkkioita myöhässä.

Esimerkiksi juuri Fenerbahce myi viime kauden tehokkaimman pelaajansa Giulianon saudiarabialaiseen Al-Nasriin. Giulianon vuosipalkka 3 miljoonaa euroa oli vielä vuodenvaihteessa Turkin liiroissa mitattuna 13,14 miljoonaa liiraa, mutta myynnin hetkellä se olikin jo 21 miljoonaa. Eikä tulojen kasvattaminen ole talouskriisin takia helppoa.

Muita seuroja huomattavasti helpompi tilanne on Galatasaraylla, koska se kuittaa jo pelkästä Mestarien liigaan osallistumisesta palkintorahoina vähintään 15 miljoonaa euroa, sekä arviolta 22 miljoonaa euroa TV-rahoina. Nämä maksetaan euroissa, joten UCL:ään osallistumisesta on tullut Turkin suurseuroille elintärkeää.

Trumpin tulleissa ongelman juurisyy

Merkittävä tekijä Turkin jalkapalloseurojen alamäessä on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Turkille asettamissa alumiinin ja teräksen tuontitulleissa. Tullimaksujen kaksinkertaistaminen johti valuuttakriisiin, jonka myötä laadukkaiden pelaajien hankkiminen mutkistui.

– Trumpin takia emme voi ostaa uusia pelaajia, Galatasarayn varapuheenjohtaja Abdurrahim Albayrak totesi turkkilaisessa TV-haastattelussa.

Asiaa avaa syvemmin Trabzonsportin puhenjohtaja Ahmet Agaoglu.

– Laskimme joukkueen henkilöstöbudjettiamme 33 miljoonasta eurosta 23 miljoonaan euroon. Valuuttakriisin takia kulut kuitenkin taas nousivat, sillä 80 prosenttia pelaajistamme saa palkkansa euroina.

– Turkin valuutta on liira. Jos se ei sovi pelaajille ja valmentajille, voivat he pelata jatkossa maissa, joissa maksetaan euroissa, Agaoglu ehdotti.

Näillä näkymin turkkilaisjoukkueilta ei kannata kovin pian euromenestystä tai nimekkäitä hankintoja odotella. Ensin täytyy varmistua siitä, ettei konkurssipeikko kolkuttele ovella.

Jutun lähteenä on käytetty Transfermarktia.