Nousu ja tuho. Niitä on jalkapallon historia pullollaan, mutta harvoin on alamäki yhden vuoden aikana niin jyrkkä kuin Brasilian supertähti Neymarilla.

Vielä vuosi sitten Neymar sijoittui FIFA:n The Best -äänestyksessä kolmanneksi Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin jälkeen. Moni uskoi Neymarista tulevan ensimmäisen pelaajan, joka voisi rikkoa Ronaldon ja Messin ylivallan niin The Best -äänestyksessä kuin Ballon d’Or -gaalassakin.

Kun Neymar siirtyi kesällä 2017 Barcelonasta Paris Saint-Germainiin, hänen todettiin mielivän pois Messin varjosta. Dominointi Ligue 1:ssä ja Mestarien liigassa voisi johtaa hänet lähemmäs unelmaa, maailman parhaan pelaajan statusta.

Toistaiseksi on kuitenkin käynyt toisin. PSG:n kansallinen mestaruus on suoranainen odotusarvo, eikä Neymarilta erityistä loistoa edes tarvittu. Seurajoukkuekausi katkesi helmikuussa syntyneeseen nilkkavammaan, eikä MM-kisoissakaan lopulta nähty Neymarilta kummoistakaan loistoa. Päällimmäisenä kun jäivät mieleen surullisenkuuluisat maassa kieriskelyt, ja niistä syntyneet lukuisat meemit.

Ja mikä oli tulos: 0 ääntä The Best -äänestyksessä, vaikka ääniä antoivat 170 maajoukkuevalmentajaa ja 168 maajoukkuekapteenia sekä toimittajaa (kullakin annettavaan kolme ääntä). Kovin paljon näyttävämmin ei voisi korkealta ja kovaa pudota.