Ykkösen yllätysjoukkue jälleen ilman voittoa – katosiko fokus vääriin asioihin?

© Kuva: Juha Tamminen
Katso FC Vitebsk - KuPS suorana ilmaiseksi!

Päädyttiinpä Ykkösessä sitten minkälaiseen loppujärjestykseen tahansa, voitaneen hyvällä syyllä todeta EIF:n olevan kauden suurin yllättäjä. Piskuinen tammisaarelaisjoukkue ylsi jo keväällä Suomen Cupin välieriin, ja ensimmäisten 20 sarjakierroksen aikana se hävisi vain yhden ottelun.

Meno on ollut kauden läpi niin väkevää, että kuta kuinkin elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin EIF paistatteli yli kuukauden Ykkösen kärkipaikalla. Musta hevonen olikin yllättäen suurin nousijasuosikki.

Tänään näyttää kuitenkin taas aivan toiselta. EIF pelasi jo neljännen voitottoman ottelunsa peräkkäin, kun Pietarsaaren Jaro vieraili Tammisaaressa. Maalittoman tasapelin myötä sarjakärki KPV on päässyt karkaamaan kuuden ja toisena oleva HIFK viiden pisteen päähän, ja EIF on saamassa hiljalleen päästää irti nousuhaaveistaan. Sarjaa on pelaamatta enää kolme kierrosta.

Jonkinlaisena kauden käännekohtana voitaneen pitää elokuun lopussa pelattua tulista ottelua KTP-EIF. Pelin lopussa EIF:n maalivahdin Jonathan Jäntin kerrottiin solvanneen rasistisesti KTP:n Jean da Silvaa.

Jo ennen kuin Palloliitto ehti tapauksesta tuomiota langettaa, asetti EIF Jäntin kolmen ottelun pelikieltoon. Kakkosvahti Mehdi El Moutacimin pelatessa maalilla EIF nujersi vielä seuraavassa pelissä Hakan, mutta sitten El Moutacim loukkaantui.

EIF päätti yllättäen purkaa Jäntin pelikiellon jo yhden ottelun jälkeen – julkisesta arvostelusta piittaamatta – mutta tuloskäyrä kääntyikin laskuun. Ensin EIF hävisi JJK:lle ja sitten elintärkeissä kärkiotteluissa KPV:lle ja HIFK:lle. Kolmen pelin tappioputken jatkoksi seurasi tänään maaliton tasapeli Jaroa vastaan.

Yksi piste viimeisestä neljästä ottelusta on käytännössä tekemässä EIF:n nousuhaaveet tyhjiksi. Hätäisempi voisi arvella, että joukkueen fokus on mennyt vääriin asioihin myrrellyksen keskellä. Ennen kiihkeää KTP-peliä yksi tappio 19 ottelussa, sen jälkeen kolme häviötä viidestä pelistä.

Teoreettiset mahdollisuudet kahden parhaan joukkoon EIF:llä toki yhä on, mutta juuri nyt näyttää siltä, että suorasta noususta taistelevat KPV ja HIFK. Nämä kohtaavatkin keskinäisessä ottelussa Helsingissä 20. lokakuuta. Pienet mahdollisuudet kahden parhaan joukkoon on olemassa yhä myös AC Oululla ja Jarolla, mutta tämä edellyttäisi kärkikolmikon pahoja kompurointeja.

Katso FC Vitebsk - KuPS suorana ilmaiseksi!