Huuhkaja-tähti vertasi eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista futiskulttuuria – yhdessä asiassa selkeä ero

© Kuva: Getty Images

Yhdysvaltojen MLS-liigaa Minnesota Unitedissa pelaava Rasmus Schüller on suuren suomalaisyleisön tutkan ulkopuolella. Sarjan näkyvyys on Euroopassa pieni ja laji on Pohjois-Amerikassa muihin valtalajeihin verrattuna suosioltaan vaatimaton. Kasvuvauhti ja potentiaali on kuitenkin huimaava.

– Tiesin Yhdysvaltojen jalkapallokulttuurista tosi vähän etukäteen. Se oli mielenkiintoinen hyppy tuntemattomaan. Nyt on selvinnyt, että sarja on tasokas ja nopeasti kasvava, Schüller kuvailee SuomiFutis-sivustolle.

– Meininki eroaa Eurooppaan selkeimmin siinä, että urheilu on niin kiinteä osa viihdeteollisuutta. Katsojat tulevat paikan päälle pitämään hauskaa ja nauttimaan tapahtumasta. Sen myötä tunnelma otteluissa on mukava ja energinen, eri tavalla kuin Euroopassa, jossa se on paikoin jopa aggressiivinen ja vihamielinen.

Schüller kertoo aidosti yllättyneensä tunnelmasta ja keskittyykin omien sanojensa mukaan vain nauttimaan joka hetkestä.

– Meidän päädyssä on tuhat ihmistä lippujen ja banderollien kanssa. Ei sieltä tunnelmaa puutu. Yleisökeskiarvo on 24 000 ja kasvaa koko ajan. Meininki on huikea.

Tuloksista kentällä ei voi sanoa samaa. Joukkue hävisi reilu viikko sitten Philadelphia Unionille vieraskentällä rumasti 1-5. Kotona peli kulkee, mutta vieraissa on tukkoista. Joukkueen hyökkäyspäässä on taitoa luoda hyviä tilanteita, mutta omiin pääsee espoolaislähtöisen Schüllerin mukaan liian paljon helppoja osumia.

Keskikenttäpelaaja on pelannut käytännössä jokaisen mahdollisen minuutin. Schüller kertoo myös kehittyneensä peliminuuttien myötä pelaajana. Alkukaudesta löytyi myös uusi rooli.

– Meiltä puuttui alkukaudesta kutospaikan pelaaja ja se sopi minulle. Olen aikaisemminkin ollut hyvä pallonriistäjä, mutta siihen sopivaa roolia ei ole ollut aiemmin tarjolla.

Seuraavan viikon ajan keskittyminen on seurajoukkueen sijaan kuitenkin maajoukkueessa. Huuhkajat aloittivat Nations Leaguen kahdella upealla kotivoitolla Unkarista ja Virosta, mutta panokset nousevat entisestään. Arvokisapaikasta haaveillakseen lohkovoitto on välttämätön.

– Meillä on nyt Huuhkajissa hyvä pohja, jonka päälle rakentaa. Meillä on itseluottamusta ja pystytään ottamaan pisteitä sekä ennen kaikkea voittamaan, vaikka peli ei aina olisi niin kauniin näköistä. Se on varmaan se suurin muutos aikaisempaan.

Viasat näyttää maanantaina Huuhkajien neljännen Nations League -ottelun Kreikkaa vastaan. Ottelu alkaa kello 21.45, ja sitä voi seurata Viasat Jalkapallo -kanavalta, Viaplaysta sekä ilmaiseksi Viafreestä.

Anssi Shemeikka