Cristiano Ronaldon supertähden viitta jalkapallomaailman huipulla on joutunut viime aikoina vakavien syytösten ympäröimäksi. 33-vuotiaan portugalilaishyökkääjän menneisyydestä on paljastanut asioita, jotka voivat paikkaansa pitäessään vaarantaa maailman parhaan uran.

Kerrataanpa nopeasti, mistä on kyse.

34-vuotias Kathryn Mayorga tuli viime viikolla omilla kasvoillaan ja nimellään esiin painajaismaisesta kohtaamisestaan Las Vegasissa Ronaldon kanssa. Nainen syytti Ronaldon raiskanneen hänet 10 vuotta sitten (lue naisen tarina tästä).

Lehti käytti reportaasissaan laajaa todistemateriaalia, johon sisältyi sähköposteja, lääkärintodistuksia ja jopa poliisiraportteja.

Väitetty rikos tapahtui kesällä 2009, kun Ronaldo oli siirtynyt silloiseen maailmanennätyshintaan Manchester Unitedista Real Madridiin. Nainen kertoi portugalilaisen maksaneen hänet hiljaiseksi.

Las Vegasin poliisi on myös avannut tutkinnan uusien tietojen myötä uudelleen.

Ronaldoa ei olla todettu vielä syylliseksi, mutta miehen imago roolimallina ja lajin keulakuvana ei ole enää entisensä.

Se näkyy jo pelaajan uran ympärillä. Urheilun jättibrändi ja Ronaldon pääsponsori Nike ilmoitti olevansa vakavasti huolissaan rikosepäilyistä. Myös videopelivalmistaja EA Sports seuraa tarkasti tilannetta, koska tähtipelaaja on ollut useamman vuoden firman suositun FIFA-videopelin kansikuvapelaajana.

Myös Portugalin maajoukkue ilmoitti, ettei ryhmän kapteenia enää tänä vuonna heidän riveissään nähdä. Päävalmentaja Fernando Santos ei vahvistanut päätöksen johtuneen tutkinnasta, mutta olihan se rivien välistä luettavissa.

Mutta mitä teki Ronaldon seura Juventus?

No lakaisi koko kohun ”vanhana” olkaa kohauttaen maton alle.

”Tapahtumat, joiden väitetään tapahtuneen 10 vuotta sitten eivät muuta tätä mielipidettä” (Juventuksen tiedotteesta)

Vaikka Ronaldo on vielä toistaiseksi syytön hirvittävään tekoon, Juventus olisi voinut valita sanansa huomattavasti paremmin.

Juve viestii sanomallaan, että heidän ykköstähtensä saa olla kentän ulkopuolella kuinka kusipäinen ihminen tahansa ja tehdä mitä haluaa. Pelipaikka pysyy, kunhan maaliverkot heiluvat itse otteluissa.

Mitäpä sitten, jos lähes vuosikymmen sitten olisi vakavan rikoksen tehnyt. Eihän sillä enää ole mitään painoa.

Tämän surullisen mielikuvan Juven kanta aiheutti itselläni ja kannattajien reaktioiden perusteella myös muilla. Seura otti sanavalinnoillaan merkittävän imagotappion.

Juventuksen puolivillainen suhtautuminen syytöksiin kertoo myös pelosta ottaa kantaa arkaan aiheeseen. Seura pulitti kesällä Realille Ronaldosta yli 100 miljoonaa euroa ja portugalilainen tuottaa oheistoiminnallaan, kuten pelipaitamyynnillä merkittäviä tulohanoja Torinoon.

Ronaldo on niin suuri pelaaja, että miehen imago halutaan pitää puhtaana hinnalla millä hyvänsä.

Ronaldon brändi on liian suuri tahrattavaksi. Kuva : Getty Images (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Nostan tässä vaiheessa esimerkin Hollywoodin Me Too -kampanjasta. Yhdysvaltojen elokuvamaailmassa nousi viime vuoden lopussa esiin ilmiö, joka alkoi yhdysvaltalaisen näyttelijän Alyssa Milanon twiitistä. Milano kehoitti seuraajiaan jakamaan kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä.

Kampanja johti usemman julkisen henkilön ulostuloon ja käräytti suuriakin elokuva-alan ihmisiä, kuten arvostetun tuottaja Harvey Weinsteinin ja pitkän linjan huippunäyttelijän Kevin Spaceyn.

Vaikka räväkästä kampanjasta voi olla montaa mieltä, siitä saa erinomaisen esimerkin myös Ronaldon tapaukseen. Hän on mainitsemani Spacey.

59-vuotias Spacey oli kasvanut alallaan kolmen vuosikymmenen aikana niin suureksi tekijäksi, että hänen pimeästä puolestaan haluttiin vaieta. Kun totuus tuli lopulta ilmi, näyttelijä poistettiin vauhdilla tekeillä olevista elokuvatuotannoista ja suosikkisarja House Of Cardsista.

Spaceyn ura mureni syytöksiin ja työtarjoukset katkesivat kuin seinään. Mikäli Ronaldo on syyllinen väitettyyn raiskaukseen, seuraamukset voivat olla hyvinkin samankaltaisia.

Potkut seurasta, sponsorit katkaisevat siteet ja fanikanta häviäisi pala palalta. Hyvin mahdollinen skenaario.

Ronaldo on jalkapallon ”Spacey”, mutta vielä suuremmassa mittakaavassa. Portugalilainen on monen nuoren esikuva ja lajin kaupallisesti tunnetuin pelaaja. Ulkoisilla ansioillaan oman brändin luomisessa vain PSG:n Neymar pääsee nykypelaajista lähelle hyökkääjää.

Ronaldo on moninkertainen mestari Valioliigassa ja La Ligassa, viisinkertainen Mestarien liiga -voittaja sekä useampaan otteeseen maailman parhaaksi valittu legenda.

Kuvitelkaapa millainen jälki jalkapallohistoriaan jäisi, jos yksi kaikkien aikojen pelaajista tuomittaisiin oikeudessa seksuaalirikollisena. Kaikki suuret saavutukset kentällä menettäisivät merkityksensä ja suuri osa miljoonista faneista kääntäisi selkänsä.

Yksi 2010 luvun suurimmista pelaajista muistettaisiin vain likaisena raiskaajana. Kaikki pokaalit ja teot kentällä eivät merkitsisi enää mitään.

Nike teki monikansallisena suuryhtiönä rohkean ja esimerkillisen ratkaisun ilmoitettuaan suoran kantansa vakaviin epäilyihin.

Myös Juventuksen tulisi suhtautua rikostutkintaan hienovaraisemmin.

Seuran tarpeen puolustaa pelaajaansa ymmärtää, koska Ronaldoa ei olla vielä todettu mihinkään syylliseksi. Siitä huolimatta Juve uiskentelee vaarallisilla vesillä vähätellessään tilannetta.

Avoimempi vastaus Juventukselta olisi palvellut seuran arvoja huomattavasti paremmin.

Ronaldon täysi tuomitseminen on vielä liian aikaista. Tutkinta on kesken, eikä tekoa olla vielä todistettu todeksi.

Julkisuudesta riittää tarinoita siitä, kun naiset hakevat ”kullankaivajina” suuria korvauksia keksimällä väritettyjä kertomuksia huippu-urheilijan tai muun kuuluisuuden ahdistelusta, saadakseen suuria rahakorvauksia.

Ronaldonkin tapaus voi olla tällainen.

Jos Mayorgan tarina kuitenkin pitäisikin paikkaansa, Juventukselta on löydyttävä valmius tekemään se kovin ratkaisu. Se selkäranka antaa potkut tuottoisimmalle ja suurimmalle pelaajalleen.