Lohkovoitto, liiganousu, muhkea rahapotti ja suotuisampi EM-karsintojen arvontakori. Kaikki kerrassaan upeita asioita, jotka ovat Huuhkajilla hienon Nations League -menestyksen myötä jo aivan käsien ulottuvilla. Silti monien mielissä häilyy ennen kaikkea haave paikasta vuoden 2020 EM-turnaukseen, johon nyt nähty menestys voi tarjota mainion takaportin kevään 2020 jatkopelien kautta.

Vaan entäpä sitten kahden vuoden päästä? Nations League on saanut jalkapalloyleisössä verrattain innostuneen vastaanoton, ja näyttää vahvasti siltä, että kilpailu on tullut jäädäkseen.

Joka neljäs vuosi Nations League on luontevaa kytkeä osaksi EM-karsintoja, mutta MM-kisojen alla samaa karsintareittiä ei tultane hyödyntämään – eikä missään tapauksessa ainakaan samassa laajuudessaan. Kun EM-kisoihin pääsee kaikkiaan 24 maata, on Euroopalla vuoden 2022 MM-turnaukseen Qatariin vain 13 paikkaa. Näitä tuskin halutaan luovuttaa alempien divisioonien edustajille nykyiseen malliin. Mitä todennäköisimmin Euroopassa kaikki MM-paikat jaetaankin perinteisten karsintojen kautta.

Panoksettomia pelit eivät silti Nations Leaguen seuraavassakaan painoksessa ole. Qatarin MM-kisojen karsintaformaateista ja -aikatauluista ei ole vielä vahvistettua tietoa, mutta Palloliiton maajoukkuepäällikkö Lennart Wangel vahvisti SuomiFutikselle uskovansa, että menestys Nations Leaguessa syksyllä 2020 vaikuttaa suoraan MM-arvontojen rankingiin ja siten arvontakoreihin.

Myös rahaa on tarjolla sitä enemmän, mitä korkeampi sarjataso on. Palkintosummia ehdittäneen vielä määritellä vuosikerta vuosikerralta uusiksi, mutta tämänhetkisellä tilanteella B-liigaan osallistuville maksetaan palkintorahoina 1,5 miljoonaa euroa, kun Suomen nykyisessä C-liigassa summa on 1,125 euroa. Oman lohkonsa voittaja saa vastaavat summat tuplana.

Palloliiton kassaan korkeampi sarjataso voi tuoda täytettä toki myös nimekkäämpien ja houkuttelevampien vastustajien myötä. Saattaahan Huuhkajien vastustajina sarjanousun tapahduttua kahden vuoden kuluttua olla vaikkapa Saksan, Kroatian, Puolan tai Tanskan kaltaisia huippumaita. Kilpailullisia kotipelejä on toki B-liigassa yksi vähemmän, mutta vuonna 2020 Suomi palannee pelaamaan Olympiastadionille, joten katsojaluvut on mahdollista hilata jälleen aivan uusiin sfääreihin.

[readmore from=Huuhkajat]

Kun taannoin selvisi, että EM-kisoihin jaetaan yksi paikka kunkin divisioonan osallistujille, moni futisihminen ehdotti – enemmän tai vähemmän tosissaan – että Suomenhan olisi kannattavampaa pelata D-liigassa kuin C-liigassa. Tahallaan häviäminen ei kuitenkaan kuulu urheilun perusperiaatteisiin, ja hyvinhän Suomi on lopulta C-liigassakin pärjännyt.

EM-jatkokarsintaan on kuitenkin loogisesti ajateltuna helpompi reitti C- kuin B-liigasta, joten ehkä kyynisimmät voivat ajatella, että paikka B-liigassa on ainakin nyt Suomelle tarjolla niin sanotusti ”oikeaan aikaan”.