Teemu Pukin joukkuetoveri oli Louis van Gaalin ikimuistoisen menestystempun keskeinen pala: ”Pitänyt meitä pystyssä”

© Kuva: Getty Images

Hollannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Louis van Gaal veti vuoden 2014 MM-kisojen puolivälierässä todellisen ässäkortin hihastaan vaihtamalla maalivahtia Costa Ricaa vastaan aivan jatkoajan loppupuolella.

Ykkösveskari Jasper Cillessen tuli tempusta etukäteen tietämättömänä nöyränä vaihtoon, ja tolppien väliin asteli häntä vuoden vanhempi, tuolloin Newcastlessa Valioliigaa isossa roolissa pelannut Tim Krul, joka ei ollut koskaan aiemmin torjunut arvokisoissa.

Pian erikoisen ja ihmetystä katsomoissa aiheuttaneen vaihdon jälkeen jatkoaika päättyi, ja edessä oli rangaistuspotkukilpailu. Mittelö, jossa van Gaal tiesi Krulin olevan omimmillaan.

Krul kiitti luotsiaan vastuusta ja torjui kaksi 11-metristä, joiden ansiosta Hollanti eteni välierävaiheeseen Argentiinaa vastaan. Ulottuva molari nousi maansa sankariksi hetkessä.

Hetki toi hetken huumaa ja kunniaa, mutta ei pysyvää kukoistusta. Viime vuodet Krulin ura on poukkoillut. Viimeisen kautensa hän pelasi Newcastlessa ja Valioliigassa 2015-16, jonka jälkeen hän on edustanut kotimaansa pääsarjaseura AZ Alkmaaria ja toista brittiseuraa Brightonia. Maajoukkuetehtävistäkin on vierähtänyt jo pitkä tovi: viimeisin komennus oranssipaitoihin tuli kolme vuotta sitten.

Viime kausi kului Krulilla Brightonissa selvänä penkkivahtina huippusesongin pelanneen Matt Ryanin takana. Krul, nyt 30, ei pelannut peliäkään Valioliigassa, vaikka Newcastlen-vuosinaan (Valioliigassa 2010-16) hän kuului parhaimmillaan sarjan ehdottomiin huippuihin.

Kesällä Krul sai tukea Brightonin managerilta Chris Hughtonilta. Irlantilaiskäskijä sanoi Krulille suoraan, ettei tämän tasoinen maalivahti kuulu kakkosveskariksi. Krul halusi uuden alun ja teki heinäkuussa kahden vuoden sopimuksen Championshipissä pelaavan, vuosina 2012-14 Hughtonin valmentaman Norwich Cityn kanssa.

Uusien kuvioiden myötä hollantilaisen ura on lähtenyt täysin uuteen nousuun. Hän on torjunut kaikki 12 sarjapeliä alusta loppuun ja ollut iso avaintekijä siinä, että ”Kanarianlintujen” verkkoon on tehty vain 15 osumaa.

Norwichin 15 tehdystä sarjamaalista peräti viisi iskenyt suomalaishyökkääjä Teemu Pukki pitää Krulia edelleen erittäin hyvänä maalivahtina, vaikka pari viime vuotta ovat jarruttaneet kopparin uraa.

– Hän on pitänyt meitä joissain peleissä ihan hyvin pystyssäkin. Hän on hyvä maalivahti, hyvä tyyppi ja mukava kaveri, Norwichin syyskuun parhaaksi pelaajaksi valittu Pukki kehui SuomiFutis-sivustolle.

Täksi kaudeksi Norwichiin Tanskan liigan Brøndbystä suurin odotuksin siirtynyt Pukki tiesi Krulin entuudestaan.

– Hän pelasi silloin meitä vastaan Olympiastadionilla, kun hävittiin 0-2. Hän oli silloin pelaamassa, Pukki muisti.

Kyseisestä ottelusta on kulunut jo yli seitsemän vuotta. Krul torjui tuolloin Hollannin U21-maajoukkueen maalilla, kun Suomen U21-ryhmä koki 0-2-tappion Helsingissä. Suomen joukkueessa pelasi nykyisistä A-maajoukkuepelaajista myös Lukas Hradecky, Jukka Raitala, Paulus Arajuuri, Joona Toivio sekä Joni Kauko.

Hollantia pidetään yleisesti jalkapallon ehdottomana suurmaana. Siksi kotikannattajille onkin ollut massiivinen pettymys jäädä ulos kahdesta edellisestä arvoturnauksesta, ensin Ranskan EM-kisoista ja viimeisimpänä Venäjän MM-lopputurnauksesta.

Edellisen kerran Hollanti oli jäänyt ulos EM-kisoista vuonna 1984. Kahden viime arvoturnauksen väliinjäänti oli karmiva asia vuoden 2014 MM-pronssimitalistille.

Lauantaina Hollanti on kotonaan kivenkovan haasteen edessä, kun se kohtaa Uefa Nations Leaguen ottelussa Saksan. Avauspelinsä Hollanti hävisi vieraissa maailmanmestari Ranskalle 1-2.

Hollanti-Saksa pelataan lauantaina 13.10. kello 21.45 alkaen. Ottelu näkyy Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa. Lähetys alkaa klo 21.35. Ottelun parhaat palat ovat katsottavissa Viafreessä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros


Lunasta 50€ ilmaisveto Mestarien liigaan!

  1. Avaa pelitili Betssonille alapuolen napista.
  2. Talleta ja saat 50€ ilmaisvedon Mestarien liigan peleihin.
  3. Laita vetoa sisään ja nauti peleistä!