Copa Libertadoresin, eli Etelä-Amerikan Mestarien liigan finaalissa kohtaavat maanosan suurimmat ja seuratuimmat seurat, Boca Juniors ja River Plate. Kyseessä on historiallinen finaali, sillä veriviholliset eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet toisiaan maanosan suurimman kilpailun finaalissa.

Suomessa argentiinalainen jalkapallo on jäänyt ymmärrettävästi varjoon ja suurin osa ei välttämättä tiedä Libertadoresin Superclásico-finaalista, joten koimme velvollisuudeksemme avata kenties lajin historian suurinta finaalia tarkemmin.

Boca Juniors eteni Etelä-Amerikassa äärimmäisen arvostetun kilpailun finaaliin kukistettuaan välierissä brasilialaisen Gremion yhteismaalein 4-2. River Plate joutui taipumaan huomattavasti paikallisvastustajaansa enemmän, sillä River nappasi finaalipaikan Palmeirasin käsistä toisen välieräosan lisäajan rangaistuspotkun myötä. Kuvaavaa on se, että niin Boca kuin Riverkin lähtivät välieriin altavastaajina.

Kaksiosaisen finaalin ensimmäinen osa piti pelata Bocan kotistadionilla La Bomboneralla lauantaina Suomen aikaa klo. 22.00. Rankkasateiden vuoksi ensimmäinen osa siirrettiin seuraavalle päivälle, eli sunnuntaille, jolloin ottelu pyörähtää käyntiin Suomen aikaa kello 21.00. Toinen osa näkee päivänvalonsa lauantaina 24.10. Ratkaiseva osa alkaa Suomen aikaa 22.00.

Kyseessä on Copa Libertadoresin viimeinen kaksiosainen finaali. Finaali pelataan ensi vuodesta lähtien yksiosaisena.

Historiaa – valtava tragedia vuosikymmeniä pimennossa

Boca ja River ovat olleet toistensa suurimpia vihamiehiä jo yli sadan vuoden ajan. Kaksikon välisten derbyjen suurin tunnelataus sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun seurat jakoivat saman barrion, eli kaupunginosan. Boca ja River pelasivat kotiottelunsa Boca-nimisen kaupunginosan luoteisosassa. River muutti kuitenkin Bocasta aina Sarandín ja Recoletan kautta Belgranon kaupunginosaan, sillä seura sai kuuluisuutta ja kannattajakuntaa tarviten itselleen uuden stadionin.

Kivijalat kuumalle derbylle oli kuitenkin asetettu Bocan kaupunginosassa, eikä Riverin muuttaminen vajaan 12 kilometrin päähän muuttanut tosiasioita mihinkään. Bocan ja Riverin välisistä derbyistä oli kasvanut Argentiinan ja koko Etelä-Amerikan suurin yksittäinen derby ja välienselvittely. Kuten monissa derbyissä, niin myös Riverin ja Bocan välisessä Superclásicossa elintaso oli aikoinaan suuressa roolissa.

Legendaarinen Juan Román Riquelme on Bocan seurahistorian rakastetuin pelaaja. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi kasvattajaseuransa riveissä vajaat 400 ottelua. Riquelme on ollut mukana voittamassa jokaista Bocan kolmesta Libertadores-mestaruudesta. Kuva: Getty

Boca tunnettiin aikoinaan työväen seurana. Seuran kannattajakunta koostui pääosin Bocan kaupunginosassa asuneista italialaisista maahanmuuttajista. Riverin kannattajakunta koostui keskiluokan väestä, josta tuleekin seuran mukana jo sadan vuoden ajan kulkenut lempinimi Los Millonarios.

Yli sata vuotta kestäneen vihanpidon moraalinen ja henkinen päätös nähdään seuraavan kahden viikon aikana. Tämän Copa Libertadoresin voittaja on Superclásico-historian voittaja. Sarjamestaruuksilla tai aiemmilla kohtaamisilla Libertadoresin pudotuspeleissä ei ole enää siinä vaiheessa merkitystä. Tämän finaaliparin voittaja nousee kenties ikuisiksi ajoiksi niskan päälle.

– Tämän finaalin häviäjän on poistuttava maasta. Häpeä on liian suuri, argentiinalaisvalmentaja Omar Labruna kertoi Fox Sports Argentinalle.

Superclásicot ovat nähneet vuosikymmenien saatossa useita ikimuistoisia otteluita, kuten myös unohtumattomia katastrofeja. Argentiinan historian suurin tragedia todistettiin vuonna 1968, kun 71 Bocan kannattajaa menehtyi Riverin kotistadionilla, kun vierassektio romahti. Tapaus jäi Argentiinassa tabuksi, eivätkä seurat maininneet tragediaa sanallakaan seuraavaan 50 vuoteen. Tänä kesänä tapahtuman merkkivuotena Boca pahoitteli ensimmäistä kertaa julkisesti sitä, ettei seura järjestänyt aikoinaan millaistakaan tilaisuutta kuolleiden kannattajiensa muistoa varten.

Marcelo Gallardo on yksi suurimmista River-legendoista. Keskikenttäpelaajana pelannut Gallardo edusti urallaan Riveriä yhteensä 12 vuoden ajan. Gallardo on toiminut neljän vuoden ajan Riverin päävalmentajana voittaen muun muassa Libertadoresin vuonna 2015. Kuva: Getty

Boca ja River ovat Argentiinan menestyksekkäimpiä seuroja. River on voittanut Argentiinan pääsarjan ennätykselliset 36 kertaa. Copa Libertadoresin pokaaleita Riverillä on kotistadioninsa museossa kolme kappaletta. Boca on voittanut pääsarjamestaruuden 33 kertaa, mutta Copa Libertadoresin seura on voittanut peräti kuusi kertaa. Vain niin ikään buenosairesilaisella Independientellä on yksi Copa Libertadoresin voitto enemmän historiassaan.

Bocan ja Riverin välisiä derbyjä pidetään kansainvälisesti yhtenä maailman suurimmista yksittäisistä derbyistä. Muun muassa kunnioitettu FourFourTwo-lehti nosti Superclásicon nimenomaan maailman suurimmaksi derbyksi.

Kannattajakulttuuri – maailma pysähtyy Bomboneralla

Superclásicot tunnetaan suorastaan loistavasta tunnelmastaan. Kannattajakulttuuri Argentiinassa on hyvin intohimoista ja muusta maailmasta poikkeavaa. Argentiinalaismediat ovat puhuneet maailmanlopusta puhuttaessa tulevasta Libertadoresin finaalista. Se kuvastaa loistavasti sitä, millaisessa roolissa Superclásico on Argentiinassa ja koko Etelä-Amerikassa.

Se näkyy myös katsomoissa. Seurat arpoivat jäsentensä kesken mahdollisuuksia lippujen hankkimiseen. Sekään ei takaa lippujen saamista, sillä avausosaan lipun ostavan kannattajan on pitänyt olla paikan päällä vähintään neljässä viimeisestä kuudesta Bocan kotiottelusta. Bocalla on yli 140 000 jäsentä ja Bomboneralle mahtuu vajaat 50 000 ihmistä, joten vain vajaa kolmannes seuran jäsenistä näkee Bocan seurahistorian suurimman ottelun paikan päällä. Argentiinan mustassa pörssissä lippuja on kaupiteltu peräti 5 000 eurolla, joka on Argentiinan elintason huomioon ottaen suorastaan valtava summa.

Argentiinassa seurat ovat hyvin sidonnaisia perinteisiin ja kaupunginosiinsa. Jokaisella kaupunginosalla on oma seura ja valtaosa seurojen kannattajista on kotoisin seuran omasta kaupunginosasta. Se on aiheuttanut – kuten odottaa ikävä kyllä saattaa – valtavia tappeluita vuosikymmenien saatossa kaupunginosien kesken, kun seurat pelaavat keskenään.

Bocan kannattajat ovat naljailleet Riverin kannattajille viimeiset viisi vuotta siitä, kun River putosi katastrofaalisesti ensimmäistä kertaa historiansa aikana Argentiinan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle kesällä 2013. Se teki samalla Bocasta pisimpään yhtäjaksoisesti Argentiinan pääsarjassa pelanneen seuran.

”Älä koskaan unohda, että tulet divarista.” Bocan vuosikymmeniä loppuunmyytynä ollut kymmentuhatpäinen ultrakannattajapääty muistutti Riveriä syyskuun Superclásicossa. Kuva: Getty

Tänä vuonna Libertadoresin finaaleissa ei nähdä ollenkaan vieraskannattajia. Normaalisti Libertadoresin finaaleissa vieraskannattajat ovat sallittuja, mutta ei tällä kertaa. Se ei suoranaisesti liity Superclásicoon, mutta argentiinalaisella jalkapallolla on sen kanssa paljon tekemistä. Vuonna 2013 Estudiantesin ja Lanúsin kannattajat tappelivat ennen seurojen välistä sarjaottelua. Yksi Lanúsin 30-vuotias kannattaja ammuttiin kuoliaaksi. Lanúsin kannattajat saivat tietää tapauksesta hetkeä myöhemmin katsomossa ja tuhannet kannattajat ryntäsivät kentälle, josta aiheutui mittavat tappelut poliisien kanssa.

Siitä lähtien Argentiinan pääsarjassa vieraskannattajat ovat olleet kiellettyjä ja River ja Boca päättivät kunnioittaa sääntöä myös Libertadoresin finaaleissa.

Se ei kuitenkaan hälvennä tunnelmaa. Bocan ja Riverin kannattajat ovat maailmankuuluja valtavista tifoistaan, kymmenistä tuhansista äänekkäistä kannattajistaan ja hulluudesta, joka jalkapallon ympärillä pyörii Buenos Airesissa.

Riverin kannattajat pitivät valtavaa mekkalaa muutama viikko sitten Monumentalilla Libertadoresin välierien avausosassa. Kuva: Getty

Bocan ja Riverin kannattajille Superclásico on maailmanloppua suurempi ottelu. Siinä vaiheessa, kun Superclásico pelataan Libertadoresin finaalissa, niin on aiheellista puhua jo koko universumin päättymisestä. Boca-legenda Carlos Tévezin kommentit ensimmäisen finaalin alla kertovat kaiken tarpeellisen.

– Vaihtaisin kaikki urallani voitetut pokaalit tähän Libertadoresiin, siitä ei ole mitään epäselvyyttä.

River-kasvatti ja seuran edustusjoukkuetta neljän vuoden ajan edustanut Maxi López pitää ottelua historian suurimpana.

– Maailma ei ole koskaan todistanut suurempaa ottelua. Siitä tulee uniikkia. En halua uskoa sitä, etten pääse seuraamaan ottelua paikan päälle, brasilialaista Vasco da Gamaa edustava López totesi Fox Sports Argentinalle.

Lähtökohdat – River Plate lähtee superfinaaliin suosikkina

Sunnuntaina nähdään kenties maailman historian suurin yksittäinen finaali. On siten normaalia, että varsinkaan sellaisessa ottelussa ei ole suosikkia, sillä kyseessä on Superclásico. Ottelu, joka voi päättyä miten tahansa. Silti faktana voi pitää sitä, että vieraskentällä finaalin aloittava River Plate on pienoinen suosikki.

Gallardon River on ollut viime aikoina Bocan niskan päällä. Tänä vuonna River on voittanut jokaisen kolmesta Superclásicosta, eikä Boca ole onnistunut kohtaamisissa kertaakaan maalinteossa. Kaksikko kohtasi viimeksi syyskuussa sarjaottelussa Bomboneralla ja kyseessä oli Riverin näytös. Ottelu päättyi Riverin 2-0 -vierasvoittoon ja Gallardon suojatit suorastaan dominoivat Bomboneran nurmella.

River on tottunut juhlimaan viime aikoina Superclásicoissa.. Kuva: Getty

Bocan ei kannata kuitenkaan lannistua kuluvan vuoden keskinäisten otteluiden aikana, vaikka Superclásicossa historialla tai tilastoilla ei ole sen suurempaa merkitystä. Guillermo Schelotton valmentama Boca on pärjännyt keskinäisissä otteluissa hyvin, jos unohdetaan viimeinen vuosi.

Bocalla on lähtökohtaisesti käytössään finaalissa hieman parempi kokoonpano kuin Riverillä. River on Bocaa reilusti edellä ainoastaan maalillaan, sillä Riverin maalia vartioiva Franco Armani on huomattavasti varmempi maalivahti kuin Bocan nuori Agustín Rossi. Schelottolla on käytössään kärjessä tulikuuma Dario Benedetto, joka iski välierissä Palmeirasia vastaan Bocan neljästä maalista kolme.

TyC Sportsin Martín Arevalon mukaan Schelotto kokeili keskiviikon harjoituksissaan Wanchopé Abiláa ja Benedettoa kärkiparina. Saattaa olla, että kaksikko avaa yhdessä Bomboneralla sunnuntaina. Kaksikko onnistui maalinteossa Palmeiras-välieräparin toisessa osassa.

..mutta Boca ei lähde mihinkään kotiotteluunsa altavastaajana suorastaan helvetillisen kotiyleisönsä tukemana. Kuva: Getty

Loistavaa työtä Riverissä tehnyt Gallardo on osoittanut sen, miten hyvin hän on saanut joukkueen pelaamaan yhteen. Äärimmäisen vaativana ja pikkutarkkana tunnettu Gallardo luottaa pallonhallintaan ja tiiviiseen puolustamiseen. Schelotton Bocalla on ollut ongelmia Riverin tasapainoisen puolustuksen avaamisessa, mutta Bocalla on pieni hyöty käytössään.

Riverin 36-vuotias kapteeni ja keskikentän avainpelaaja Leonardo Ponzio on nimittäin sivussa finaalin ensimmäisestä osasta. Ponzio on Gallardon ehdoton luottomies ja keskikentän tuki ja turva. Clarínin mukaan Gallardo peluuttaa Ponzion tilalla Enzo Péreziä. Myös Riverin toinen avainpelaaja Pity Martínez on kärsinyt pienistä vammoista, eikä kyennyt harjoittelemaan maanantaina tai tiistaina, mutta laiturin odotetaan olevan pelikunnossa sunnuntaihin mennessä.

Ponzion lisäksi River joutuu La Bomboneralle ilman päävalmentajaansa Gallardoa. Välierien toisessa osassa toimitsijakiellossa ollut Gallardo bongattiin aitiosta kesken ottelun radiopuhelimen kanssa kommunikoimassa vaihtopenkille. Argentiinalaislähteiden mukaan Gallardo hiipi salaa puoliajalla Riverin pukukoppiin motivoimaan pelaajiaan, kun River oli häviöllä luvuin 1-0. Gallardolle tuomittiin kolmen ottelun uusi toimitsijakielto ja 50 000 dollarin sakot.

COPA LIBERTADORES 1. FINAALI BOCA JUNIORS-RIVER PLATE 11.11 21.00 (OTTELU SIIRRETTIIN LAUANTAILTA SUNNUNTAILLE)
COPA LIBERTADORES 2. FINAALI RIVER PLATE-BOCA JUNIORS 24.11 22.00