Kello käyntiin, nyt.

Palloliitto on päättänyt tehdä muutoksen Suomen Cupin kautta 2019 koskeviin sääntöihin. Aiemmin ilmoitetusta poiketen Veikkausliigan osalta lohkojakoa ei arvotakaan, vaan joukkueet jaetaan lohkoihin maantieteellisin painotuksin. Tähän päätökseen on johtanut veikkausliigaseurojen esittämä toive, joka välitettiin liittohallituksen lokakuussa pidettyyn kokoukseen.

Kello seis, nyt.

Yllä oleva tiedote on fiktiivinen, sillä sellaista ei koskaan ole julkaistu Palloliiton sivuilla, eikä missään muuallakaan ennen tätä artikkelia. Halusinpa vain kokeilla, kuinka kauan sellaisen laatimiseen menee. Minuutti ja 33 sekuntia.

Jalkapalloväen Palloliiton tekemä sääntömuutos kuitenkin yllätti, ja siksi Suomen Cupin maanantaina julkistetusta lohkojaosta nousikin sosiaalisessa mediassa niin kova poru (lue lisää). ”Arvonta” heitti yllättäen kaikki Etelä-Suomen veikkausliigaseurat samaan lohkoon, ja kaikki vähänkin pohjoisempana sijaitsevat joukkueet toiseen lohkoon. Todennäköisyyslaskentaan en nyt aikaani tuhlaa, mutta ei tarvitse olla matematiikkanero tajutakseen, että tuollainen arvontatulos olisi äärettömän harvinainen sattuma.

Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoi tiistaina SuomiFutiksen puhelinhaastattelussa kiireen syyksi siihen, ettei asiasta oltu tiedotettu.

– Asianosaiset liigaseurat ovat olleet tästä tietoisia ja tässä toimittiin todella nopealla aikataululla, Lundström totesi.

Samassa haastattelussa Lundström kertoi, että liigaseurat esittivät muutosta liittohallituksen kokouksessa 22. lokakuuta. Lohkojako puolestaan ilmoitettiin eilen, 19. marraskuuta.

Toki puolitoista minuuttia on kohtuuton vaatimus, sillä ymmärrän, että linkityksineen kuvituksineen päivineen tiedotteen laatimiseen voisi todellisuudessa mennä ehkä varttituntikin. Silti on hieman arveluttavaa, ettei keltään löytynyt tuota varttia neljässä viikossa, joka liittohallituksen kokouksen ja marraskuun 19:nnen päivän välille mahtui. Hienoa tietysti, että Palloliitossa on kädet täynnä töitä.

Tämäkin tuorein käänne varmasti unohtuu pian, ja viimeistään silloin, kun pelit pääsevät tammikuussa alkamaan. Negatiivista julkisuutta Palloliitto ei kuitenkaan välttämättä kaipaa, sillä niin paljon rapaa Suomen Cup on viime vuosina osakseen saanut. Ja täysin aiheesta.

Suomen Cupin osallistujamäärä on laskenut kymmenessä vuodessa yli 80 prosentilla. Varmasti liitossa on cupin suhteen paljon myös hyvää tarkoittavia ajatuksia. Jotta joskus tulisi jotain positiivistakin uutisoitavaa, voisi olla syytä tehdä nämä ”pienetkin asiat” – kuten nyt omien sääntöjen muuttaminen ilman erillistä tiedotetta – hyvin.

Jumppa Hällfors

@Jumppa
Parasta kykymuotoisessa #SuomenCup'issa on että enää niin harva jengi joutuu mukaan tuohon paskaan.

Jos Palloliitto ja Suomen Cup jotain kaipaa, niin lisää läpinäkyvyyttä. Olen itsekin seurannut live-striimiltä lukuisia Suomen Cupin arvontoja, mutta syystä tai toisesta näitä ei ole enää viime aikoina livenä välitetty. Maanantain osalta se on helppo ymmärtää, jos kerran mitään arvottavaakaan ei ollut. Toki siitäkin olisi voinut kertoa etukäteen.

[readmore from=Suomen-Cup]

Tuorein salamyhkäisyystapaus ei toki ole pienin Suomen Cupin ongelmista. Kilpailussa on pielessä moni muukin asia, mutta niitä ei listattaisi puolessatoista minuutissa, vaan aiheen parissa saattaisi kulua koko työpäivä.

Se kuitenkin on varmaa, että nimensä veroinen Suomen Cup ei tällä hetkellä ole. Niin kauan kuin isoista asioista päätetään kulissien takana piilossa, ei Respect Suomen Cup osakseen juuri arvostusta ja kunnioitusta saa.