Reilut kaksi kuukautta kestänyt Nations League -rypistys tulee tiistai-iltana maaliinsa. Pikkuhiljaa selvillä alkavat olla niin nousijat kuin putoajatkin, mutta huiman jännittäviä pelejä on vielä edessä. Tässä katsaus viimeisen illan tapahtumiin.

A-liiga viimeistä silausta vaille taputeltu

Korkeimmalla liigaportaalla asiat alkavat olla loppuunkäsiteltyjä. Kesäkuussa pelattavaan Final Fouriin tiensä raivasivat Portugali, Englanti, Sveitsi ja Hollanti. Kahden viimeksimainitun lohkovoitot ratkesivat keskinäisten otteluiden vertailussa tasapisteissä olleiden Belgian ja Ranskan kanssa.

A-liigasta sarjaporrasta alemmas putoavat Saksa, Islanti, Puola ja Kroatia. Liigan ainoa tiistain ottelu Portugali-Puola onkin Nations Leagueta ajatellen käytännössä merkityksetön. Final Fouria isännöivä Portugali voi ottaa pelin harjoitusotteluna, mutta Puola himoitsee kunnon tulosta, hyvästä syystä.

Jos Puola hakee Portugalista vähintään tasapelin, on se 2.12. suoritettavassa EM-karsinnan arvonnassa ykköskorissa, pudottaen samalla Saksan kakkoskoriin. Tappiolla Puola jää kakkoskoriin.

B-liigassa vastakkain Suomen naapurimaat

Myös B-liiga on vain yhtä ottelua vaille valmis. Tiistain ainoassa ottelussa kohtaavat Ruotsi ja Venäjä. Panos ottelussa on yksinkertainen. Mikäli Ruotsi voittaa, nousee se A-liigaan. Muilla tuloksilla Venäjä on nousija.

Jo aiemmin nousunsa A-liigaan ovat varmistaneet Ukraina, Bosnia ja Hertsegovina sekä Tanska. Näillä on varmuudella plakkarissa myös paikka mahdollisessa maaliskuun 2020 EM-jatkokarsinnassa – joskin sopii odottaa, että B-liigalaisista suurin osa raivaa tiensä mukaan lopputurnaukseen suoraan EM-karsinnoista. Tällöin jatkokarsijoita voidaan hakea vaikka lohkojumboista ja tarvittaessa C-liigalaisista saakka.

B-liigasta pykälää alemmas putoavat Slovakia, Turkki, Pohjois-Irlanti ja Irlanti. B-liigaan nousseen Suomen kanssa samalla tasolla puolestaan jatkavat Tshekki, Itävalta, Wales ja toinen kaksikosta Ruotsi-Venäjä.

C-liigassa kahden lohkon voitto yhä auki

C-liigassa lohkovoiton ja sarjanousun ovat jo varmistaneet Suomi ja Norja. Kaksi muuta lohkovoittajaa ratkaistaan tiistai-iltana.

Lohkon 1 voittaja ratkeaa ottelussa Skotlanti-Israel. Skotlanti nappaa voiton 1-0- tai 2-1 -voitolla tai vähintään kahden maalin voitolla. Muilla tuloksilla lohkovoitto menee Israelille.

Lohkossa 4 Serbia on jo viittä vaille lohkovoittaja. Sille riittää kotivoitto nollakerhossa majailevasta Liettuasta nousun varmistamiseen. Tasapeli tai tappiokin riittää Serbialle, ellei Romania voita samaan aikaan vieraskentällä Montenegroa.

Varmoja D-liigaan putoajia ovat jo Viro, Liettua ja Slovenia. Neljäs putoaja on Kypros, paitsi jos Montenegro häviää Romanialle kahdella tai useammalla maalilla.

D-lohkossa huima huipennus

D-lohkossa pelaavat UEFA:n pahnanpohjimmaiset ja liigasta ei putoa yksikään maa. Neljästä lohkosta kolme on jo paketissa, ja sarjanousunsa ovat jo varmistaneet Georgia, Makedonia ja Valko-Venäjä. Neljännen nousijan paikan nappaa joko Kosovo tai Azerbaidzhan, joka on yksi vuoden 2020 EM-kisojen 12 isäntämaasta.

Kosovolle riittää kotikentällään tasapeli lohkovoittoon, mutta jos Azerbaidzhan ottaa kolme pistettä, nousee se Kosovon ohi.

UEFA EURO 2024

@EURO2024
The #NationsLeague as things stand!

D-liigalaisten EM-kisapaikka suoraan EM-karsinnoista olisi jättimäinen sensaatio, joten todennäköisesti juuri lohkovoittajien nelikko ratkaisee keskuudestaan maaliskuussa 2020 yhden EM-kisoihin lähtijän. Kotiedun välierävaiheessa saavat Georgia ja Makedonia.

Suomen EM-jatkokarsintavastukset

Suomi tulee jäämään C-liigan lohkovoittajien vertailussa sijalle neljä. Mikäli yksikään C-liigaan osallistujista ei selviytyisi lopputurnaukseen suoraan EM-karsinnoista, pelaisi Suomi välieränsä vieraskentällä joko Skotlantia, Norjaa tai Israelia vastaan. On kuitenkin hyvin mahdollista, että edelle rankatuista joku selviää kisoihin jo varsinaisten karsintojen kautta.

Jotta Suomi voisi saada välierään kotiedun, pitäisi edelle rankatuista (Norja, Serbia ja Skotlanti/Israel) kahden päästä kisoihin karsintojen kautta. Mahdollisen jatkokarsinnan finaalin pelaaminen Suomessa on toki mahdollista, jos Suomi välierän selvittää ja arpa on suosiollinen. Hienoin skenaario olisi tietysti se, että Suomi itse selviytyisi EM-kisoihin suoraan varsinaisista karsinnoista ja saisi seurata maaliskuun 2020 jatkokarsintaa sivusta.

EM-arvontakorit ratkeavat myös

EM-karsinnan lohkot arvotaan 2.12. Dublinissa, ja arvontakorit muodostuvat suoraan Nations Leaguen rankingin perusteella. Tälläkin saralla ratkaisut tapahtuvat siis tiistaina.

Suomen kannalta olennaisin kori on kenties kakkoskori, jossa ovat jo varmuudella Itävalta, Bosnia ja Hertsegovina, Tshekki, Tanska, Islanti, Venäjä, Ruotsi, Ukraina ja Wales. Korin kymmenes maa on joko Saksa tai Puola.

Suomi itse on kolmoskorissa. Kolmoskorin muut varmat maat ovat Pohjois-Irlanti, Norja, Irlanti, Serbia, Slovakia ja Turkki.

We Global Football

@We_Global
As it stands, these would be your EURO 2020 Qualifying Pots, for the draw to take place December 2nd. Germany would fall to Pot 2 (!) if Poland can get a draw at Portugal tomorrow.

Tiistain ottelut:

A: Portugali-Puola
B: Ruotsi-Venäjä
C: Montenegro-Romania
C: Skotlanti-Israel
C: Serbia-Liettua
D: Kosovo-Azerbaidzhan
D: Malta-Färsaaret

Kaikki ottelut alkavat kello 21.45.