Ykkösen kauden 2019 joukkuekattaus varmistui viimein tammikuun alussa, kun Palloliiton lisenssivaliokunta hyväksyi täydennysmenettelyssä ensimmäisenä olleen MYPA:n lisenssihakemuksen. Samalla hyväksyvän leiman papereihinsa saivat kaikki muutkin Ykkösen joukkueet.

Ykkösen vaihtuvuus on jälleen ensi kaudella suurta, sillä vain kuusi kymmenestä joukkueesta pelasi sarjassa myös viime sesongilla. Viime kauden suurimmat nousijasuosikit HIFK ja KPV onnistuivat nousutavoitteessaan, ja pelaavat kaudella 2019 Veikkausliigaa. JJK ja Klubi 04 puolestaan hakevat vauhtia Kakkosesta.

Kahden suurimman nousu ei kuitenkaan uutta Ykköstä lainkaan latista, vaan nousutaistelusta on luvassa kenties entistäkin hurjempi. Peräti puolet sarjan joukkueista on nimittäin ilmoittanut tavoitteekseen nousun Veikkausliigaan.

Veikkausliigasta katkerasti pudonnut TPS ilmoitti lähes välittömästi liigakarsinnan jälkeen tavoittelevansa paluuta pääsarjaan ”mahdollisimman nopeasti, mieluiten jo ensi kaudella”. Vaikka joukkueen rakennus on yhä pahasti kesken, ja turkulaiset operoivat ensi kaudellakin rajallisella budjetilla, luulisi perinteikkääseen seuraan olevan imua nousutaistelun vaatimalla tavalla.

Turkulaisten ranskalainen visiitti on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä nousijakandidaateista ei todellakaan pulaa ole.

Marraskuussa nousutavoitteestaan tiedotti AC Oulu, joka on pelannut Veikkausliigassa viimeksi vuonna 2010. Raatin stadion on heittämällä liigakelpoinen, ja oululaisten pelaajatilanne on jo tammikuussa erinomaisella mallilla. Esimerkiksi sarjan maalikuninkuuden viime vuonna voittaneesta Alvarado Morinista kiinnipitäminen oli vahva osoitus nousuhaluista.

Veikkausliigan maratontaulukon kolmonen FC Haka on viettänyt Ykkösessä korpivaellusta jo kuusi vuotta, mutta seura haluaa 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi takaisin ylös. Tavoitetta toteuttamaan valmentajaksi palkattiin Huuhkajien legenda Teemu Tainio, jolle on helppo povata menestyksekästä valmentajanuraa.

Pietarsaaren Jaroa povattiin viime kaudella yhdeksi nousijasuosikeista yhdessä HIFK:n ja KPV:n kanssa. Tulos oli kuitenkin laiha, sillä käteen jäi kuudes sija, ja nousukarsintapaikka karkasi 14 pisteen päähän. Otteet kuitenkin terävöityivät huomattavasti sen jälkeen, kun Niklas Käcko palkattiin joukkueen käskyttäjäksi elokuussa. Jaro pelasi syyskaudella muun muassa kuusi perättäistä nollapeliä, ja pelitapa alkoi tuoda yhä enemmän voittoja.

Myös Jaro on ilmoittanut tavoitteekseen liiganousun, ja päämäärä vaikuttaa kaikin puolin realistiselta. Jaro on onnistunut pitämään kiinni kaikista runkopelaajistaan, ja naapurista saapuva Christopher Mandiangu on lähtökohtaisesti erinomainen vahvistus.

Liiganousuun tähtää myös KTP, vaikka se olikin viime vuonna paljon lähempänä putoamisviivaa kuin nousukarsintaa. Joukkuetta luotsaa kohti pääsarjaa virolainen Argo Arbeiter, joka sopii nimensä(kin) puolesta kuin valettu Työväen Palloilijoihin. Kotkassa on nähty pelaajaliikennettä molempiin suuntiin, mutta kaikkein keskeisin kiinnitys on epäilemättä Ykkösen kaksinkertainen maalikuningas ja yhden kauden maaliennätyksen haltija Kalle Multanen. Multanen ratkaisi maalillaan KPV:n nousun Veikkausliigaan ja tähtää nyt tempun uusimiseen Kotkassa.

Täysin pois laskuista ei sovi lukea EIF:ääkään. EIF oli Ykkösen sarjakärjessä viime kaudella vielä kuusi kierrosta ennen loppua, mutta maalisuoran neljä voitotonta peliä pudotti tammisaarelaiset kolmanneksi. Vaikka olosuhteet ja budjetti eivät vertailua sarjan suurimpiin suosikkeihin kestäkään, voi osaava espanjalaisvalmennus silti nostaa EIF:n mustaksi hevoseksi ensi kaudellakin.

Niukasti sarjapaikkansa säilyttänyt AC Kajaani sekä nousijakolmikko TPV, MuSa ja MYPA kamppailevat varhaisissa ennakkospekulaatioissa lähinnä Ykkösessä pysymisestä.

Vaikka viime kauden kaksi suurinta suosikkia pitivätkin pintansa ja nousivat Veikkausliigaan, on uudesta Ykkösen kaudesta tulossa mahdollisesti vieläkin hekumallisempi ja jännittävämpi. Onhan se lähtötilanteenakin jo huikea, että (ainakin) puolet sarjan seuroista ilmoittaa tavoitteekseen sarjanousun.

Kauden alkuun on vielä aikaa, mutta jo nyt sopii povata Ykköseen kiivasta ja tasaista nousutaistelua. Mikäs sen hienompaa. Lupaavaa on sekin, että nousijasuosikeilla on pääosin liigakelpoiset stadionit.

Veikkausliigassa otetaan tällä kaudella käyttöön loppusarjat. Sillä pyritään ennen kaikkea laskemaan ottelumääriä, mutta omaan makuuni mieluisampi konsti tähän olisi joukkuemäärän kasvattaminen lähivuosina 14 joukkueeseen, ja kaksinkertainen sarja. Tällaiseen haaveen toteutumisesta tekee ainakin vähän realistisempaa se, että Ykkösessä on näinkin monta potentiaalista nousijakandidaattia sen sijaan, että sarjanousu olisi pedattu yhdelle tai kahdelle ryhmälle.