Uusi valmentaja tuo myös uudenlaisen roolin Lukas Hradeckylle Bayer Leverkusenissa: ”Vastuualue kasvaa uuden taktiikan myötä”

© Kuva: Getty Images
Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!

Saksan suurseurassa Bayer Leverkusenissa tapahtui iso muutos vain päivää ennen jouluaattoa, kun päävalmentaja Heiko Herrlich sai potkut ja tilalle tuli uusi käskyttäjä, hollantilainen Peter Bosz.

Viiden päivän sisään tulleet kaksi voittoa Schalkesta ja Hertha Berlinistä eivät pelastaneet Herrlichin työpaikkaa, sillä seurajohto oli jo kypsynyt 47-vuotiaan saksalaisen metodeihin. Leverkusenille oli iso pettymys olla sarjassa vasta yhdeksäntenä, ja parhaaksi ratkaisuksi koettiin valmentajanvaihto.

Borussia Dortmundissa viimeksi valmentanut ja kesään saakka ulottuvan sopimuksen Leverkusenin kanssa solminut Bosz on yrittänyt ammentaa oppiaan uudelle joukkueelleen parin viime viikon aikana, kun Bundesliiga on ollut talvitauolla. Joukkue on pelannut tammikuussa kolme harjoitusottelua Saksassa ja valmistautunut tällä viikolla jatkuvaan Bundesliigaan.

– Täällä ollaan vedetty aika höyryjunamaisesti. On yritetty imeä koutsilta kaikki info siitä, miten hän haluaa meidän pelaavan, Leverkusenin suomalaismaalivahti Lukas Hradecky kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Kuluvalla kaudella 17:stä sarjapelistä 15 Leverkusenin maalilla pelannut Hradecky, 29, saattaa joutua kentällä Boszin pestaamisen myötä hiukan aiempaa erilaiseen rooliin. Hollantilaisluotsi toivoo molariltaan hiukan ylempänä pelaamista, ikään kuin vanhan kunnon liberona luutimista.

Liberon rooli ei ole kovin suuri muutos Hradeckyn peliin, sillä häntä ei tunneta viivalla päivystävänä maalivahtina.

– Kaikissa (valmentajissa) on yleensä samojakin juttuja, mutta hän tekee asioita vähän eri tavalla. Ei missään nimessä huonommalla tavalla! On kiva nähdä taas uusi koutsi, jolta voi oppia jotain uutta myös maalivahtipelin suhteen. Varmasti meikäläisen vastuualue tulee kasvamaan tämän uuden taktiikan myötä.

Hradecky arvioi Boszin haluavan joukkueelta aggressiivisempaa peliä ja ylhäältä prässäämistä, jonka seurauksena vastustajan saumat rokottaa vastaiskuista kasvavat, jos prässi saadaan purettua. Sellaisissa tilanteissa maalivahdin valppaus mitataan.

– Siinä voi tulla muutamia pitkiä palloja, joita voi joutua putsaaman liberona vähän isommalta alueelta. Voi olla ettei niitä myöskään tule, ei sitä tiedä. Tähän kuitenkin yritetään valmistautua, eikä se mitään uutta ole minun peliini. Pitää vaan olla vähän enemmän hereillä, puolitoista harjoituspeliä tammikuussa pelannut Hradecky sanoo.

Kauden ensimmäisellä puoliskolla Leverkusen keräsi odotettua vähemmän pisteitä, vain 24. Ennen kaikkea omiin menneiden osumien määrä oli karu, 29. Sen seurauksena sijoitus sarjataulukossa on vasta yhdeksäs.

Keväällä vielä paljon pelissä

Eurocup-sijoituksista on kuitenkin syytä yhä haaveilla, sillä esimerkiksi viidennellä eli Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen oikeuttavalla sijalla oleva Wolfsburg on vain neljän pisteen päässä.

Sarjakärki Dortmund on sen sijaan jo 18 pistettä Leverkusenia karussa, toisena oleva Bayern puolestaan 12 pistettä edellä.

Hradeckyn mukaan joukkueen pelaajien keskuudessa ei ole juuri jouduttu pitämään motivaatiopuheita, jotka herättelisivät ryhmää. Turkulaisen mielestä on automaatio, että valmentajanvaihdon myötä intensiteetti kovenee, vähemmän pelanneet haluavat todistaa entistä enemmän osaamistaan ja runkopelaajatkin ovat enemmän varpaillaan.

– Luulen, että ne impulssit ja odotukset mitkä valmentajan kanssa ovat tulleet, saattavat sopia jopa paremmin meidän joukkueelle. Kaikki nuoret tähtemme tuntuvat olevan innoissaan ja noudattavan uutta pelisysteemiä. Toivottavasti homma alkaa kukkia uudella lailla, vaikka ei syksykään missään nimessä huono ollut – pisteitä vaan oli liian vähän ja ehkä sellainen vakuuttavuus puuttui.

Toiveissa vahva alku kevätkauteen

Lauantaina Leverkusen pelaa kotonaan sarjakolmosta Borussia Mönchengladbachia vastaan Boszin debyytissä. Testi joukkueen iskukyvylle on heti kättelyssä kova, eikä urakka juuri helpotu ensimmäisissä peleissä. Viikko Mönchengladbachin kohtaamisen jälkeen vastassa on vieraskentällä Wolfsburg ja sen jälkeen kotona Saksan hallitseva mestari Bayern München.

– Ei se helppo alku ole. Se on varmasti valmentajankin toiveissa, että saataisiin ainakin pari pistettä alkuun. Ei tosiaan ole mikään läpihuutojuttu. Luulen, että Gladbach sopii meille aika hyvin vastustajana ja myöskin siihen pelityyliin mitä tullaan harrastamaan. He yrittävät pelata jalkapalloa ja meidän peli tulee perustumaan vähän prässipelaamiseen, Hradecky selittää ja jatkaa:

– Hienoa nähdä! Tulee olemaan varmasti aika vauhdikas matsi lauantaina. Tuskinpa päättyy 0-0, mutta en nyt uskalla mitään luvata, hän nauraa.

Leverkusenin peli tuskin on Hradeckyn mukaan vielä täysin valmiin näköistä lauantaina. Eintracht Frankfurtista paria pykälää kovempaan ympäristöön täksi kaudeksi siirtynyt Suomen A-maajoukkueen ykkösveskari kuitenkin sanoo, että harppauksia eteenpäin otetaan harjoituskentällä joka päivä.

Leverkusenin toinen suomalaispelaaja Joel Pohjanpalo on yhä sivussa tositoimista. 24-vuotias hyökkääjä on pelannut viimeksi maaliskuussa 2018. Sen jälkeen hän on ollut loukkaantuneena nilkkavamman takia.

Pohjanpalo kertoi marraskuussa Yle Urheilulle vammansa vakavuudesta. Hänen mukaansa kellään muulla ei ole koskaan aiemmin rekisteröity samanlaista vammaa.

Kärkimies ei ole vielä palannut nappulakengät jalassa joukkueen harjoitusvahvuuteen, joten mitä todennäköisimmin paluu venyy vähintään helmikuulle, mahdollisesti jopa pidemmällekin.

Bayer Leverkusen-Borussia Mönchengladbach näkyy lauantaina 19.1. klo 16.20 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros
Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!
Edellinen artikkeliTeemu Pukki korkkasi Norwichin ketsuppipullon ja nousi maalipörssin kärkeen
Seuraava artikkeliJosé Mourinho vakuutti Chelsea-pomon ostamaan tulevan seuralegendan – ”Pulita, älä puhu”