Suomen valtio on tehnyt kuluvan vuosikymmenen aikana – kahden eri hallituksen aikakaudella – mittavia säästötoimia sulkemalla useita Suomen suurlähetystöjä ja edustustoja maailmalla. Myös lähetystöjen henkilöstöä on vähennetty merkittävästi ja muun muassa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia lopetettu.

Kiristynyt maahanmuuttopolitiikka on jättänyt jälkensä veikkausliigakentille muutenkin, sillä KuPS joutui luopumaan joukkueelle 23 maalia kahden kauden aikana tehneestä Gbolaham Salamista pitkälti inhimillisten syiden vuoksi. Salamin perheelle ei ikinä myönnetty oleskelulupaa eikä viisumia Suomeen, ja siksi puolisoaan ja lapsiaan ikävöinyt nigerialainen katsoi parhaaksi vaihtaa maisemaa.

Nyt viisumiongelmien vuoksi vaikeuksissa on KuPS:n tammikuussa kiinnittämä senegalilaistoppari Babacar Diallo, joka ei ole päässyt Suomeen, vaikka miehen sopimuksen julkaisusta on kulunut kohta kuukausi. Diallon ensimmäinen viisumihakemus hylättiin, eikä toista päästä jättämään ennen helmikuun loppua.

KuPS ei ole silti ainoa seura, joka tuskailee viisumikäsittelyn hitauden kanssa. RoPS:n oli määrä saada täksi kaudeksi kolme ghanalaisvahvistusta: Arthur Maxwellin, Ibrahin Issahin ja Issah Yakubun. Kolmikko on kuitenkin edelleen kotimaassaan odottamassa viisumikäsittelyn hoitumista.

RoPS:n puheenjohtaja Risto Niva kertoi Ilta-Sanomille, että seura täytti vaaditut hakemukset ja maksoi käsittelymaksut jo marraskuussa. Odottelua on kuitenkin kestänyt jo kolme kuukautta (IS:n koko juttu on luettavissa täällä).

Syy käsittelyn hitauteen on siinä, että kaikki hakemukset käsitellään Länsi-Afrikan ainoassa yhä auki olevassa Suomen suurlähetystössä Nigeriassa. Lähetystö vastaa kaikkiaan 21 valtion maahantulolupa-asioista. Risto Nivan mukaan käsittelijöitä lähetystössä on tasan yksi.

[readmore from=Rops]

- Olen lähettänyt kymmenisen sähköpostia viralliseen osoitteeseen tänä aikana, enkä pitkään saanut edes kenenkään yhteyshenkilön nimeä. Minulle vaan aina vastattiin, että käsittely on kesken. Ihan perseestä tuollainen kohtelu, Niva jupisee.

Nigerian suurlähetystö siirtyy parhaillaan ulkoistettuun viisumi- ja oleskelulupahakemuksien vastaanottoon. Sivusto aukeaa helmikuun 27. päivä. Sen toivotaan jouduttavan käsittelyaikoja.

- Tilanne on harmillinen, koska kaikki pelaajat ovat kuitenkin tulossa Suomeen tekemään töitä. Resurssit ovat tiukat, mutta minun on vaikea ymmärtää, miten käsittelyssä voi mennä kolme kuukautta, Niva miettii.