Jadon Sancho avasi Dortmund-siirtonsa taustoja: ”Ei minulle peliaikaa luvattu”

© Kuva: Getty Images

Ikäluokkaa 2000 mitä hienoimmin edustava Jadon Sancho alkaa olla koko jalkapallomaailman huulilla. 18-vuotias laituri teki lokakuussa A-maajoukkuedebyyttinsä Englannin paidassa, ja Bundesliigassa hän on tehnyt sarjakärki Borussia Dortmundin riveissä tuhoisaa jälkeä. Kauden 20 sarjaottelussaan Sancho on tehnyt kuusi maalia ja syöttänyt peräti kymmenen.

– Kaikki sanovat minun räjähtäneen vuonna 2018, ja siltä se totta puhuen tuntuukin, Sancho sanoi FourFourTwon haastattelussa.

Sanchon räjähdysmäisestä noususta kertoo jotain se, että FourFourTwo teki hänestä maaliskuun numeronsa kansikuvapojan nuorimpana pelaajana sitten Lionel Messin ja vuoden 2005. Transfermarkt puolestaan arvioi Sanchon markkina-arvoksi huimat 70 miljoonaa euroa, tehden hänestä arvokkaimman alle 19-vuotiaan pelaajan.

Sanchon arvo on pompsahtanut huippunopeasti, sillä siirtyessään Dortmundiin Transfermarkt listasi nuorukaisen 5 miljoonan arvoiseksi. Dortmund maksoi pelaajasta ”lievää ylihintaa” siirtokorvauksen ollessa kahdeksan miljoonaa puntaa – mutta katua sen ei ole tarvinnut.

Sancho vakuuttaa tuoreessa haastattelussa, että rahakkaampiakin tarjouksia hän sai, mutta vaakakuppi painui Dortmundin suuntaan järkevän urasuunnittelun myötä. Peliaika oli tärkeämpää kuin mikään muu.

Manchester City halusi Sanchon pitää, mutta nimeä jatkosopimuspaperiin ei saatu. Sancho pelkäsi, ettei minuutteja Pep Guardiolan tähtisikermässä kerta kaikkiaan heruisi – ja oli luultavasti oikeassa.

Myös Arsenal, Tottenham ja Bayern München halusivat Sanchon, mutta Dortmund veti kisassa pisimmän korren, ja Sancho on valintaansa äärimmäisen tyytyväinen.

– Tämä on ollut elämäni paras vuosi. Jos olisitte väittäneet vuosi sitten, että antaisin teille nyt tätä haastattelua, olisin pitänyt teitä hulluina, Sancho kuvailee.

– Miksikö valitsin Dortmundin? Asia on päivänselvä: nuoret saavat mahdollisuuksia.

– Minun on pakko kiittää Dortmundia. On ennenkuulumatonta, että joukkue, joka saa jokaiseen kotipeliinsä 80 000 fania, luottaa niin paljon nuoriin. On mieletöntä, kuinka monet seurat halusivat minut. Se kertoo, että pärjäsin hyvin, mutta tunsin aina, että Dortmund olisi minulle oikea seura.

Sancho piti päätöstään kuitenkin tietoisena riskinä, sillä helpommalla hän olisi voinut päästä Englannissa. Hänestä tuli kuitenkin Dortmundin historian ensimmäinen englantilaispelaaja.

– Tietysti se oli iso riski. Minulle ei luvattu peliaikaa, joten minun piti todistaa olevani tarpeeksi hyvä heidän joukkueeseensa, Sancho kertoo.

– Jotkut epäilivät päätöstäni, mutta pidän uusien asioiden kokeilemisesta. En ikinä ajatellut, mitä tapahtuisi, jos homma ei toimisikaan. Ja katsokaa, miten se onkaan toiminut.

Borussia Dortmund kohtaa tiistai-iltana Saksan Cupin neljännesvälierissä Niklas Moisanderin Werder Bremenin. Ottelu on nähtävissä Yle TV2:ssa klo 21.35 alkaen ja Viasatilla kello 21.40 alkaen. Jadon Sanchon pelaaminen ei kuitenkaan ole varmaa, sillä Dortmundin odotetaan lepuuttavan useita avainpelaajiaan.


Teemu Pukin edustama Norwich kohtaa lauantaina Chelsean. Jos Pukki tekee maalin, saat 1€ panoksella 50€.

  • Ei kierrätysvaatimuksia
  • Huippuvireinen Pukki johtaa maalipörssiä
  • Tarjous voimassa uusille asiakkaille

Lunasta jättikerroin TÄSTÄ.

Edellinen artikkeliVierasmaalisääntö voi jäädä europeleissä pian historiaan – aihe keskiviikkona käsittelyssä
Seuraava artikkeliGabriel Batistuta saa pitää ennätyksensä – Serie A:n pitkät maaliputket poikki