Merkkipäivä: Mikael Forssellin ensimmäisestä Chelsea-maalista 20 vuotta

© Kuva: Getty Images

Kuten hyvin tiedämme, Teemu Pukki sai lauantaina täyteen jo 17 maalia Englannin mestaruussarjassa. Pukin vire on ollut mieletön, ja hän on enää yhden osuman päässä Shefki Kuqin hallussa olevasta suomalaisten yhden kauden maaliennätyksestä Championshipissä.

Pukin kausi on ollut kerta kaikkiaan mahtava, ja Huuhkajien tämän hetken ykköshyökkääjä on tarjonnut maajoukkueessakin suomalaisille useita ilon hetkiä. 17 maalia on saldo, jota ei välttämättä kovin moni uskaltanut Pukilta odottaa. Pukki on hyvää vauhtia matkalla Valioliigaan, jossa puolestaan toinen suuri suomalaishyökkääjä, Mikael Forssell mätti parhaalla kaudellaan 2003-2004 samaiset 17 maalia.

Mikael Forssell on 29 maalillaan Suomen A-maajoukkuehistorian toiseksi paras maalintekijä – edellään vain ja ainoastaan kuningas Jari Litmanen. Forssell teki myös upean, 15 kautta kestäneen uran ulkomailla, jota on kaikki syyt aika ajoin myös kunnioituksella muistella.

”Miklu” kiersi Englannissa ja Saksassa pelatessaan kaikkiaan seitsemässä eri seurassa, joista tehokkain oli jo edellämainittu kausi 2003-2004 Birminghamissa. HJK-kasvatin kierros ulkomailla käynnistyi kuitenkin Chelseassa, joka värväsi hänet riveihinsä hyökkääjän ollessa vasta 17-vuotias.

Forssell debytoi Chelseassa (edelleen 17-vuotiaana) 31.1.1999 Arsenalia vastaan, ja vain kolme päivää myöhemmin, Liigacupin ottelussa Oxfordia vastaan suomalainen teki Chelsea-uransa kaksi ensimmäistä maalia. Tänään, 3.2.2019 tulee siis kuluneeksi tasan 20 vuotta Forssellin ensimmäisistä osumista Chelsean paidassa, ja sen kunniaksi debyyttiosumasta on nostettu nettiin muistoksi myös video.

Forssell teki lopulta Chelsean paidassa yhteensä 12 maalia, joista viisi syntyi Valioliigassa ja seitsemän cup-kilpailuissa. Tähti suomalaisesta tuli kuitenkin lainapesteillä Borussia Mönchengladbachissa ja Birminghamissa. Birmingham-vuosien huippukohtana on epäilemättä valinta koko Valioliigan kuukauden pelaajaksi maaliskuussa 2004. Maalisaldot olisivat epäilemättä vieläkin paljon komeampia, mutta Forssellin peliuraa jarruttivat pahat polvivammat.