Näkökulma: Nälkä kasvaa syödessä – vieläkin isompia ennätyksiä Teemu Pukin haarukassa

© Kuva: Getty Images

Siitä ei ole kulunut kovinkaan montaa vuotta, kun keskustelufoorumeilla Teemu Pukki kantoi harteillaan syntipukin taakkaa. Karsinnoissa kesän 2016 EM-turnaukseen Pukki ei tehnyt ainuttakaan maalia ja pahimmillaan maaliton jakso maajoukkueessa venyi vuosina 2014-2016 peräti 20 ottelun mittaiseksi. Pukki oli löysä lapanen, Pukki oli tehoton, Pukki levitteli käsiä ja Pukki nosteli tuskastuneena katseensa kohti taivaita. Kehonkieli oli alistunut kuin kuohitulla pässillä.

Sitten kelkka alkoi hiljalleen kääntyä. On vähättelyä sanoa siirron Brøndbyyn olleen onnistunut, sillä Tanskassa Pukin maalijyvä alkoi toden teolla löytyä. Kaksi viimeistä Tanskan Superliiga-kautta toivat Pukin tilastoihin 20 ja 17 maalia, ja samaan aikaan myös maajoukkueessa osumia alkoi syntyä.

Enää ei puhuttu pehmeästä Pukista, vaan tilalle oli tullut ilkeä Teemu Pukki. Myös Brøndbyn valmennusjohto muistutti usein siitä, ettei suomalaisen arvoa edes mitata vain maaleissa, vaan Pukki myös petasi maalipaikkoja, teki tilaa kanssapelaajille, rymisteli ja puolusti tunnollisesti.

Ja nyt, nyt Teemu Pukki on kuin uudestisyntynyt. Itseluottamus on pilvissä ja miehestä on tullut äärimmäisen kliininen viimeistelijä. On syy sitten perheonnessa, Pukista parhaan irti saavissa valmentajissa, psykologisessa valmennuksessa tai missä tahansa, niin juuri nyt Pukki on vastustajien kannalta erittäin pelottava ilmestys.

Pari ennätystä haltuun, lisää vielä luvassa?

Sunnuntaina Pukki pamautti rikki jo 20 maalin rajapyykin Englannin Mestaruussarjassa. Hän teki sen nopeimpana Norwich-pelaajana 50 vuoteen ja sysäsi historiaan 15 vuotta vanhan, Shefki Kuqin nimissä olleen Mestaruussarjan ”suomenennätyksen”.

Edelleenkin pitää muistaa, ettei Pukki ole tätä nykyä ”pelkkä” maalintekijä. Hänelle on kirjattu myös kuusi maalisyöttöä, joten kokonaistehoissa mitattuna hän on koko Mestaruussarjan tehokkain pelaaja. Mikä hienointa, Pukin maalit ovat olleet erittäin usein otteluiden voittomaaleja.

Pukin arvo Norwichille on täysin kiistaton, sillä mies on tehnyt tasan kolmasosan joukkueen kauden sarjamaaleista. Kiinnostavaa on kuitenkin myös tapa, jolla Pukki on tällä kaudella osunut.

Epävirallisen lähteen mukaan Pukki oli pari viikkoa sitten tehnyt kauden 17 maalistaan 14 ensimmäisellä ja loput kolme toisella kosketuksella. En tilaston paikkansapitävyyttä erikseen tarkistanut, mutta useimmat Pukin maaleista nähneenä siihen on helppo uskoa. Ja kuinkas muutenkaan, sunnuntain molemmat maalit syntyivät jälleen yhdellä kosketuksella. Teemulla toimivat matikkapää, koordinaatiokyky ja hoksottimet kitkattomasti, ja laukaus lähtee tarkasti molemmilla jaloilla.

En varmasti ole ainoa, jolle kaikista Pukin uran maaleista kenties mieleenpainuvin on 20 metristä takanurkkaan lauottu maali elokuussa 2011 pelatussa ottelussa HJK-Schalke. Tuolla, ja muillakin Schalkea vastaan tekemillään maaleilla Pukki rustautti nimensä Schalke-värvääjien kirjoihin. Maali oli upea näyte teknisestä osaamisesta ja kovasta itseluottamuksesta. Sitä edelsi pitkä juoksu ja laskujeni mukaan yhdeksän kosketusta ennen kaukolaukauksen painumista verkkoon.

Nykyinen Pukki tekee vähemmän sooloja ja kaukolaukauksia, mutta enemmän maaleja. Ja epäilemättä Huuhkajien ja Norwichin kannattajien joukoissa osataan arvostaa tätä uutta ja ehompaa, kliinistä Teemu Pukkia. Se tuo nimittäin sarjapisteitä ja voittoja. Silti vastustajien on syytä muistaa, että yksipuolinen pelaaja Pukki ei missään tapauksessa ole. Daniel Farke on vain löytänyt tavan saada miehestä paras mahdollinen irti.

Ilkeä Teemu Pukki vitsaili jo Twitterissä lyövänsä toisen suomalaisen maalipyssyn, NHL-tähti Patrik Laineen maalintekokilpailussa. Luistimet jalassa pelaavalla parrakkaalla maalintekijällä on ollut ruuti pahasti märkää, eikä tavoite kuulosta lainkaan mahdottomalta. Hyvä verrokki, sillä onhan molempien vahvuutena juuri ”one timerit”.

Kuten parodiatilin heitostakin huomaa, kasvaa nälkä helposti syödessä. Mutta annetaan kasvaa.

Ennen kauden alkua olisin ollut epäilemättä erittäin iloinen, jos Pukki olisi saavuttanut 20 tehtyä maalia. Samaa mieltä on Pukki itsekin.

Miksi kuitenkaan tyytyä vain 20 maaliin, kun sarjakautta on vielä 15 ottelua jäljellä? Pukki on tehnyt 20 sarjamaaliaan 28 ottelussa. Jos sama tahti jatkuisi koko loppukauden ajan – ja Pukki jokaisessa sarjapelissä myös pelaisi – olisi tuloksena yhden desimaalin tarkkuudella saldo 30,7 maalia, eli pyöristetysti 31 kihausta. Se merkitsisi samalla uutta koko sarjan maaliennätystä.

Englannin toista sarjatasoa on pelattu Mestaruussarja-nimellä kaudesta 2004-2005, ja 30 maalin saldoon on pystytty sarjan historiassa vain kerran. Kaudella 2012-2013 Glenn Murray, nykyinen Brightonin 35-vuotias ykköskärki voitti sarjan maalikuninkuuden 30 maalilla Crystal Palacen riveissä.

Norwichin yhden kauden maaliennätys sarjaotteluissa on puolestaan juuri 31 maalia. Sen teki Ralph Hunt niinkin kauan sitten kuin kaudella 1955-1956. Tuolloin Norwich pelasi Englannin kolmannella sarjatasolla, ja Huntille otteluita kertyi 45.

Siinä on mukavasti tavoitetta Pukille loppukauden ajaksi. Kausi on ehdottomasti onnistunut jo nyt, vaikka maalihanat syystä tai toisesta menisivätkin tukkoon. Mitään perustetta tällaisen olettamiseen ei kuitenkaan ole. Suomalaisen maalitahti kun on vain kiihtynyt kauden edetessä.

Pukki ansaitsee taas pelejä huippuliigassa

Pukki on pelannut joka tapauksessa jo nyt historiallisen hyvän suomalaiskauden, ja tavoittelee tosissaan Mestaruussarjan maalikuninkuutta. Norwichilla puolestaan on hyvät saumat palata Valioliigaan neljän vuoden poissaolon jälkeen, sillä se on hävinnyt vain yhden 20 ottelustaan. Kanarialinnut pitäisivät mitä todennäköisimmin sympaattisesta suomalaisesta kiinni, sillä Pukki ja tämän hetken Norwich ovat kuin toisilleen luotuja.

Mikä kaikkein parasta suomalaisten jalkapalloystävien kannalta, niin hyviä vuosiahan Pukilla voi olla edessään vielä vaikka kuinka. Muun muassa Eden Hazard ja Kevin de Bruyne ovat vain vuoden Pukkia nuorempia, joten kenties suomalaisia hemmotetaan vielä monella Pukin Valioliiga-kaudella.

Viimeksi Pukki pelasi Top 5 -sarjassa elokuussa 2014, mutta tällä kaudella hän on osoittanut olevansa valmis uuteen tulemiseen. Eikä mikään anna aihetta olettaa, etteikö Pukki voisi Valioliigassa myös onnistua. Näyttöpaikan hän on ehdottomasti jo ansainnut.

Heikki Kuparinen


FC Inter vs KuPS – näin lunastat 50€ ilmaisvedon

  1. Avaa pelitili  Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta  ja lyö vähintään 1€ veto tämän ottelun voittajasta.
  3. Jos veikkaat ottelun voittajan oikein, saat 50€ ilmaisvedon.