Italiassa on syttymässä uusi jalkapallotähti, jonka nimi kannattaa ehdottomasti painaa mieleen. 19-vuotias Nicolò Zaniolo pamautti kylmänviileillä ja tarkoilla laukauksillaan pallon kahdesti Porton reppuun, kun AS Roma otti 2-1 -voiton vieraistaan Mestarien liigan neljännesvälierien avausosassa.

Zaniolosta tuli tiistaina AS Roman historian nuorin maalintekijä Mestarien liigassa, sekä kaikkien aikojen nuorin italialainen, joka pystyi yhdessä UCL-ottelussa kahteen osumaan. Joku voisi puhua komeetasta, mutta tuloaan Zaniolo on tehnyt hitaasti ja varmasti jo jonkin aikaa.

Suomalaisille jalkapallon ystäville Zaniolo tuli tutuksi jo viime kesänä, kun hän upotti 1-0 -maalillaan Minihuuhkajat Pohjanmaalla pelatussa EM-kotiturnauksessa. Maali jäi Zaniolon ainokaiseksi kisoissa, mutta hänet nimettiin lopulta vaihtopenkille kisojen tähdistökentälliseen. Ainoa suomalaispelaaja tähdistössä oli niin ikään vaihtomieheksi nimetty Saku Ylätupa.

Syyskuun alussa Roberto Mancini yllätti, kun hän nimesi Zaniolon mukaan Italian A-maajoukkueeseen Nations Leaguen otteluihin. Zaniolo ei ollut valintahetkeen mennessä pelannut vielä minuuttiakaan Serie A:ssa tai Mestarien liigassa. A-maajoukkuedebyyttiä ei vielä tapahtunut, mutta Mancinin valinta antoi signaalin, että tarkan seurannan alla Zaniolo selvästi on.

19. syyskuuta Zaniolo teki Mestarien liiga -debyyttinsä Real Madridin vieraana Santiago Bernabéulla, ja pikkuhiljaa hän murtautui myös AS Roman Serie A -miehistöön. Joulukuun alusta lähtien Zaniolo on kuulunut joukkueen vakioavaukseen, ja joulun jälkeen alkoi toden teolla tapahtua. Joulun jälkeen pelaamissaan yhdeksässä ottelussa Zaniolo on tehnyt viisi maalia ja syöttänyt kaksi. Reilu viikko sitten hänestä tuli nuorin kolmeen Serie A -maaliin yltänyt AS Roman pelaaja sitten seuralegenda Francesco Tottin.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelaava pitkänhuiskea, 190-senttinen Zaniolo on Fiorentinan kasvatti, mutta Firenzessä hän ei onnistunut lyömään itseään läpi. Kesällä 2016 hän siirtyi Serie B:n Virtus Entellaan ja seuraavana kesänä Internazionaleen, jossa minuutteja ei kuitenkaan herunut ainuttakaan.

Viime kesänä AS Roma värväsi Zaniolon osana kauppaa, jossa Radja Nainggolan siirtyi toiseen suuntaan Interiin. Ja juuri nyt näyttää erittäin vahvasti siltä, ettei Roomassa ole tarvinnut tätä peliliikettä katua.

OptaPaolo

@OptaPaolo
2 - Nicolò #Zaniolo is the youngest ever italian player to score 2+ goal in a single Champions League match. Star. #RomaPorto

AS Roma Data

@ASRomaData
Nicolo #Zaniolo after Christmas

9⃣ matches played
5⃣ goals
2⃣ assist

#RomaPorto #UCL

SPORF

@Sporf
🇮🇹 Nicolo Zaniolo:

📅 19 years of age.

🏟 First @ChampionsLeague KO match.

⚽ Two goals scored.

👶 @OfficialASRoma’s youngest ever @ChampionsLeague goalscorer.

✅ Youngest Italian player in history to score two @ChampionsLeague goals in one match.

🤩 Remember the name.

GOAL

@goal
👶 Youngest #UCL knockout round scorer since Mbappe (May 2017)
⚽️ Second youngest to score a brace, behind Mbappe (April 2017)
🇮🇹 Roma's youngest Italian scorer in the competition

Nicolo Zaniolo has announced himself to the Champions League! 🔥

Squawka

@Squawka
Nicolò Zaniolo's game by numbers vs. Porto:

4 shots
4 fouls won
3 shots on target
2 take-ons
2 tackles
2 goals

A star in the making.

CalcioASRoma

@CalcioASRoma
Nicolo Zaniolo: “This is a special night for me, I’ll never forget it but there’s still a second leg to be played and I need to think about the team and not myself. The goal will make it tougher. We’ll need to work hard to advance.”