Italian A-maajoukkueen päävalmentajan Roberto Mancinin mielestä Italian on päästävä eroon ajatuksesta, että tulos on yksiselitteisesti tärkeämpi asia kuin tapa, jolla pelataan.

Azzurri koki kenties jalkapallohistoriansa suurimman järkytyksen marraskuussa 2017, kun se hävisi Ruotsille MM-karsintojen jatkokarsinnassa, eikä siten päässyt viime vuoden MM-kisoihin Venäjälle. Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1958, kun Italiaa ei nähty miesten MM-lopputurnauksessa.

Vuoden 2006 maailmanmestaruuden jälkeen Italian maajoukkuejalkapallo on kärsinyt. Vuoden 2012 EM-kisoissa saavutettu hopea on Italian ainoa arvokisamitali Saksassa voitetun maailmanmestaruuden jälkeen. Saksan kisojen jälkeen Italia on jäänyt kahdesti MM-turnauksessa alkulohkoon, EM-kisoissa se on yltänyt em. hopean lisäksi kahdesti kahdeksan parhaan joukkoon.

Mancini nimitettiin Italian päävalmentajaksi viime vuoden toukokuussa. Viime syksyn Nations Leaguessa Italia otti neljästä ottelusta yhden voiton ja kaksi tasapeliä ja sijoittui A-divisioonan kolmoslohkossa toiseksi. Tiiviistä puolustamisestaan tunnettu Italia päästi Nations Leaguessa vain kaksi maalia, mutta vastustajankin verkko heilui vain kahdesti. Mancini tosin teki Nations Leaguessa paljon kokeiluja, ja hän on painottanut, että Italian päätavoite on EM-karsinnoissa.

Vähämaalisuus on pitkään ollut Italian otteluille tyypillistä, mutta ottelujen voittamiseksi vastustajan verkon tulisi soida useammin kuin oman. Azzurri on pelannut Mancinin alaisuudessa kahdeksan ottelua, joista se on voittanut kolme ja pelannut yhtä monta kertaa tasan. Maaleja Italia on tehnyt noissa peleissä seitsemän, saman verran kuin se on päästänyt.

Italia teki viimeksi yli yhden maalin A-maaottelussa Mancinin debyytissä, kun joukkue kaatoi Saudi-Arabian 2-1 ystävyysottelussa.

Mancini on pyrkinyt viemään Italian pelaamista uuteen suuntaan, mutta tuloksiakin on tultava.

– Italiassa lopputulos on tärkeämpi kuin se, miten pääsemme jonnekin, kommentoi Mancini Esquirelle.

– Olemme voittaneet tällä mentaliteetilla vuosikymmenien ajan, mutta jalkapallo on muuttunut. Voittaminen ei voi jatkua, jos ei osaa rakentaa joukkuetta, joka pelaa myös hyvää jalkapalloa.

– Minä tulin joukkueeseen vaikealla hetkellä. Moni sanoi, että Italiasta ei ollut tulossa hyviä pelaajia, mutta minusta Italia on aina kasvattanut hyviä pelaajia, jopa vaikeilla hetkillä.

– Uusia pelaajia on tulossa, ja koska he ovat niin nuoria, minä ajattelin, että voisimme kokeilla jotain erilaista.

– Minun (peliuran) aikana 20-vuotiailla oli jo 150 ottelua edustusjoukkueessa vyöllään. Heidän pitää pelata enemmän.

– He kaikki ovat hyviä teknisesti, mutta kokemus on elintärkeää, etenkin se, jota saa maajoukkueen peleistä.

– Maajoukkue voi tehdä niin paljon Italian jalkapallon hyväksi, kuten jopa nekin jätkät, joita kukaan ei tiedä tai jotka pelaavat alemmilla sarjatasoilla.

– Toivon, että muutamassa vuodessa näemme taas joukkueita, joilla jokaisella on riveissään 5-6 hyvää italialaista.

Nuorennusleikkaus näkyy myös Mancinin valitsemassa EM-karsintaryhmässä. Italialaismediassa on povattu, että 19-vuotias hyökkääjä Moise Kean saattaa olla avauksessa tänään Suomea vastaan EM-karsintojen avauspelissä, kun Lorenzo Insigne, Federico Chiesa ja Alessandro Florenzi ovat sivussa loukkaantuneina. Jos Kean saa paikan avauksesta, hänestä tulee ensimmäinen tällä vuosituhannella syntynyt pelaaja, joka on Italian aloituskentällisessä.

– Uskon, että Kean on matkalla menestykseen. Hän on todella laadukas pelaaja, joka kehittyy koko ajan, ja uskon, että hänestä voi tulla todella tärkeä pelaaja, kommentoi Mancini Rai Sportille.

– Kean on aina pärjännyt hyvin, ja hänellä on valtava potentiaali, mutta älkäämme unohtako, että hän on vasta 19-vuotias, joten emme voi odottaa liikaa häneltä. Virheitä tulee tapahtumaan, mutta painotan, että olemme oikealla tiellä.

– Keskityin yleisesti hieman nuorempiin pelaajiin, jotta he voivat rakentaa tämän maajoukkueen tulevaisuuden. Tietysti tarvitsemme myös kokeneempia pelaajia, jotka tietävät, miten ohjata nuoria, koska vaikka innokkuus ja tahto ovat mahtavia asioita, kokemuksella on merkityksensä tällaisissa tilanteissa.

Giorgio Chiellinin, Leonardo Bonuccin, Jorginhon ja Marco Verrattin kaltaiset pelaajat voivat todella auttaa näitä jätkiä kypsymään.

Italia-Suomi pelataan tänään Udinessa Stadio Friulilla kello 21.45. Ottelun näyttävät Viasat, ViaPlay ja ilmaispalvelu Viafree.