Mixu Paatelainen arvioi: Miksi Teemu Pukki ei onnistunut Celticissä ja onko Huuhkajien tehohyökkääjästä mättämään maaleja Valioliigassa?

© Kuva: Getty Images
Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Tällä hetkellä on vaikea uskoa, että Huuhkajien hyökkääjää Teemu Pukkia pidettiin vielä muutama vuosi sitten floppina.

Näin tapahtui Skotlannin suurseurassa Celticissä, jonne Pukki siirtyi 23-vuotiaana saksalaisesta Schalkesta. Hän viihtyi lopulta Celticissä vain vuoden, kunnes siirtyi tanskalaiseen Brøndbyyn, joka hankki hänet lainapestin jälkeen omakseen.

Pukki, 28, pelasi Celticissä 38 ottelua, joissa hän teki yhteensä yhdeksän maalia. Brøndbyssä Pukki viihtyi neljä vuotta ja iski 164 pelissä yhteensä 72 osumaa.

Viime kesänä vuorossa oli siirto Englannin Mestaruussarjan Norwichiin, jossa hänestä on muovautunut yksi Britteinsaarten kuumimmista hyökkääjistä. Pukki johtaa Mestaruussarjan maalipörssiä 24 osumallaan, minkä lisäksi hänelle on tilastoitu myös kymmenen maalisyöttöä.

Norwich taas on sarjan piikkipaikalla, kun sillä on enää kahdeksan ottelua pelaamatta. Eroa toisena majailevaan Sheffield Unitediin on neljä pistettä.

Suomen A-maajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen on seurannut Pukin uraa jo pitkään. Omalla peliurallaan ja valmentajana Skotlannissa vaikuttanut Paatelainen näkee, että Pukki leimattiin Celticissä epäonnistuneeksi hankinnaksi kevyin perustein.

– Teemun ura oli vielä varsin alkuvaiheessa, kun hän meni Celticiin. Hän oli ollut Sevillan akatemiassa, saanut koulutuksensa siellä, mennyt takaisin Suomeen ja sieltä Schalkeen, jossa hän pelasi jo varsin pirteästi, kommentoi Paatelainen Evening Timesille.

– Mutta Celticin kaltaiseen seuraan on vaikea mennä, kun on vielä varsin nuori pelaaja, jonka pitäisi syrjäyttää vakiintuneita pelaajia saadakseen paikan joukkueessa tasaiseen tahtiin. Hän ei menestynyt siellä, mutta välillä niin voi käydä. Se ei tarkoita, että olisi floppi tai epäonnistuja. Hän on todistanut taitonsa sen jälkeen.

– Teemu meni Brøndbyyn ja teki siellä paljon, paljon maaleja joka kaudella. Sieltä hän sai siirron Norwichiin, ja nyt hän näyttää, mitä hän osaa.

– Minusta ei ole reilua sanoa, että hän ei pystynyt käsittelemään paineita Celticin kaltaisessa isossa seurassa, koska hän oli ollut jo Schalkessa ja Sevillassa, jotka ovat kummatkin isoja seuroja, joissa pelaa isoja pelaajia.

Paatelainen uskoo, että Celticin pukukoppi ei ollut helpoin ympäristö nuorelle Pukille.

– Mitä hänen luonteeseensa tulee, hän ei ole äänekäs hahmo pukukopissa. Hän on hyvä jätkä ja esimerkillinen ammattilainen, joka keskittyy omiin asioihinsa. Mutta hän ei ole vahva persoona, joka pyörittää show’ta, joten se saattoi vaikuttaa hieman Teemun luonteeseen ja itsevarmuuteen, kun hän meni Celticin pukukoppiin, jossa on erittäin vahvoja persoonia.

– Mutta olen todella varma, että hän olisi tehnyt maaleja heille, jos hän olisi jäänyt Celticiin pidemmäksi aikaa. Välillä vain tulee huono ajanjakso. Asiat eivät aina suju syystä tai toisesta.

Pukin nykyvire ei ole tullut Paatelaiselle yllätyksenä.

– Teemulla on aina ollut todella kevyt askel. Hän on aina ollut hyvä liikkumaan puolustuslinjan taakse. Hänen vaistonsa rangaistusalueella on kondiksessa ja hän on aina ollut todella hyvä viimeistelijä, joten en ole yhtään yllättynyt, että hän on pärjännyt niin hyvin, koska hän on pystynyt siihen ennenkin.

– En ole käynyt tällä kaudella katsomassa Norwichin pelejä, mutta olen katsonut hänen pelaamistaan televisiosta monta kertaa, ja hän on vaikuttanut todella terävältä. Hän on enemmän kuin kyvykäs hyökkääjä.

Pukki on osoittanut olevansa isojen pelien pelaaja, mistä kertovat esimerkiksi hänen kolme maaliaan viime syksyn Nations Leaguen otteluissa. Tämän tietää myös Paatelainen, jolla on tuoreessa muistissa muuan Gijónin ihme.

– Hän teki maajoukkueessa maalin Espanjaa vastaan. Pelasimme 1-1-tasapelin Espanjan kanssa MM-karsinnoissa. Joten hän pystyy tekemään maaleja isoissa peleissä, siitä ei ole epäilystäkään. Hän pystyy siihen nopeutensa ja kykyjensä ansiosta.

Pukilta odotetaan mahdollisesti urotekoja ensi kaudella Valioliigassa, jonne Norwich on hyvää vauhtia suuntaamassa. Paatelainen on varma, että hänen entinen suojattinsa pärjäisi myös Englannin pääsarjassa.

– Pystyykö hän tekemään maaleja Valioliigassa? Minun mielestäni kyllä. Hän on nopea pelaaja, joka tykkää juosta puolustuksen selustaan, joten hänet on luotu vastahyökkäyspelaamiseen. Oletan, että (manageri) Daniel Farke luottaa häneen yhä, jos Norwich nousee tänä vuonna. Hänestä tulee olemaan paljon hyötyä vastahyökkäyksissä. Hän ei todellakaan hätkähdä isoja joukkueita vastaan pelaamisesta.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!

Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!