Italian mahtiseura Juventus sai ikäviä uutisia maaottelutauolla. Joukkueen tämän kauden paras maalintekijä Cristiano Ronaldo loukkasi reitensä maaottelussa ja on sivussa alustavien tietojen mukaan 1-2 viikkoa.

Kun Juventus pelasi viimeksi ilman Portugalin maajoukkuekipparia Ronaldoa 17. maaliskuuta eli juuri ennen maaottelutauon alkamista, ”Vanha rouva” koki kuluvan kauden ensimmäisen sarjatappionsa Genoalle 0-2.

Tuolloin Massimiliano Allegri antoi Ronaldolle huilivuoron eikä ottanut tätä edes vaihtopenkille. Valmentaja perusteli valintaansa sanomalla, ettei halunnut riskeerata Ronaldon kuntoa kahden edessä olevan maaottelun takia.

Allegrin päätöksestä on oltu montaa mieltä. Varmaa on, ettei Juventus ole yhtä iskukykyinen ilman 34-vuotiasta Ronaldoa.

– Kyllä se näkyi, että sieltä puuttui Juventukselta terävyyttä ja maalintekovoimaa kärjestä, ja se varmasti vaikuttaa siinä mielessä, Ruudun Serie A-selostaja Velja Engström kommentoi Ronaldon puuttumista Genoaa vastaan SuomiFutis-sivustolle.

Kun Ronaldo on uupunut aiemmin Juventuksen kokoonpanosta, myös tehoja on lähtenyt. Mario Mandzukic on torinolaisten toiseksi paras maalintekijä kahdeksalla rysällä, kun taas Ronaldo on pommittanut jo 19 osumaa.

– Toisaalta taas voi ajatella, että periaatteessa tämä tuli ihan hyvään paikkaan. Jos Ronaldo on kuitenkin sen 1-2 viikkoa poissa, hän ehtii tulla takaisin Mestarien liigan puolivälierään Ajaxia vastaan, Engström muistutti.

– Allegri on varmaan siinä mielessä iloinen siitä, että jos sen vamman piti johonkin väliin tulla, niin se tulee nimenomaan tuohon väliin. Kuitenkin Serie A:n mestaruus on käytännössä varma, joten Juvella ei sinänsä ole isoa panosta niissä peleissä.

Suomea vastaan rokottanut huippulupaus nousemassa kärkeen

Juventuksen asema sarjakärkenä on horjumattoman oloinen. Joukkue johtaa sarjaa 28 pelin jälkeen peräti 15 pinnan erolla toisena olevaan Napoliin, ja seuraava joukkuekin, Inter, on 22 pisteen päässä.

Allegri saattaa hyvinkin nostaa avaskokoonpanoon lauantaina Empolia vastaan vasta 19-vuotiaan Moise Keanin, joka loisti maaottelutauolla Italian paidassa. Vuonna 2000 syntynyt hyökkääjä teki maalit Suomen ja Liechtensteinin verkkoon EM-karsintapeleissä ja palaa seurajoukkuetehtäviin loistoiskussa.

Myös Engström uskoo huillulupauksen saavan seuraavissa peleissä aiempaa enemmän vastuuta.

– Tuntuu, että hän on tullut tosi ryminällä mukaan ja on onnistunut tekemään maaleja kaikissa peleissä, missä on viime aikoina päässyt avaukseen. Maajoukkueessa Kean teki kummassakin pelissä maalit ja sitten oli tämä Udinese-ottelu, jossa oli avauksessa ja teki kaksi maalia.

– Kun vastuuta tulee, niin tuntuu siltä, että myös tulosta tulee. Juventuksella on tulossa paljon pelejä, käytönnössä viisi reiluun pariin viikkoon, niin ihan varmasti Keania nähdään kentällä enemmän kuin ollaan nähty tähän mennessä kautta.

Engström ei ihmettelisi, vaikka Allegri antaisi Keanille kunnolla vastuuta myös Mestarien liigan puolivälierän osaotteluissa Ajaxia vastaan. Ottelut pelataan 10. ja 16. huhtikuuta.

Saumoja isompaan minuuttimäärään korostaa sekin, ettei Paulo Dybala ole tuntunut löytävän täysin paikkaansa tämän kauden Juventuksessa. Se voi avata Keanille ison mahdollisuuden ensi kauden roolia ajatellen, jos loppukauden esitykset ovat hyviä.

Viime marraskuussa Italian paidassa debytoinutta Keania on verrattu Italiassa pelillisesti paljon jalkapallokenttien kauhukakakaran maineessa olevaan Mario Balotelliin. Nykyisin Ranskan liigassa Marseillea edustava Balotelli, joka jäi Roberto Mancinin valintojen ulkopuolelle Italian maajoukkuemiehistössä, on Keanin suuri idoli.

– Keanissa huomaa aika paljonkin tietynlaisia samankaltaisuuksia Balotelliin. On sellainen röyhkeä nuorukainen, joka ei kumartele ketään kentällä. Tekee sitä omaa juttua tosi hyvin, lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan tilanteessa kun tilanteessa ja on hyvä pääsemään maalipaikoille, mikä tietysti on hyökkääjälle aika tärkeää, Engström kertoi.

– Aika tehokkaasti Kean on pystynyt viimeistelmään ainakin näissä viimeisissä peleissä. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin tässä on kyllä Juventuksella käsissään aikamoinen kultakimpale. Käytännössä nyt on ensimmäinen hetki, kun voidaan puhua, että Keanille on todellinen mahdollisuus murtautua kunnolla Juventuksen pelaavaan kokoonpanoon.

Tähän mennessä minuutit ovat olleet Keanilla tiukassa. Hän on koko kaudella pelannut Serie A:ssa vain sata minuuttia neljässä ottelussa mutta tehnyt silti kaksi maalia.

Viime kaudella vastuuta tuli samassa sarjassa enemmän, kun Kean pelasi lainasopimuksella Hellas Veronassa 19 ottelun verran ja teki niissä neljä maalia.

Hän oli debytoinut Serie A:ssa vuotta aiemmin ja pelasi silloin Juventuksessa kolme peliä, mutta yhteensä vaivaiset 18 minuuttia. Silti hän onnistui kerran maalinteossa.

– Viime kaudella peli ei näyttänyt ihan niin ehjältä miltä se on nyt Juventuksessa näyttänyt. Totta kai, kun pääsee parempien pelaajien kanssa pelaamaan, niin pääsee enemmän paikoille. Kun oma joukkue pitää palloa, Keanin vahvuudet erottuvat. Ei ole välttämättä puolustussuuntaan ihan hirveä työmasiina, mutta toisaalta sitä ei häneltä välttämättä hirveästi odotetakaan.

Suomea vastaan viime viikon lauantaina Udinessa viimeistelemänsä 2-0-maalin myötä Keanista tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa Italian A-maajoukkueessa.

Samalla Keanista tuli Italian toiseksi nuorin maalintekijä maajoukkueessa. Nuorukaisen edellä on yhä Bruno Nicole, joka teki Ranskaa vastaan maalin vuonna 1958 vain 18 vuoden ja 258 päivän ikäisenä.

Kean oli 19 vuoden ja 23 päivän ikäinen ohittaessaan Suomen maalivahdin Lukas Hradeckyn avopaikasta. Kean on rikkonut ennätyksiä myös Serie A:ssa. Hän oli ensimmäinen Italian pääsarjassa pelannut ja maalin tehnyt pelaaja, joka on syntynyt 2000-luvulla.

Juventus kohtaa lauantaina 30.3. Empolin kello 19 alkavassa ottelussa.