Italian Cupissa, Coppa Italiassa ratkaistiin keskiviikkona ensimmäinen finaalijoukkue. Tunnelma oli sähköinen, sillä avausosa Lazion ja AC Milanin välillä oli päättynyt maalittomaan tasapeliin.

Ottelua varjostivat kuitenkin ikävät tapahtumat itse pelitapahtuman alla. Noin 70 Lazion ultraa herätti pahennusta Milanon kaduilla fasismilla flirttailullaan.

Nimellä ”Irriducibili” -tunnettu ultra-ryhmä piteli esillä lakanaa, jossa tehtiin kunniaa Italian diktaattorille, fasismin perustajana pidetylle Benito Mussolinille. Lazio-ultrat tekivät myös natsitervehdyksiä.

Ryhmä ripusti Mussolini-lakanansa milanolaisen Piazzale Loreto -aukion lähettyville. Mussolinin ruumista roikotettin samalla aukiolla tämän kuoleman jälkeen 29. huhtikuuta, 1945.

In questo momento a Milano...

Torstai on Italiassa kansallinen vapaapäivä, sillä tänään maassa juhlitaan fasismin päättymisen ja natsimiehityksestä vapautumisen vuosipäivää.

Lazio julkaisi tapauksen jälkeen tapauksesta oman tiedotteensa.

– SS Lazio tekee selvän pesäeron käyttäytymiseen ja mielenilmauksiin, jotka eivät millään tapaa vastaa niitä urheilullisia arvoja, joita tämä on seura on edistänyt ja tukenut 119 vuoden ajan, tiedotteessa todetaan.

– Lazio myös kieltäytyy median yksinkertaistavasta suuntauksesta pitää koko Lazion fanipohjaa vastuullisena näihin muutamien yksittäisten tekijöiden toimiin, syistä joilla ei ole mitään tekemistä urheiluun kohdistuvan intohimon kanssa. Seura on aina kamppaillut lain kunnioituksen ja reilun käytöksen puolesta.

Poliisi otti kiinni Mussolini-lakanan johdosta 22 henkilöä, joista 19 oli Lazion kannattajia ja kolme Internazionalen faneja.

Lazio-kannattajien törttöily ei rajoittunut vain Mussolinille osoitettuun kunnianosoitukseen, vaan ultrat lauloivat myös AC Milanin tummaihoiselle Tiemoue Bakayokolle osoitettua rasistista chanttia niin ennen peliä, pelin aikana kuin pelin jälkeenkin. Myös Franck Kessie sai rasistisista huuteluista osansa.

Lazion kannattajat ovat aiheuttaneet pahennusta ennenkin, pilkkaamalla muun muassa tarroin ja huudoin tunnettua holokaustin uhria Anne Frankia. Rasismiongelma puolestaan on leimannut italialaista jalkapalloa koko kauden ajan ilman, että Serie A -johto tai Italian jalkapalloliitto olisivat puuttuneet asiaan järin ankarin rangaistuksin.

Itse välieräottelun voitti Lazio Joaquin Correan 1-0 -maalilla. Finaalissa Lazio saa vastaansa joko Atalantan tai Fiorentinan. Joukkueet kohtaavat tänään Atalantan kotikentällä Yle Areenan televisioimassa ottelussa. Firenzessä pelattu avausosa päättyi 3-3 -tasapeliin.

Lähteet: CNN ja Football-Italia