Mikel Arteta kertoo, millaista on työskennellä Pep Guardiolan apuvalmentajana: ”Kaikki sanovat hänen olevan nero, eivätkä he ole väärässä”

© Kuva: Getty Images

Monet pitävät Manchester Cityn manageria Pep Guardiolaa maailman parhaana jalkapallovalmentajana – ja hyvästä syystä.

Guardiola, 48, on sarjavoittaja ja ennen kaikkea pelin kehittäjä. Hän on saavuttanut valmentajan urallaan 27 pokaalia ja tehnyt sen pelaamalla hyvää jalkapalloa.

Tällä kaudella hänen Citynsä voitti ensimmäisenä joukkueena kansallisen triplamestaruuden Englannissa (Valioliiga, FA Cup, liigacup).

Evertonin ja Arsenalin paidasta tunnettu Mikel Arteta on toiminut Guardiolan apuvalmentajana Manchester Cityssä kolme vuotta.

Arteta, 37, on ollut huhuissa yhdistettynä muutamankin seuran käskyttäjäksi, mutta hän on toistaiseksi tyytyväinen rooliinsa Guardiolan oikeana kätenä.

Tulevaisuudessa hän haluaa kuitenkin kokeilla siipiään päävalmentajana.

– Siitä lähtien, kun ripustin nappulakenkäni naulaan, tavoitteeni on ollut siirtyä oikealla tavalla pelaajasta päävalmentajaksi. Aloitin opiskelun valmentajalisenssiä varten kolme vuotta ennen kuin lopetin pelaajaurani, koska tiesin, että haluan päävalmentajaksi, kommentoi Arteta Marcalle.

– Pep soitti minulle kuusi kuukautta ennen kuin lopetin ja me puhuimme pitkään. Olen nyt työskennellyt hänen kanssaan kolme vuotta ja rakastan sitä. Tiedän kyllä, milloin on aika siirtyä päävalmentajaksi, joten nyt olen onnellinen täällä (Cityssä).

– Olen kiitollinen nykyisestä tilanteestani ja harjoituksesta, jota saan. En voisi työskennellä parempien jätkien kanssa. Olen jakanut samoja ajatuksia Guardiolan kanssa jo monta vuotta, eikä minulla ole vielä kiire tulla päävalmentajaksi.

Monet entiset pelaajat ovat valinneet erilaisen reitin ja siirtyneet lähes heti vastuuvalmentajan tehtäviin oman peliuran päätyttyä. Marca otti esimerkiksi Artetan maanmiehen ja entisen vastustajan Xabi Alonson, joka aloitti juuri Real Sociedadin kakkosjoukkueen päävalmentajana.

– Kaikki luovat oman tiensä elämässä. Usein ei saa edes valita, tilaisuudet yksinkertaisesti tulevat vastaan ja vievät sinut johonkin muualle.

– Xabi ja minä olimme vastustajia, kun olimme Liverpoolissa ja Evertonissa, ja me olimme naapureita. Sitten uramme lähtivät eri teille, ja se on normaalia. Jalkapallossa voi sattua mitä vain.

Arteta kertoo, että Guardiolan kanssa työskentely on haastavaa, mutta palkitsevaa.

– Hän on todella vaativa itseään kohtaan ja häntä ympäröivien ihmisten on aina yritettävä kehittää itseään. Tavoitteena on olla parempi kuin edellisenä päivänä ja pelata paremmin kuin edellisessä ottelussa.

Guordiola itse työskentelee Artetan mukaan kellon ympäri.

– Kaikki sanovat hänen olevan nero, eivätkä he ole väärässä. Jos minun olisi kuitenkin kuvailtava häntä yhdellä sanalla, niin se olisi ahkera. Hän on myös uskomattoman rohkea ja hän ajattelee aina hyökkäämistä ja keskittyy siihen.

– Näen hänet aina ensimmäistä kertaa noin puoli yhdeksältä aamulla, ja välillä me juttelemme vielä keskiyöllä. Normaalisti käymme yhdessä asioita läpi ottelua edeltävänä päivänä, sitten syömme ja käymme vielä toisessa keskustelussa läpi viime hetken valmisteluja.

Valioliiga-managerin työpäivään kuuluu muutakin kuin treenien valvomista harjoituskentällä, mutta Guardiola haluaa osallistua mahdollisimman paljon.

– Pep on aina harjoituskentällä, mutta välillä hänen on keskityttävä tärkeämpiin asioihin, kuten uuden taktikan tai erikoistilanteen suunnitteluun. Siinä vaiheessa minä astun kuvaan, koska minun on työskenneltävä pelaajien kanssa yksilöllisemmällä tasolla, sillä Pepillä ei ole aikaa siihen.

– Pep on erittäin taktinen ja haluaa osallistua. Hän ei ikinä vain istu toimistossaan. Hän on aina paikalla, vaikkakaan hän ei varsinaisesti vedä harjoituksia.

Artetan mukaa hänen ja Guardiolan viettämä aika Barcelonan organisaatiossa muovasi heidän ajatuksiaan jalkapallosta samaan suuntaan. Hän laskee kummankin vahvuudeksi tietotaidon sijoittumisesta ja tilan käyttämisestä.

– Me kummatkin opimme sen Barcelonassa. Kun olin siellä, minut vakuutettiin siitä, että se on paras tapa pelata. Kun olen ollut muissa seuroissa, minä olen ollut se, jonka on pitänyt vakuuttaa kaikki muut siitä, että sillä tavalla asiat pitää tehdä.

– Pohjimmiltaan se koostuu korkeasta prässistä, pallon voittamisesta takaisin mahdollisimman nopeasti, korkeasta puolustuslinjasta ja vastustajan puoliskolla pelaamisesta. Mutta nyanssit tulevat pelaajien ominaisuuksista.