Näkökulma: HJK siirsi ratkaisun toiseen osaotteluun – Nämä kolme asiaa opittiin illan pelistä

© Kuva: Juha Tamminen

HJK pelasi Eurooppa-Liigan karsinnoissa 1-1-tasapelin Rigan kanssa. HJK:n maalin teki hyökkääjähankinta Tim Väyrynen ensimmäisellä jaksolla, mutta Riga punnersi ottelun tasoihin toisella jaksolla erikoistilanteesta.

Ottelun ensimmäistä jaksoa väritti HJK:n vierasmaali, joka oli oivaa pelaamista HJK:lta. Maalissa näkyi asioita, joita Toni Koskela on tuonut HJK:n pelaamiseen ja joita hän osaa ottelukohtaisesti valmentaa.

Riga pelasi HJK:ta vastaan odotetusti 4-4-2-muodossa ja nosti puoliaggressiivista prässiään kohti HJK:n pallollisia puolustajia. HJK ratkaisi maalissaan prässin tekemällä hyvät muodot pallon ympärille sekä kauemmas pallosta ja käytti pitkää avausta suoraan Rigan puolustuslinjan selustaan. Tim Väyrynen on erinomainen liikkumaan pelattavaksi pitkiin läpisyöttöihin.

Riga päästi edellisessä euro-ottelussaan Piast Gliwicea vastaan samanlaisen maalin. Päävalmentaja Koskela oli varmasti painottanut pelaajilleen mahdollisuutta pelata pallo hitaasti reagoivan puolustuslinjan selustaan pitkillä syötöillä.

Toinen jakso piti sisällään kaksi oppia, joita Koskelan on pohdittava tulevina viikkoina tiukasti.

Ensinnäkin, HJK:n pallollisen pelin rakenne katosi aika totaalisesti toisen jakson aikana. Merkittävä tekijä olivat vaihdot. Petteri Forsell ja Erfan Zeneli tulivat hyökkäyspään rooleihin. He ovat taitavia pelaajia, mutta on selvää, ettei HJK:n uusiutunut kollektiivi toimi vielä parhaalla mahdollisella tavalla.

Pallonhallintavaiheen sujuminen edellyttää luontevaa ja selkäytimestä lähtevää reagointia lähimpien pelaajien liikkeisiin. Reagointi on vaikeaa, kun pelaajat vierellä ovat uusia.

Pallonhallinnan rakenteiden syvä oppiminen vaatii joukkueelta muutamia kuukausia, joten tätä kautta ajatellen HJK:n on vain elettävä suurta kehityksen aikaa ja luotettava että vaillinaisen rakenteen kauttakin voidaan taistella voitoista.

Toiseksi, HJK-leirissä ei voida varmasti olla tyytyväisiä päästettyyn erikoistilannemaaliin. Riga pelasi pallon taka-alueelle, josta se jatkettiin parhaalle maalintekoalueelle. HJK:n pelaajat unohtivat hyökätä, tiivistää ja reagoida kohti palloa, jolloin kakkospallosta taisteli tosissaan vain yksi pelaaja. Kaksinkamppailun hävinnyttä Tim Väyrystä tilanteesta ei voi syyttää.

Toisessa osaottelussa HJK:lla on kaikki mahdollisuudet mennä jatkoon, mutta se vaatii päivittäistä pallonhallintavaiheen rakenteiden harjoittelua ja hinkkaamista. Koskelan ja HJK:n on nyt elettävä harjoite kerrallaan kohti jännittävää kotiottelua ja toivottava, että palaset hioutuvat siihen mennessä riittävästi.

Jussi Leppälahti