Suomen miesten A-maajoukkue kohtaa tänään viidennessä EM-karsintaottelussaan Kreikan.

Tampereella Ratinan stadionilla pelattava ottelu alkaa kello 21.45, ja sitä voi seurata suorana Viasat Jalkapallo -kanavalta, suoratoistopalvelu Viaplaysta ja ilmaiseksi Viafreesta. Lähetys alkaa ennakkostudiolla kello 21.00.

Aiemmat ottelut ja lohkotilanne

Suomi on karsintalohko J:ssä toisena kerättyään neljästä ottelusta yhteensä yhdeksän pistettä.

Huuhkajat aloitti maaliskuussa taipaleensa karsinnoissa heti vaikeimmalla ottelulla, eli vieraissa Italiaa vastaan. Azzurri voitti Suomen Udinen illassa 2-0 Nicolò Barellan ja Moise Keanin maaleilla. Lohkokärki Italia on kulkenut karsinnoissa voitosta voittoon ja päästänyt vasta yhden maalin.

Moise Kean pääsi Suomen puolustukselta karsintojen avausottelussa karkuun. Kuva: Getty Images

Kolme päivää myöhemmin Suomi voitti Armenian vieraskentällä 2-0. Tuolloin Jerevanissa maalinteossa onnistuivat Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Kesäkuussa edessä oli toisen vahvaksi ennakoidun joukkueen kohtaaminen, kun Huuhkajien vieraaksi saapui Bosnia-Hertsegovina. Suomi voitti ottelun 2-0 Teemu Pukin heilutettua verkkoja kahdesti.

Viimeisimmässä ottelussaan Huuhkajat kukisti lohkon heittopussiksi veikatun Liechtensteinin vieraissa 2-0 Pukin ja Benjamin Källmanin osumilla.

Kreikan tilanne lohkossa on tukalampi, sillä se on kerännyt vasta neljä pistettä.

Se voitti karsintojen avausottelussaan Liechtensteinin vieraskentällä 2-0, mutta onnistui nousemaan seuraavassa koitoksessaan vain 2-2-tasapeliin Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, vaikka Kreikka pelasi noin puoli tuntia ylivoimalla Miralem Pjanićin punaisen kortin takia.

Kesäkuussa Kreikka kärsi kotonaan 0-3-tappion Italialle ja koki nöyryyttävän 2-3-tappion Armenialle.

Ennakkoasetelmat ja kommentteja

Illan ottelun merkitystä ei voi korostaa liikaa. Italia arvioitiin alunperinkin joukkueeksi, joka ei välttämättä kärsi ainuttakaan pistemenetystä koko karsintojen aikana, mutta Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina laskettiin Suomen päävastustajiksi taistelussa toisesta sijasta.

Huuhkajilla on käytännössä mahdollisuus pudottaa toinen päävastustaja kyydistä. Jos Suomi voittaa tänään, kasvaa piste-ero Kreikkaan jo kahdeksaan pisteeseen.

Kreikka on Suomelle tuttu vastustaja viime ajoilta. Nations Leaguen lohkovaiheessa joukkueet kohtasivat kahdesti. Ensimmäisessä ottelussa Suomi voitti kotonaan 2-0, mutta jälkimmäisessä Kreikka oli Ateenassa vahvempi 1-0.

[readmore from=Huuhkajat]

Viime vuoden peleistä ei voi kuitenkaan päätellä liikaa, sillä Kreikalla oli kummassakin ottelussa eri päävalmentaja, ja tänään joukkue astelee Ratinan nurmelle jälleen uudessa komennossa. Ensin Michael Skibbe teki tilaa Ángelos Anastasiádisille, jonka taas korvasi heinäkuussa John van ’t Schip.

Van ’t Schip on ollut Kreikan peräsimessä noin kuukauden. Hän ei ole vielä nähnyt uusia suojattejaan tositoimissa, eikä yhteisiä harjoituskertojakaan liikaa ole. Van ’t Schip ottikin lehdistötilaisuudessa esiin, että hänen hiljattainen pestaamisensa on vaikuttanut kummankin joukkueen valmistautumiseen. (LUE LISÄÄ)

– Minäkään en ole nähnyt heidän pelaavan! Meillä on ideoita tätä ottelua varten työskenneltyämme tämän viikon joukkueen kanssa. Nyt meidän on toteutettava nuo ideat kentällä.

– Olemme näyttäneet pelaajille videoita asioista, joita he voivat kehittää. Esimerkiksi puolustuksen ja hyökkäyksen välinen tila oli monissa otteluissa liian iso. Ne ovat pieniä asioita, joita olemme käsitelleet. Olemme harjoitelleet vasta kaksi kertaa ennen tätä päivää, joten meidän on pitänyt selittää monia asioita juttelemalla pelaajille. Toivottavasti siitä on heille apua kentällä.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi Kreikan valmentajavaihdosta Palloliiton sivuilla.

– Aina se on enemmän tai vähemmän arvailua, mitä uusi valmentaja tuo joukkueeseen. Positiivista on se, että meillä on hyvä tuntuma Kreikasta, kohdattiin ne vasta kaksi kertaa. Toki kun pelaajalistaa katselee, niin muutoksia sinne on tullut. Ollaan pyritty varautumaan erilaisiin taktisiin vaihtoehtoihin.

Myös SuomiFutiksen asiantuntija Jussi Leppälahti käsitteli Kreikan muuttunutta valmentajatilannetta tämän päivän näkökulmassaan, jonka voit lukea alla näkyvästä linkistä.

LUE LISÄÄ: Huuhkajien vastustaja on todella sekaisessa tilassa – tämä mielenkiintoinen asia saattaa ratkaista ottelun

Huuhkajien hyökkääjä Teemu Pukki on ollut kuuma puheenaihe muuallakin kuin suomalaisten kahvipöydissä. Norwichin suomalaiskärki voitti viime kaudella Englannin Mestaruussarjan maalipörssin, ja tahti on pysynyt erinomaisena myös sarjatasoa korkeammalla. Pukki on aloittanut kautensa Valioliigasa iskemällä neljän otteluun yhteensä viisi osumaa ja antamalla yhden maalisyötön päälle.

Suomen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on seurannut entisen kämppiksensä edesottamuksia mielenkiinnolla. Kummankin ura on ollut viime vuosina vahvassa nosteessa. (LUE LISÄÄ)

– Ylpeydellä olen Pukin alkukautta seurannut. Me ollaan kuljettu pitkä matka Tanskan ajoilta, ja mitä mä Teemua muistan, niin onhan hän kehittynyt isosti ja miehistynyt.

– Jos mä olen ”Bundes-Luke”, niin kyllä pikkuhiljaa täytyy saada myös ”Valio-Teemu” lanseerattua. Kyllähän hän aikamoinen maailmantähti on. Hyvä vaan, ettei mun tarvitse kaikkia haastatteluja antaa.

Teemu Pukki on ollut Valioliigassa pitelemätön. Kuva: Getty Images

Myös toppari Joona Toivio kehui Pukin työmoraalia ja korosti tämän merkitystä joukkueelle. Hän lisäsi kuitenkin, että Pukki ei ole sellainen ihminen, joka korostaisi tähteyttään. (LUE LISÄÄ)

– Hän saattaa jossain vastustajan vastahyökkäyksessä juosta 70 metriä omaa maalia kohti täysillä ja jahdata jotain pelaajaa. Sitä ei ihan joka joukkueessa näe, että tähtihyökkääjä tekee sellaista, kommentoi Toivio Suplan Week of Football -podcastissa.

– Teme on semmoinen persoona, että ei hänestä ehkä puhuta tähtenä. Mutta totta kai hän on Suomi-futiksessa tähti tällä hetkellä. Ei meillä tässä joukkueessa ole tähtiä, ainakaan minun mielestäni.

Pukista julkaistaan perjantaina myös dokumenttielokuva (LUE LISÄÄ). Huuma hänen ympärillään on kuumempaa kuin koskaan, mutta Pukki suhtautuu saamaansa huomioon vaatimattomasti.

Hänen hehkutuksensa on jopa lähtenyt hieman laukalle. Pukin sukunimi tarkoittaa englanniksi male goatia. GOAT-termi ja -lyhenne taas tulevat sanoista Greatest of all time (suom. kaikkien aikojen paras), ja siitä vasta onkin revitty ilo irti. Pukkia on vertailtu jo Cristiano Ronaldoon ja Lionel Messiin. (LUE LISÄÄ)

– Messi ja Ronaldo on vähän eri tasoa vielä. Ei minua niihin pitäisi vielä tai ikinä verrata. Ihan hauskoja juttuja nuo ovat olleet, mutta ei niistä sen enempää, sanoi Pukki.

Hän myönsi kuitenkin, että ”olihan se siisti fiilis”, kun hänen oma nimensä löytyi hetkellisesti Valioliigan maalipörssin kärkisijalta. (LUE LISÄÄ)

– Sitten kun katsoi vielä mitä pelaajia siinä oli vierellä. Esimerkiksi (Manchester Cityn Sergio) Agüerosta olen aina tykännyt. Oli aika siistiä olla hänen edellään, vaikkakin nyt hän sitten meni ohi.

Moni Huuhkajien pelaaja vaihtoi kesän aikana seuraa. Sauli Väisänen siirtyi Chievoon, Paulus Arajuuri Pafosiin, Rasmus Karjalainen Fortuna Sittardiin, Lassi Lappalainen Bolognan kautta lainalle Montreal Impactiin, Pyry Soiri Esbjergiin, Petteri Forsell HJK:hon, Jesse Joronen Bresciaan ja Anssi Jaakkola Bristol Roversiin.

Petteri Forsell ilahduttaa nykyään taidoillaan Veikkausliigan katsojia. Kuva: Juha Tamminen

Joronen kertoi Suplan Week of Football -podcastissa, että siirtoa Euroopan huippusarjoihin lukeutuvaan Serie A:han ei tarvinnut liikaa miettiä. (LUE LISÄÄ)

– Silloin kun siinä on se Serie A, niin silloin mennään myöskin. Kyllä se tietenkin itseäni kiinnostaa. Ylipäätään se on loistava haaste urheilullisesti, ja itselleni se on se mikä kiinnostaa kaikista eniten. Haluan haastaa itseni mahdollisimman hyviä pelaajia vastaan ja se on se asia, mikä ajaa itseäni urheilijana.

Arajuuren siirto Kyprokselle tuli monelle yllätyksenä – hieman hänelle itselleenkin. Huuhkajien luottotoppari teki kuitenkin taustatyönsä ennen kuin jätti Tanskan taakseen ja lähti Pafosiin. (LUE LISÄÄ)

– Itsellenikään Kyproksen liiga ei ollut kovin tuttu. Etsin infoa ja soittelin ympäriinsä ennen kuin päätin sinne mennä. Pafos on aika uusi seura, mutta meillä on kovat tavoitteet. Haluamme olla kärkipäässä ja päästä mahdollisimman nopeasti Eurooppaan. Se on kunnianhimoinen projekti, mutta pitää tietysti olla kärsivällinen.

– Joku viikko saattaa aueta mahdollisuus, ja jos siihen ei tartu, niin seuraavalla viikolla sitä ei välttämättä enää ole olemassa. Kaikin puolin se (siirto Kyprokselle) oli itselleni sellainen siisti haaste ja jotain ihan uutta.

Karjalainen sai viimein siirtonsa ulkomaille, kun hän liittyi Kuopion Palloseurasta Hollannin pääsarjaseura Fortuna Sittardiin. Siirtoa hiottiin pitkään, kunnes kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. (LUE LISÄÄ)

– Silloin sitä myös itsekin on enemmän kiinnostunut, kun tulee joku seura, joka oikeasti haluaa sinut verrattuna siihen, ettei ole oikein kunnollista kiinnostusta.

– Kyllä sitä mieluummin pelaa semmoiselle, joka oikeasti haluaa sinut. Fortuna oikeasti näytti, että he haluavat minut. Se oli hyvä merkki minulle.

Arvio Suomen avauksesta

Maalivahti: Lukas Hradecky

Puolustus: Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen

Keskikenttä: Robin Lod, Glen Kamara, Tim Sparv, Pyry Soiri

Hyökkäys: Jasse Tuominen, Teemu Pukki

LUE MYÖS: Kaksi nuorta debytanttia Kreikan ryhmään – kaksien arvokisojen konkari sai tehdä tilaa