EM-karsinnoissa palataan tositoimiin – ensimmäinen kisapaikka jakoon jo torstaina, tarkkaile näitä matseja

© Kuva: Getty Images
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Ensi vuoden jalkapallon EM-turnaus on siitä harvinainen tapaus, ettei kisaisännille myönnetä lainkaan suoraa kisapaikkaa. Tämä johtuu siitä loogisesta syystä, että isäntämaita vuoden 2020 EM-turnauksessa on peräti 12, kun kisoihin pääsee kaikkiaan 24 maata.

Vielä tähän aamuun mennessä yksikään maa ei ole kisapaikkaansa varmistanut, mutta asia voi muuttua – ja todennäköisesti muuttuu – hyvinkin nopeasti. Olisi nimittäin jättiyllätys, mikäli Belgian kisapaikka ei varmistuisi torstaina. Punaisten Paholaisten kisamatka sinetöityy, jos se voittaa kotikentällään San Marinon. San Marino on hävinnyt kaikki tähänastiset kuusi peliään yhteismaalierolla 0-28, ja kuuluu koko planeetan heiveröisimpiin maajoukkueisiin.

Joko belgialaisfanit juhlivat torstaina EM-kisapaikkaa? Kuva: Getty Images

Kuten hyvin tiedetään, on myös Huuhkajilla mahdollisuus mahdollisuus varmistaa maamme historian ensimmäinen miesten arvokisapaikka jo ensi tiistaina Turussa. Unelma toteutuisi ainakin siinä tapauksessa, jos Suomi voittaisi molemmat lokakuun pelinsä. Hieman vähempikin voisi riittää, jos apuja tulisi Liechtensteinilta ja Kreikalta.

Katsotaanpa samalla, mitkä muut maat Belgian ja Suomen ohella voivat jo kisapilettinsä lunastaa, ja missä lokakuun otteluissa ovat korkeimmat panokset.

C-lohkossa ei vielä kisapaikkoja pantane jakoon, mutta panokset ovat lohkon näennäisen tasaisen kärkikolmikon kesken kovat. Pohjois-Irlanti avasi karsinnat neljän voiton suoralla, mutta näissä peleissä se ei kohdannut lohkon suosikkeja Hollantia ja Saksaa vielä lainkaan. Jotta Pohjois-Irlanti pysyisi kaksikon kyydissä, olisi sen saatava torstaina Rotterdamista ainakin piste kotiinviemisikseen.

I-lohkossa kisalippunsa voi lunastaa Belgian lisäksi myös Venäjä. Venäjän kisamatka varmistuu jo torstaina, jos se lyö kotonaan Skotlannin, ja Kazakstan ja Kypros pelaavat samaan aikaan tasan. Kaksi voittoa lokakuussa sinetöisi Venäjän kisapaikan lopullisesti, sillä lähimmät haastajat Kazakstan ja Kypros ovat jo nyt kahdeksan pisteen päässä.

E-lohkossa kahdesta kisapaikasta kamppailee edelleen tasapäisesti peräti neljä maata, joten tiukassa lohkossa nähdään lokakuussa huipputärkeitä pelejä. Kroatia-Unkari ja Slovakia-Wales kuuluvatkin torstain ehdottomiin kohokohtiin.

G-lohkoa johtaa Puola kahden pisteen erolla ennen toisena olevaa Sloveniaa. Tässäkin lohkossa saumat suoraan kisapaikkaan on yhä viidellä maalla, joten torstaina pelataan tärkeitä keskinäisiä otteluita. Etenkään Israelilla ja Pohjois-Makedonialla ei oikein tappioon olisi varaa. Israel kohtaa seuraavassa pelissään vieraskentällä valmentajansa Andreas Herzogin kotimaan Itävallan.

– Perheeni ja lapseni ovat stadionilla, mutta minun täytyy sysätä tunteet syrjään ja kannustaa pelaajiani. Tarvitsemme neljä voittoa kisapaikkaan, Herzog totesi ottelun alla.

Englannilla, Ukrainalla, Espanjalla ja Italialla jo jalka oven välissä

Lohkon A kärkijoukkue Englanti pelaa lokakuussa kaksi vierasottelua. Englanti lunastaa kisalipun, jos se hakee perjantaina Prahasta täyden pistepotin. Taustalla Tshekki ja Kosovo käyvät kovaa taistoa lohkon toisesta kisapaikasta. Kosovo kohtaa maanantaina sähköisessä ja elintärkeässä ottelussa Montenegron.

B-lohkon kärkiryhmä Ukraina on pelannut upeat karsinnat ja voi käytännössä varmasti juhlia kisapaikkaansa (teoreettinen romahduksen mahdollisuus säilyisi vielä), jos se lyö perjantaina kotonaan Liettuan. Portugalilla ei ole lokakuun otteluissaan mahdollisuus lipsahdella Luxemburgia tai Ukrainaa vastaan, tai muuten Serbia panee puolustavan euroopanmestarin ja Nations League -voittajan vielä ahtaalle.

Erittäin kiihkeää kamppailua kisapaikoista käydään myös lohkossa H, jossa Turkki, Ranska ja Islanti ovat kolmen pisteen päässä, eikä kuusi pistettä kärjen perässä majaileva Albaniakaan vielä lopullisesti ulkona. Maailmanmestari Ranskalla onkin lokakuussa kaksi elintärkeää peliä, kun se vierailee ensin perjantaina Islannissa ja isännöi maanantaina Turkkia.

Maailmanmestari Ranska pelaa lokakuussa kaksi kuuden pisteen ottelua. Kuva: Getty Images

Lohkossa D kamppailee myös kolme maata ankarasti kahdesta paikasta kisoihin. Yksikään kolmesta maasta ei ole vielä tappiota karsinnoissa kokenut. Nyt paineet ovat ennen kaikkea kolmantena olevalla Sveitsillä, joka kohtaa lokakuussa molemmat edellään olevat maat: ensin lauantaina vieraissa Tanskan ja sitten tiistaina kotona Irlannin. Kapteeni Stephan Lichtsteiner palaa maajoukkueeseen ensi kerran sitten maaliskuun.

– Olen aina säilyttänyt yhteyden Lichtsteinerin kanssa ja hän on aina käyttäytynyt moitteettomasti. Hän on osoittanut olevansa aina valmis, pelasipa tai ei. Hän on edelleen kapteenimme ja johtajamme, Sveitsin valmentaja Vladimir Petkovic totesi.

F-lohkoa puhtaalla pelillä johtava Espanja viettää lokakuussa pohjoismaiden kiertuetta, kun se kohtaa vieraissa ensin Norjan ja sitten Ruotsin. Espanjan kisapaikka varmistuisi kahdella voitolla, ja vähempikin saattaisi riittää muiden tulosten ollessa suotuisia. Lohkon toisesta kisapaikasta kamppailevat ankarasti Ruotsi, Romania ja Norja.

Kuten todettua, himoitsee Suomi palavasti kisapaikkaa J-lohkosta. Enää sinettiä vailla on sen sijaan kaikki kuusi otteluaan voittaneen Italian EM-kisamatka. Italia kohtaa lokakuun otteluissaan Roomassa Kreikan, sekä vieraskentällä Liechtensteinin.

Lokakuun ohjelma EM-karsinnoissa (ottelut klo 21.45, ellei toisin todettu):

To 10.10.

Lohko C: Hollanti-Pohjois-Irlanti, Valko-Venäjä-Viro
Lohko E: Kroatia-Unkari, Slovakia-Wales
Lohko G: Latvia-Puola, Itävalta-Israel, Pohjois-Makedonia-Slovenia
Lohko I: Kazakstan-Kypros (17.00), Belgia-San Marino, Venäjä-Skotlanti

Pe 11.10.

Lohko A: Tshekki-Englanti, Montenegro-Bulgaria
Lohko B: Portugali-Luxemburg, Ukraina-Liettua
Lohko H: Islanti-Ranska, Turkki-Albania, Andorra-Moldova

La 12.10.

Lohko D: Georgia-Irlanti (16.00), Tanska-Sveitsi (19.00)
Lohko F: Färsaaret-Romania (19.00), Norja-Espanja, Malta-Ruotsi
Lohko J: Bosnia-Hertsegovina-Suomi (19.00), Italia-Kreikka, Liechtenstein-Armenia

Su 13.10.

Lohko C: Valko-Venäjä-Hollanti (19.00), Viro-Saksa
Lohko E: Unkari -Azerbaidzhan (19.00), Wales-Kroatia
Lohko G: Puola-Pohjois-Makedonia, Slovenia-Itävalta
Lohko I: Kazakstan-Belgia (16.00), Kypros-Venäjä (19.00), Skotlanti-San Marino (19.00)

Ma 14.10.

Lohko A: Bulgaria-Englanti, Kosovo-Montenegro
Lohko B: Ukraina-Portugali, Liettua-Serbia
Lohko H: Ranska-Turkki, Islanti-Andorra, Moldova-Albania

Ti 15.10.

Lohko D: Sveitsi-Irlanti, Gibraltar-Georgia
Lohko F: Ruotsi-Espanja, Romania-Norja, Färsaaret-Malta
Lohko G: Israel-Latvia
Lohko J: Liechtenstein-Italia, Kreikka-Bosnia-Herzegovina, Suomi-Armenia

Lähde: UEFA:n kotisivut

EM-karsintaotteluita voi seurata Viasatilta ja Viaplaylta.

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS