Yksi uusista kasvoista Veikkausliigan päävalmentajana kaudella 2020 on Hakan liigaan nostanut Teemu Tainio. Tänään keskiviikkona 40 vuotta täyttävä Tainio onnistui nappiin heti uransa ensimmäisellä päävalmentajakaudella, ja vei valkeakoskelaiset paraatimarssia takaisin pääsarjaan.

Tainio pelasi ulkomailla – Ranskassa, Englannissa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa – ammattilaisena 15 vuotta, ja kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että työtarjouksia on tullut ulkomailta jo valmentajauran alussakin. Toistaiseksi ”Tornion Terrierillä” ei kuitenkaan ole kiirettä pois Veikkausliigasta.

– Nautin roolistani Hakassa, täällä on hyvä kehittyä valmentajana. Olen kuitenkin vielä ihan oppipoika, Tainio totesi HS:lle (koko juttu on luettavissa täältä).

Vaikka Tainio pelasi ranskalaisessa Auxerressa peräti kahdeksan kautta seuralegenda Guy Roux’n valmennuksessa, mainitsee hän nimeltä kolme muuta, pelaajiaan arvostanutta valmentajaa.

Kari Vaalto oli aikoinaan Torniossa tsemppari, joka kuunteli pelaajia. Tottenhamissa Martin Jol oli tosi läheinen pelaajien kanssa, ja maajoukkueessa Antti Muurinen loi sympaattisen ilmapiirin, Tainio luettelee.

Tainio kuvailee valmentamista ihmisjohtamiseksi, ja keskustelun olevan nykyaikaa. Käänteinen esimerkki onkin todellinen Manchester United -ikoni, jonka valmennuksessa Tainio työskenteli reilun neljän kuukauden ajan vuonna 2008.

– Keskustelukulttuurin toinen ääripää oli Roy Keane Sunderlandissa. Häntä ei kiinnostanut paskaakaan, mitä pelaajien suusta tulee. Se oli aina valmiina nyrkit pystyssä. Jälki oli sitten sen mukaista, Tainio kuvailee kesken pestin potkut saanutta irlantilaista, joka pelasi Manchester Unitedissa 12 kauden ajan.

Tainio kertoo haluavansa tuoda suomalaiseen jalkapalloiluun lisää kilpailuhenkisyyttä, ja kuvailee itseään ”äärimmäisen voitonhimoiseksi”. Omasta mielestään hän on myös hyvä keskustelemaan.

– Moni ossaa kyllä puhua, mutta ossaako moni kuunnella, Huuhkajien ikoninen keskikenttäpelaaja kysäisee.

[readmore from=Tainio-Teemu]

Luonnollisesti pyöreitä vuosia täyttänyt Tainio on myös erittäin iloinen Huuhkajien historiallisesta EM-kisapaikasta.

– Katsoin Liechtenstein-pelin reissussa Miamissa. Ihmettelin itsekin, miksi tämä koskettaa näin paljon. Mutta se johtui siitä, että tunnen pelaajat ja ymmärrän kisoihin pääsemisen merkityksen suomalaiselle futikselle. Tulihan sitä aikoinaan itsekin yritettyä aika pitkään.

– Olen vilpittömästi onnellinen heidän puolestaan.