Suomi on erittäin lähellä historiansa ensimmäistä miesten jalkapallon arvokisapaikkaa. Jos marraskuussa pelattavissa viimeisissä otteluissa kaatuu joko Liechtenstein (kotona) tai Kreikka (vieraissa), on Huuhkajien EM-kisapaikka varma.

EM-kisat pelataan 12.6.-12.7.2020. Joukkueet kokoontuvat harjoitusleirien ja -otteluiden merkeissä jo toukokuun loppupuolella, joten poissa seurajoukkueidensa vahvuudesta pelaajat ovat kuukaudesta puoleentoista – lähinnä kisamenestyksestä riippuen.

Vaikka Suomenkin A-maajoukkueessa on totuttu veikkausliigapelaajia näkemään, ei Veikkausliigassa aiota – eikä pystytä – taukoa EM-kisojen aikana pitämään. Tämän vahvisti Ilta-Sanomille sarjan toimitusjohtaja Timo Marjamaa (IS:n jutun voi lukea täältä).

- Se on niin pitkä ajanjakso, ettei tauko ole mahdollinen. Joukkueet kutsutaan kokoon toukokuun lopussa. Kansainväliset pelipäivät, joiden aikana (liigapelejä) ei saa pelata, ovat kesäkuun alussa ja sen jälkeen alkavat itse kisat, Marjamaa kertoo.

– Itse kisojen aikana pelaamiselle ei ole mitään esteitä. Joka tapauksessa alkulohkojen aikana otamme kisat ehdottomasti huomioon.

EM-kisojen alkulohkot arvotaan lauantaina 30. marraskuuta. Tuolloin tietoon saadaan myös Huuhkajien pelipäivät, mikäli siis Suomi kisoihin selviää. On oletettavaa, että Huuhkajien pelien kanssa Veikkausliiga ei halua kilpailla, mutta muiden maiden otteluiden kanssa päällekkäisyyttä ei voi välttää.

- Kalenterissa ei ole paljoa varaa, sillä Suomen cup pitää saada pelattua talven ja kevään aikana. Lisäksi maaliskuussa ja marraskuussa on kansainvälisiä päiviä, joiden aikana ei saa pelata ja niiden kautta tulee tietynlainen takalauta vastaan kauden pidentämisen suhteen, Marjamaa selvittää.

EM-kisojen alkulohkot pelataan 12.–24. kesäkuuta. Ottelutahti lienee tuona aikana Veikkausliigassa hieman rauhallisempi. Toki juhannusviikonloppu (ensi vuonna 19.-21.6.) on pyritty rauhoittamaan peleiltä aiempinakin vuosina. Lohkovaiheen päätyttyä Veikkausliigan otteluohjelmassa pyrittäneen hyödyntämään mahdollisimman paljon EM-kisojen välipäiviä.

On selvää, että monet veikkausliigaseurojen kannattajat saattaisivat viettää kesäkuussa viikkoja Huuhkajien matkassa EM-turnauksessa. Lisäksi jotkut seurat voisivat menettää kisajoukkueeseen tai -joukkueisiin pelaajiaan. Pienenä lohtuna UEFA maksaisi toki näille seuroille tuntuvan korvauksen.

Kauden 2019 Veikkausliigassa päättäneistä pelaajista Huuhkajien EM-karsintaringissä on ollut mukana kolme pelaajaa: Petteri Forsell (HJK), Niko Markkula (Inter) ja Mikko Sumusalo (Honka). Lisäksi norjalaisessa Viking Stavangerissa lainalla pelaavalla Benjamin Källmanilla on sopimus Interin kanssa. Rasmus Schüllerin on puolestaan huhuttu olevan palaamassa HJK:hon.

Myös HJK:hon siirtyvä Ferhan Hasani on pelannut EM-karsinnoissa Pohjois-Makedonian maajoukkueessa. Pohjois-Makedonialla on edelleen mahdollisuudet mukaan EM-kisoihin, sillä se osallistuu varmuudella maaliskuussa pelattaviin playoffeihin – ellei sitten saavuta kisapaikkaa erittäen yllättäen jo ennen sitä.

[readmore from=Veikkausliiga]

Vaikka HJK on yksi mahdollisista kärsijöistä kisajoukkuevalinnoissa, ei seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti tilannetta surkuttele.

- Kun Veikkausliigan hallitus jotain päättää, niin sillä mennään. Tärkeää on, että suomalainen futis pärjää, Riihilahti vastasi IS:lle.

Kauden 2019 päätteeksi ensi kertaa pelattuihin europudotuspeleihin ei ole Marjamaan mukaan odotettavissa merkittäviä muutoksia.