Tänään vietetään vuosikymmenen viimeistä päivää. 2010-luku kohteli suomalaisia jalkapallon ystäviä hyvin ennen kaikkea siksi, että vuosikymmenen viimeisenä vuonna Huuhkajat varmisti Suomelle historiallisen ensimmäisen paikan miesten arvoturnaukseen.

2010-luvun viimeisinä vuosina suomalaiset ovat saaneet nauttia myös Teemu Pukin alati kiihtyvästä maalitahdista. Neljän Tanskassa viettämän kautensa aikana Pukki pommitti Brøndbylle peräti 72 maalia, ja Englannissa vauhti on vain kiihtynyt.

Viime kaudella Pukki löi Englannin Mestaruussarjassa Norwichille huimat luvut tiskiin: 29 maalia merkitsi sarjan maalikuninkuutta, ja päälle tuli vielä kymmenen maalisyöttöä. Loistava saldo 43 ottelussa.

Hyvin on kulkenut sarjatasoa ylempänä Valioliigassakin, sillä ensimmäisessä 20 ottelussaan Pukki on tehnyt yhdeksän maalia. Pukista on tullut maailmantähti.

Vuosikymmen on ihmiselle melkoisen pitkä aika. Moni onkin muistellut sosiaalisessa mediassa ihmeitä siltä taipaleelta, minkä on tullut kymmenessä vuodessa kulkeneeksi. Erityisen tapahtumarikas kymmenvuotinen jakso voi kuitenkin olla huippu-urheilijalle, sillä jalkapalloilijoidenkin ammattiura kestää tyypillisesti vain viidestätoista kahteenkymmeneen vuotta – jos on onnekas ja säästyy loukkaantumisilta.

Harva olisikaan voinut vielä kymmenen vuotta sitten ennustaa, että Pukki olisi vuosikymmenen vaihtuessa Valioliigan maalitilaston kymmenen kärjessä, saatuaan jo kertaalleen valinnan sarjan kuukauden pelaajaksi.

Edellisen vuosikymmenen vaihtuessa silloin 19-vuotiaan Pukin uranäkymä vaikutti melko synkältä. Peliaikaa Sevillan kakkosjoukkueessa Espanjan kolmostasolla tuli vain niukasti eikä koko kaudella 2009-2010 syntynyt ainuttakaan maalia. Ainoan La Liga -ottelunsa (27 peliminuuttia) Pukki oli pelannut tammikuussa 2009 Real Racing Santanderia vastaan.

Pukin esimerkki voi varmasti antaa rutkasti uskoa niille suomalaisnuorille, joiden uralla on juuri nyt vaikea vaihe meneillään, sillä niin komeasti kotkalaishyökkääjä on noussut HJK:n, Schalken ja Celticin kautta Tanskan Superliigaan ja sieltä nyt Valioliigaan, koko maailman tuntemaksi tähdeksi. Koskaan ei kannata luovuttaa.

Vaikka Pukin tarina onkin esimerkillisen hieno, on Norwichin twiittaaman kuvan kommenttikentässä keskitytty ennen muuta ulkoisiin havaintoihin. Onhan Pukin muodonmuutos enkelikiharaisesta pellavapäästä harvahiuksiseksi ja parrakkaaksi ”ilkeäksi Pukiksi” ollut myös huomattava.

Norwich City FC

@NorwichCityFC
Beginning of End of
the decade the decade