Entinen valioliigatähti kävi kuoleman porteilla – ”Olin kliinisesti kuollut kahdeksan minuutin ajan”

© Kuva: Getty Images

Muun muassa PSG:ssä, Newcastlessa ja Tottenhamissa kunnioitettavan pelaajauran tehnyt David Ginola on puhunut haastattelussa siitä, kuinka lähellä kuolemaa hän kävi muutama vuosi sitten. Ginola osallistui toukokuussa 2016 Ranskassa pelattuun hyväntekeväisyysotteluun, kun hän sai kesken pelin sydänkohtauksen.

Kun Ranskan maajoukkueessakin 17 ottelua pelannut Ginola tuupertui kentän pintaan, hänen ystävänsä ja pelikaverinsa Frédéric Mendy tuli hätiin ja antoi keskikenttäpelaajalle tämän hengen pelastanutta ensiapua. Ginola oli omien sanojensa mukaan ”kahdeksan minuutin ajan kliinisesti kuollut”.

– Olen hyvin iloinen nähdessäni, kuinka joillekin lapsille annetaan ensiapua, jotka todella voivat pelastaa jonkun hengen, nyt 53-vuotias Ginola totesi kouluvierailullaan Newcastlessa.

– Kun minä sain kohtaukseni, kentällä oli noin 15 henkilöä ja vain yksi tai kaksi heistä osasi antaa ensiapua. Toivon, ettei nuorten tarvitsisi koskaan hyödyntää taitojaan, mutta on hyvin tärkeää tietää, mitä tehdä, jos joku heidän tuttavansa joutuu vaikeuksiin.

Ginola puhui vierailullaan siitäkin, kuinka tärkeää on, että defibrillaattoreita löytyy riittävän monesta paikasta. Hänelle annettu ensiapu oli kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, jotta elämä jatkui.

– Ensiavun ansiosta happi virtasi aivoihini ja se pelasi henkeni. Minut sairaalassa leikannut sydänkirurgi sanoi myöhemmin, että ilman sitä en olisi selvinnyt.

Ginola vajosi sydänkohtauksen seurauksena koomaan, ja hän tarvitsi neljä iskua defibrillaattorilla, jotta sydämen rytmi palautui. Hänet vietiin helikopterilla sairaalaan, jossa suoritettiin kuusi tuntia kestänyt leikkaus.

Peliuran päätyttyä Ginola on tehnyt runsaasti TV-töitä muun muassa asiantuntijakommentaattorina. Hän harkitsi tammikuussa 2015 myös FIFA:n puheenjohtajaksi hakemista, mutta vetäytyi kilvasta riittävän tuen puuttuessa.

Lähde: AS