UEFA:n edustajat kokoontuvat tänään tiistaina puhelinkonferenssiin, jossa päätetään isoista asioista. Suomalaisittainkin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti kesällä pelattaviksi tarkoitettuihin EM-kisoihin.

Koronavirustartunnan levitessä edelleen, on valtaosa maanosan sarjoista siirtojen alla. Kotoista Veikkausliigaa haaveillaan tällä hetkellä käynnisteltävän paria kuukautta suunniteltua myöhemmin, kesäkuussa. Valioliiga, La Liga, Bundesliiga… kaikki suursarjat ovat kesken, ja paine niiden valmiiksi pelaamiseen on suuri. Mestarien liigasta ja Eurooppa-liigasta puhumattakaan. Näiden vuoksi EM-kisat siirtyvät lähes täydellä varmuudella.

Etukäteen kannatetuin skenaario näyttäisi olevan kisojen pelaaminen kesän 2020 sijasta kesällä 2021. Siinäkin vaihtoehdossa on ongelmansa, ja päällekkäisyytensä.

Edes kaikkia EM-karsintoja ei olla saatu valmiiksi. Neljän viimeisen paikan kohtalo oli määrä ratkoa maaliskuun lopulla; näitä otteluita ei luonnollisestikaan tässä tilanteessa voida pelata.

Kisojen siirto kesälle 2021 ajaa UEFA:n neuvotteluihin FIFA:n kanssa – sen oli määrä pitää tuolloin ensi kertaa laaja seurajoukkueiden MM-turnaus.

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan suhteen UEFA on päättäväinen; se haluaa ne ratkotuiksi mahdollisimman pian. Viimeisimpiin ehdotuksiin kuuluu miniturnaus-malli, jossa kilpailuiden ratkaisut nähtäisiin yhdessä tai kahdessa kaupungissa, ja ottelut pelattaisiin muutamassa päivässä. Puolivälierät ja välierät pelattaisiin yksiosaisina.