Jalkapallovuosi 2020 tulee jäämään hyvin erikoisena historiaan. Kaikki tärkeimmät sarjat ovat olleet noin kuukauden tauolla, ja tauko voi hyvinkin jatkua monissa maissa vielä kuukauden tai kaksi.

Miesten EM-turnausta siirrettiin vuodella ja nuorten arvoturnauksia on jouduttu perumaan kokonaan. Siirtoikkunoita siirrellään, pelaajasopimuksia venytetään ja liigamestaruuksia ratkottaneen talvisarjoissa vielä heinä-elokuussakin. Suomalainenkaan sarjakausi ei päässyt suunnitelmien mukaan huhtikuussa alkamaan.

Syynä tähän kaikkieen on tietysti koronaviruspandemia. FIFA tai muutkaan jalkapallotoimijat eivät voi viruskriisiä ratkaista, mutta niiden on jatkuvasti pohdittava, miten palloa saadaan taas pyörimään.

Yksi huolenaiheista on ollut, mitä siirtoikkunoille tapahtuu. Tavallisesti kahden kauden välissä on yksi korkeintaan 12 viikon mittainen siirtoikkuna ja kauden puolivälissä toinen korkeintaan neljän viikon siirtojakso. Nyt FIFA pitää mahdollisena, että joissain sarjoissa otetaan käyttöön tilapäisesti kolmaskin siirtoikkuna.

– Saatamme nähdä kriisin aikana, että kansalliset liitot avaavat ylimääräisen, kolmannen siirtoikkunan, FIFA:n sääntöasiantuntija James Kitching totesi.

– Suhtautuisimme siihen joustavasti, kunhan 16 viikon kokonaisaika ei ylity.

Useimmissa Euroopan talvikaudella pelattavissa pääsarjoissa kesän siirtoikkuna sulkeutuu elokuun lopussa. Nyt siirtoikkuna saatetaan jatkaa, tai keskelle kautta avataan kolmas siirtoikkuna.

[readmore from=Siirtoikkuna]

Kiinnostava kysymys on, mitä tapahtuu Suomen ja Pohjoismaiden siirtoikkunoille. Veikkausliiga on jo käyttänyt noin 12 viikkoa 16 viikon ”siirtoikkunakiintiöstään”, sillä Suomen kevään siirtoikkuna sulkeutui viime viikolla. Heinä-elokuussa on jäljellä toinen, neljän viikon siirtoikkuna, mutta ainakin aiemmin on suunniteltu ja toivottu kauden voivan alkaa kesäkuussa.

Palloliitto onkin hakenut FIFA:lta poikkeuslupaa siirtoikkunan venyttämiseen tai kolmannen ikkunan avaamiseen. Jos Pohjoismaitakin kuitenkin sitoo 16 viikon maksimirajoitus, uhkaa mahdollisesta kolmannesta ikkunasta tulla hyvin lyhyt.