UEFA kertoo kotisivuillaan, että se maksaa yhteensä 236,5 miljoonan euron tukipaketin kaikille 55 jäsenliitolleen. Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi on pannut jalkapalloliitot ja seurat ahtaalle käytännössä kaikkialla.

Tukisumma jaetaan tasan kaikkien jäsenliittojen kesken. Se merkitsee sitä, että jokaisen UEFA:n jäsenmaan kansallinen jalkapalloliitto saa avustusta kaikkiaan 4,3 miljoonaa euroa. Summa voi olla UEFA:n suurimmille jäsenmaille melko vaatimaton, mutta Palloliitolle sillä lienee suuri merkitys.

– COVID-19-kriisi merkitsee lajillemme ennennäkemätöntä haastetta. UEFA haluaa auttaa jäseniään vastaamaan haasteeseen niille kulloinkin parhaiten sopivalla tavalla, UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferin kommentoi tiedotteessa.

Avustukset maksetaan UEFA:n HatTrick-rahastosta. Tavallisesti sen tuella rahoitetaan kunkin maan kotimaisen jalkapalloilun omia erityisiä kehityskohteita, mutta nyt UEFA päätti antaa yksittäisten jalkapalloliittojen päättää omista rahoitustarpeistaan itse.

[readmore from=Koronavirus]

– Uskon, että tämä on vastuullinen päätös auttaaksemme niin hyvin kuin voimme. Olen ylpeä siitä, millaista yhtenäisyyttä jalkapalloyhteisö osoittaa kriisin aikana. Jalkapallo tulee epäilemättä olemaan elämän sydämessä, kun palaamme kohti normaaliutta. Kun se aika tulee, jalkapalloilun pitää olla valmis vastaamaan huutoon, Ceferin jatkoi.

UEFA:n HatTrick-avustusohjelma perustettiin vuoden 2004 EM-kisojen jälkeen. Ohjelman varat koostuvat EM-turnausten tuotoista ja niistä maksetaan avustuksia jalkapallon kehitykseen kolmessa muodossa: sijoituksina, koulutuksena ja tiedonjakona. Vuoteen 2024 mennessä ohjelman kautta on jaettu avustuksia jäsenliitoille jo 2,6 miljardin euron edestä.