20-vuotias suomalaishyökkääjä Marcus Forss pelasi tänä talvena ehdottomasti läpimurtokauttaan. Forss lainattiin täksi kaudeksi Englannin kolmannelle sarjatasolle Ykkösliigaan, ja Wimbledon sai mitä halusi. Suomalainen tykitti 18 sarjaottelussa 11 maalia, ja keikkui sarjan maalitilaston kärkipäässä.

Forssin kausi kuitenkin keskeytyi ennen aikojaan, kun takareisivamma pakotti hänet leikkauspöydälle. Hänen pelaajaoikeutensa omistava Brentford kutsuikin tammikuussa takaisin, koska jalka paketissa Forss ei olisi Wimbledonissa pelannut kuitenkaan.

Maaliskuussa keskeytyi sitten kaikkien muidenkin seurojen kausi, kun tielle tuli koronaviruspandemia. Edelleen on epäselvää, pystytäänkö Englannin Mestaruussarjan kautta jatkamaan, mutta jos pystytään, saattaa Forss päästä taas irti.

Vielä hän ei pelikunnossa olisi, mutta kesä-heinäkuun vaihteessa tilanne voisi olla toinen. Brentford on Mestaruussarjassa neljäntenä, ja voisi taistella jopa noususta Valioliigaan. Seurassa oltiin suomalaisen näyttöihin lainapestillä erittäin tyytyväisiä.

– Heti ensimmäisenä päivänä kun saavuin takaisin Brentfordiin keppien kanssa, he istuttivat minut alas ja sanoivat, ettei multa olisi voinut paljon parempaa lainapestiä tähän kohtaan pyytää, Forss heitti Pelikirjan haastattelussa (koko haastattelu löytyy täältä).

– He sanoivat, että ”sä näytit kaikille mihin sä pystyt”, ja halusivat vain että mä kuntoudun nyt, ja pääsen sitten jatkamaan siitä mihin jäin.

– Jos kausi saadaan jatkumaan, saan pelata Brentfordille. Olisin silloin valmentajan suunnitelmissa. En tiedä ihan tarkkaa aikaa mun kuntoutumiseni suhteen, mutta se on sataprosenttisen varmaa että mä pelaan taas. Viikko viikolta tietää sitten aina paremmin. Tällainen vamma vie yleensä sen 3-5 kuukautta.

Hankalaksi tilanteen tekee tietenkin se, ettei kukaan vielä tiedä, jatkuuko kausi vai jääkö se kesken. Jos jää kesken, nousisi Valioliigaan luultavasti sarjan kärkikaksikko Leeds ja West Bromwich – jos nekään. Ja jos kautta jatkettaisiin, mahtuisivatko nousukarsinnat ohjelmaan? Brentford on West Bromwichia kymmenen pistettä, ja sarjakolmosta Fulhamia neljä pistettä perässä.

– [Kauden jatkumisen suhteen] me ollaan kaikki yhtä pimeässä kuin muutkin. Ei ole mitään hajua, miten tälle kaudelle käy. Tämä kaikki menee vähän kuin sekunti sekunnilta. Mä en osaa sanoa, mitä tämän kauden suhteen tulisi tehdä. Sanoisin, että terveys edellä, Forss tuumailee.

Kauemmas tulevaisuuteen katsottaessa Forss uskoo, että hän pelaisi ensi kaudellakin Brentfordissa. Sopimus seuran kanssa on voimassa vuoteen 2023.

– En ole vielä istunut itseni kanssa alas ja katsonut sen tarkemmin ensi kauteen. Nyt mun tavoitteena on vain päästä takaisin mun parhaimpaan kuntoon, siihen missä mä aiemmin olin.

– Oma toive olisi pelata ensi kausi Mestaruussarjassa tai ylempänä. Unelmana olisi tietty Valioliiga. Mutta askel kerrallaan, Forss lisäsi.

Marcus Forss lienee nuorena pelaajana itsestäänselvästi niitä miehiä, joiden osakkeet mahtua Suomen EM-joukkueeseen nousivat kisojen siirron myötä. Huuhkaja-debyytti on vielä tekemättä, mutta eipä se olisi voinut maaliskuussakaan loukkaantumisen takia toteutua.

[readmore from=Forss-Marcus]

– Totta kai kisojen siirtyminen on hyödyttänyt mua, koska mä olen tosiaan loukkaantunut. Jos kutsu olisi tullut, en olisi päässyt.

– Se on positiivista, että mulla on tässä vielä vuosi aikaa näyttää mitä mä osaan, ja antaa heille mahdollisuus valita mut. Se on yksi motivaation lähde. Näyttää kaikille kuinka hyvä on, Forss kertoo.