Koronapandemia pani jalkapallosarjat parin kuukauden tauolle, mutta futis teki kauan odotetun paluun, kun Bundesliiga palasi TV-ruutuihin viime viikonloppuna (täältä pääset Bundesliiga-osioomme). Yleisöä ei katsomoihin päästetty, mutta ainakin Saksassa nähtiin heti ensi viikonloppuna Skyn kaikkien aikojen TV-katsojaennätys.

Bundesliigaa televisioitiin suorana lähestulkoon ympäri maailman. Jalkapalloa oli kaivattu, mutta lisäksi Saksan pääsarja toimii suunnannäyttäjänä. Tyhjät katsomot, poikkeusjärjestelyt ja erityismääräykset ovat arkipäivää muissakin sarjoissa niiden aikanaan jatkuessa. Lisäksi mielenkiinnolla ja kauhulla odotetaan, johtiko 18 pelattua peliä (1. ja 2. Bundesliiga) uusiin virustartuntoihin joukkueissa ja seuroissa. Siitä saadaan lähipäivinä lisätietoa.

Koostamme tässä yhteen kymmenen viikonlopun suurta puheenaihetta. Jutun pohjana on käytetty FIFA:n kotisivuilla julkaistua artikkelia aiheesta.

1. Kuka yllättyi siitä, että korona-ajan ensimmäisen maalin teki Borussia Dortmundin teinisensaatio Erling Braut Håland? 19-vuotias norjalainen on tehnyt nyt yhdeksässä bundesliigapelissä kymmenen maalia. Håland tuuletti maaliaan pelitovereineen turvallisten välimatkojen päästä toisiinsa.

Kuva: Getty Images

2. Bundesliigan paluusta eivät innostuneet vain tavalliset jalkapallofanit, vaan pelit naulitsivat ruudun ääreen myös futiksen supertähtiä. Zlatan Ibrahimovic kiitti pelien jatkumista Instagram-stooreissaan, ja myös Kylian Mbappé totesi nauttineensa Ruhrin derbystä. Monet TV-kanavat tiedottivat katsojaennätyksistä, myös Pohjoismaissa Viasat.

 

View this post on Instagram

 

Hello football my old friend, I’ve come to watch with you again. Within the sound of silence.

A post shared by Gary Lineker (@garylineker) on

3. Stadionien tunnelmaa jäi varmasti jokainen TV-katsoja kaipaamaan. Kylmä korona-ajan tosiasia kuitenkin on, että fanit pysyvät poissa katsomoista suurissa liigoissa koko loppukauden. Suomessa heitä päästettäneen katsomoihin tarkoin rajattu määrä. Valmentajien ohjeet ja pelaajien huudot kuuluivat kentälläolijoille ja sohvaperunoille selkeämpinä kuin koskaan. Pienimuotoinen kohukin saatiin.

4. Moni asia oli ottelutapahtumissa muuttunut. Haastattelut tehtiin pitkillä mikkitangoilla monen metrin etäisyyden päästä. Vaihtomiehet kunnioittivat penkillä myös turvavälejä, maskit kasvojensa suojana. Toisaalla taas nähtiin pahvisia katsojia lehtereillä. Palloja desinfioitiin säännöllisin väliajoin.

Palloja desinfioitiin tunnollisesti jokaisessa ottelussa. Kuva: Getty Images

5. Merkittävä uudistus Bundesliigassa oli myös mahdollisuus tehdä ottelussa viisi pelaajavaihtoa. Sama sääntö astunee voimaan muissakin sarjoissa näiden jatkuessa tai alkaessa. Ensimmäisellä korona-ajan kierroksella 18 joukkueesta kahdeksan käytti kaikki viisi vaihtoaan. Kierros oli historiallinen myös vaihtomielessä, sillä koskaan aiemmin ei yhden kierroksen aikana oltu tehty näin montaa vaihtoa.

6. Vaikka tunnelma olikin laimea ja joukkueharjoituksia vain vähän ennen tositoimien alkamista, oli moni vaikuttunut ottelujen korkeasta tasosta. Suurimman vaikutuksen tekivät kenties Borussia Dortmund, Freiburg, Borussia Mönchengladbach ja Bayer Leverkusen. Pelillisistä asioista voi lukea lisää tästä Kim Keräsen näkökulmatekstistä.

7. Vaikka fanit olivatkin pakotettuja jäämään kotiin, muistivat pelaajat kannattajiaan silti. Kaikkein huomionarvoisin ele oli Dortmundin joukkueen yhteinen kiitos lähes tyhjän ”Keltaisen seinän” edessä. Erittäin tärkeää oli, ettei pelättyjä fanien massakokoontumisia stadionien liepeille tai muuallekaan havaittu. Tällaiset voisivat pahimmillaan johtaa tulevien ottelujen perumiseen tai koko kauden katkaisemiseen.

8. Pelaajien ja valmentajien kommenteissa kummallinen asetelma näkyi myös.

– Tuntui siltä, kuin ikämiehet olisivat pelanneet iltaseitsemältä kentän valojen loisteessa, Bayern Münchenin Thomas Müller kommentoi.

– Tietysti pelit tuntuvat kuluvan hitaammin ilman faneja. Siksi loppuvihellyksen odottaminen tuntui normaalia pidemmältä, seuratoveri Manuel Neuer tähdensi.

9. Saksassa tyhjille katsomoille pelattavista otteluista käytetään nimeä ”Geisterspiel”, suomeksi ”kummitusottelu”. Eintracht Frankfurtissa reagoitiinkin soittamalla ottelun alkajaisiksi klassisen Haamujengi-elokuvan tunnusmusiikkia ”Ghosbusters”. Ei hassumpi musiikkivalinta.

10. Kansainvälisessä lehdistössä Bundesliigan paluu otettiin tietysti myös ilolla vastaan. Tässä joitain poimintoja mediasta.

– Odotimme teitä! Bundesliiga astui maailman jalkapallonäyttämölle, italialainen Gazzetta dello Sport kirjoitti.

– Monet odottivat tätä kuin MM-kisojen alkua. Saksa on käynnistänyt maailman jalkapalloilun testivaiheen, espanjalainen Marca muotoili.

[readmore from=Bundesliiga]

– Eurooppa seurasi, kun Saksan Bundesliigasta tuli ensimmäinen kauttaan jatkanut suuri sarja koronavirusaikana. Siihen on vielä pitkä matka, että mitään kautta pelataan Euroopassa loppuun, mutta Saksan otettua ensimmäisen askeleen se tuntuu nyt paljon aiempaa mahdollisemmalta, englantilainen Daily Mail alleviivasi.

– Jalkapallo palasi uudessa muodossa. Vaikka ottelussa oli monia epätavallisia elementtejä, peli oli silti samaa jalkapalloa kuin ennenkin, argentiinalaisessa Clarínissa todettiin.