Sanon sen suoraan. Jos Ballon d’Or-gaalaa ei olisi tältä vuodelta ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa peruttu, olisi Kultainen pallo kuulunut tänä vuonna Bayern Münchenin puolalaishyökkääjä Robert Lewandowskille.

Maajoukkuejalkapalloilulle ei tarvitse koronavuonna painoarvoa antaa, sillä kaikki suurturnaukset peruttiin tältä vuodelta. Bayern Münchenin paidassa Lewandowski on sen sijaan tehnyt 46 ottelussa uskomattomat tehot: 55 maalia ja 10 maalisyöttöä.

Lewandowskin saldo 31 bundesliigaottelussa oli 34 maalia, jolla irtosi maalipörssin voitto täysin ylivoimaiseen tapaan. Yhdeksässä Mestarien liiga ottelussa hän on puolestaan tehnyt 15 maalia ja syöttänyt kuusi. Syöttötilastossa Lewandowski on kakkosena, yhden PSG:n Ángel Di Maríaa jäljessä, ja maalipörssin voiton hän on jo käytännössä ratkaissut edukseen.

Loppuottelussa puolalaisella on mahdollisuus nousta Mestarien liigan ennätysmieheksi. Kilpailun yhden kauden maaliennätys on 17, ja sitä pitää hallussaan Cristiano Ronaldo. Lewandowski siis nousisi kahdella maalilla portugalilaisen rinnalle, ja hattutempulla jopa ohi.

Cristiano Ronaldo teki 17 maalia Mestarien liigassa kaudella 2013-2014. Tuolloin hän kuitenkin pelasi 11 ottelua, kun Lewandowskille finaali on vasta kymmenes. Maksimimääräkin olisi ollut yksitoista, mutta yhden pelin (lohkovaiheen päätöskierroksen merkityksettömän Tottenham-pelin) Lewandowski katseli vaihtopenkiltä.

Koronavuoden takia puolivälierät ja välierät pelattiin poikkeuksellisesti yksiosaisina, joten parhaimmillaankin pelaajat pelaavat tällä kaudella vain 11 ottelua. Kun Cristiano Ronaldo teki kaudella 2015-2016 yhteensä 16 maalia, pelasi hän 12 peliä, ja 15 maalia tuoneella kaudella 2017-2018 kaikkiaan 13. Kukaan muu kuin Cristiano Ronaldo tai Robert Lewandowski ei ole tehnyt Mestarien liigassa yhden kauden aikana 15 maalia tai enempää.

B/R Football

@brfootball
Robert Lewandowski needs two goals in today's Champions League final to match Cristiano Ronaldo's all-time record of 17 goals in a single season 👀

ESPN FC

@ESPNFC
Robert Lewandowski in the UCL this season:

▪️9 games 🏃
▪️15 goals ⚽
▪️6 assists 🅰️

Henkilökohtaisella tasolla Lewandowskin kausi on ollut jokseenkin täydellinen, eikä Bayernin kaudessakaan ole mitään valittamista. Joukkue on jo juhlinut Bundesliigan ja Saksan Cupin voittoja, ja Mestarien liiga toisi joukkueelle triplamestaruuden.

Lewandowskille Mestarien liigan voitto olisi uran ensimmäinen. Häviävänä osapuolena hän oli finaalissa jo kaudella 2012-2013, pelatessaan tuolloin loppuottelussa juuri Bayern Müncheniä vastaan. Tuo oli myös Bayernin toistaiseksi viimeisin mestaruus.

B/R Football

@brfootball
Robert Lewandowski came so close to winning the Champions League with Dortmund back in 2013.

He gets his second chance in a final today.

On Lewandowski tehnyt myös yhden humoristisemmankin ennätyksen. Hän täytti tämän viikon perjantaina 32 vuotta, mutta oli kauden alkaessa vasta 30. Outoa, eikö totta? Kyseinen tilastokummajainen selittyy tietysti sillä, että Saksan jalkapallokausi käynnistyi 12.8.2019 – eli siis puolitoista viikkoa ennen Lewandowskin 31-vuotispäiviä.

Andy Wales 🇪🇺

@AndyArmchair
Here's a fun fact:
Robert Lewandowski turned 32 on Friday, he was only 30 when the season began!

Ottelu PSG-Bayern München alkaa kello 22, ja sitä voi seurata C Morelta ja MTV 3:lta.