Mestarien liigan kausi 2019-2020 on monessa mielessä poikkeuksellinen. Tärkein tekijä on tietysti Covid-19-pandemia. Eurokausi katkesi yhtäkkisesti maaliskuussa, kun koronavirus alkoi jyllätä etenkin Etelä-Euroopassa vastaansanomattomasti. Otteluparit jäivät osin kesken, ja esimerkiksi Atalanta-Valencia- ja Liverpool-Atlético Madrid -otteluiden pelaaminen täysille katsomoille herätti laajaa paheksuntaa.

Kautta kuitenkin päästiin jatkamaan Final Eight -turnausten muodossa. Eurooppa-liigan kahdeksan parasta kokoontuivat Saksaan, ja ovat jo selvittäneet finalisteiksi joukostaan Sevillan ja Internazionalen. Mestarien liigan Final Eight puolestaan pelataan Lissabonissa. Pakon sanelemina uutuuksina pudotuspelit pelataan yksiosaisina ja ilman yleisöä.

Yksi erikoisuus onkin sitten itse tuloksissa, sillä kyseessä on Mestarien liigan historian ensimmäinen kausi, kun neljän parhaan joukossa ei ole ainuttakaan joukkuetta Englannista, Espanjasta tai Italiasta. Ei, vaikka 16 pudotuspelijoukkueen joukossa näistä maista oli 11 nippua. Mestarien liigaa edeltäneessä Euroopan Cupissa näin kävi viimeksi kaudella 1990-1991.

Nyt välierät pelataan kahtena Saksa-Ranska -maaotteluna. Tiistaina kohtaavat kolmannen perättäisen liigamestaruutensa (keskeytetystä Ligue 1-kaudesta huolimatta) voittanut PSG sekä Bundesliigan kolmonen RB Leipzig. Leipzig oli vielä helmikuun alussa jopa sarjakärjessä, ja vaikka se ei hävinnytkään kuin yhden pelin kevätkaudella, pudottivat turhan monet tasapelit sen Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin taakse.

Erittäin mielenkiintoinen aspekti ottelussa on se, että vastakkain on kaksi toisensa hyvin tuntevaa saksalaisvalmentajaa Thomas Tuchel ja Julian Nagelsmann. Itse asiassa ainoa ei-saksalainen valmentaja välierissä on Lyonin ranskalaiskäskyttäjä Rudi García, sillä Bayern Müncheniä ohjeistaa kolmas saksalainen Hansi Flick.

Vaikka Julian Nagelsmann on vasta 33-vuotias – ja siten nuorin valmentaja Mestarien liigan välierien historiassa – on hän tuntenut Thomas Tuchelin jo 13 vuoden ajan. Tuchel aloitti oman valmentajauransa FC Augsburgin kakkosjoukkueessa kaudella 2007-2008, ja tuolloin hänen pelaajistoonsa kuului 20-vuotias Nagelsmann. Nagelsmannin pelaajauralla tuo kausi jäi kuitenkin viimeiseksi vakavien polvivammojen takia.

Peliuran päätyttyä Nagelsmann alkoi opiskella liikehallintoa ja urheilutieteitä, mutta Tuchel halusi pitää tämän lajin parissa ja teki hänestä oman seuransa pelaajatarkkailijan. Tuchelin matka jatkui pian Mainziin, Borussia Dortmundiin ja kesällä 2018 Paris Saint-Germainiin, mutta kaiken suuren menestyksensä ohella hän teki Saksan ja maailman jalkapalloilulle myös vähemmän tunnetun palveluksen: suostutteli Julian Nagelsmannin valmentajauralle.

Nyt, 13 vuotta yhteisen taipaleen alkamisen jälkeen 46-vuotias Tuchel ja 33-vuotias Nagelsmann ovat vastakkain Mestarien liigan välierissä. Tuchel jo Dortmundissa ja PSG:ssä menestystä niittäneenä nimivalmentajana ja Nagelsmann ihmepoikana, joka on rikkonut kaikenlaisia valmentajamaailman ikäennätyksiä uransa varrella.

ZDF sportstudio

@sportstudio
Tuchel vs. Nagelsmann. Heute Abend steigt das Duell der deutschen Ausnahmetrainer in der #ChampionsLeague. Aber wusstet ihr, dass die beiden eine gemeinsame Vergangenheit haben? @DieRotenBullen #rbl #psg @PSG_inside #championsleague #RBLPSG

Vaan liiaksi ei kannata katseita naulita kentän laidalle, sillä taikuus tapahtuu vihreällä nurmella. Siitä vastaavat ennen kaikkea aina viihdyttävän pääosannäyttelijät Neymar ja Kylian Mbappé. Tältä kaksikolta eivät lopu kesken vauhti eikä kikat, ja juuri heihin pariisilaiset katsovat toivoessaan omiltaan seurahistorian ensimmäistä ison eurokilpailun finaalipaikkaa (Cup-voittajien cupia ja Intertoto-cupia ei tähän laskettu).

Kumpi tahansa pelin voittaakin, on finaalipaikka sille ensimmäinen. RB Leipzig perustettiin vasta 11 vuotta sitten, ja kausi on sille ylipäätään Mestarien liigassa vasta toinen. Pudotuspeleihin se selviytyi ensimmäistä kertaa, mutta meno on ollut väkevää. Tottenham putosi yhteismaalein 4-0 ja Atlético Madrid maalein 2-1.

50-vuotias PSG pudotti puolestaan jo ennen koronataukoa Borussia Dortmundin yhteismaalein 3-2 ja puolivälierissä Atalantan maalein 2-1. Dortmund johti otteluparia avausosan jälkeen 2-1 ja Atalanta jo lisäajan kynnyksellä 1-0, joten PSG on osoittanut pudotuspeleissä luonnetta.

RB Leipzigin ykköstykki Timo Werner siirtyi heinäkuussa Chelseaan, joten tehoja odotetaan nyt lähinnä Marcel Sabitzerilta ja Yussuf Poulsenilta. Leipzigin vahvuutena on kuitenkin laaja ja arvaamaton materiaali, jossa tehot jakautuvat monille eri pelaajille.

Puolustuksen kulmakivi on ranskalainen Dayot Upamecano, joka pimensi puolivälierissä Diego Costan. 21-vuotias maailman eliittipuolustajien joukkoon noussut Upamecano on pelannut Red Bull -konsernin joukkueissa jo viisi vuotta, ja saa tänään ison haasteen Neymarin ja Mauro Icardin kanssa.

Leipzig pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan (Werneriä lukuun ottamatta), mutta PSG joutunee tulemaan toimeen ilman Marco Verrattia ja Layvin Kurzawaa. Sivussa lienee myös Atalanta-ottelussa loukkaantunut ykkösvahti Keylor Navas, jolla on Mestarien liigan voittamisesta runsaasti kokemusta. Navasin sijasta maalilla torjuu Sergio Rico.

[readmore from=Mestarien liiga]

Kylian Mbappé aloitti Atalanta-pelin penkillä toipuessaan nilkkavammastaan, ja terävöitti joukkueensa peliä heti vaihtonsa jälkeen. Tänään Mbappé lienee avauksen kunnossa. PSG saa mukaan myös pelikieltonsa kärsinene Ángel Di Marían.

Ottelu PSG-RB Leipzig alkaa kello 22 ja sitä voi seurata C Moren kanavilta. Ottelun voittaja kohtaa sunnuntaina pelattavassa loppuottelussa Bayern Münchenin tai Lyonin.

Lähteet: ZDF, ESPN ja UEFA:n kotisivut