Neljän pelin voittoputki. Se saattoi kuulostaa menneinä vuosina ja varsinkin vuosikymmeninä utopistiselta ajatukselta Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkueesta puhuttaessa, mutta sellaisessapa Huuhkajat nytkin liitelee. Neljäs perättäinen voitto heltisi Bulgariasta sunnuntaina maalein 2-1 (lue raportti ottelusta).

Kun lähihistoriaa – ja Markku Kanervan aikakautta – kuitenkin tarkastellaan, voidaan palata kuitenkin sen faktan äärelle, ettei moinen vottoputki olekaan uutta ja ihmeellistä. Itse asiassa vähintään neljän ottelun voittoputki on ”Riven” valmennuskaudella jo kolmas, reilun kahden vuoden sisällä.

Syksyllä 2018 Suomi voitti peräti viisi ottelua putkeen. Ensin kaatui harjoitusottelussa Valko-Venäjä 2-0 ja sitten ropisi Nations Leaguessa neljä voittoa putkeen: Unkari kaatui 1-0, Viro kahdesti samoin lukemin ja Kreikka vieraissa 2-0. Kas kummaa, liiganousu varmistui jopa etuajassa.

Vastaava voittokulku rakentui myös viime vuonna, kun Suomen EM-paikan siemenet kylvettiin neljällä peräkkäisellä voitolla karsinnan kierroksilla 2-5. Kyytiä saivat vuorollaan Armenia (2-0), Bosnia ja Hertsegovina (2-0), Liechtenstein (2-0) ja Kreikka (1-0).

Ja nyt voittoja on pantu taas neljä peräkkäin. Lokakuussa Nations Leaguessa kaatuivat peräperää Bulgaria ja Irlanti, sitten keskiviikkona pelatussa harjoitusottelussa sensaatiomaisesti Ranska ja sunnuntaina jälleen Bulgaria. Joku voisi vaikka veistellä, ettei vuotta ilman voittoputkea.

Eikä vuosi 2017 huonosti mennyt sekään: silloin Suomi pelasi viisi tappiotonta peliä putkeen (kolme voittoa, kaksi tasapeliä), ja venytti putkea seuraavan vuoden puolella aina kahdeksaan peliin.

Suomalaisissa jalkapallon ystävissä takavuosien karvaat pettymykset saattavat silti istua tiukassa. Jatkuvaan voittamiseen tottuminen ottaa aikansa. Tämän totesi Twitterissä esimerkiksi kirjailija Jari Tervo.

– En ole vieläkään tottunut siihen, että Suomi enimmäkseen voittaa. Bulgaria-Suomi 1-2. Kyllä tämä niin hyvää tekee. Saatana, Tervo kirjoitti.

Jari Tervo

@JariTervo1
En ole vieläkään tottunut siihen, että Suomi enimmäkseen voittaa. Bulgaria-Suomi 1-2. Kyllä tämä niin hyvää tekee. Saatana!

#BULFIN #Huuhkajat

Jari Tervo

@JariTervo1
Lod tekee 2-0 Bulgariaa vastaan. Sanon lyhyesti: jippii.

#BULFIN #Huuhkajat

TV:stäkin tuttu pastori Kari Kanala kehui etenkin Suomen kypsää asennetta. Yhden kahdesta rankkarista torjunut Lukas Hradecky oli Kanalan mieleen.

– Huuhkajat on nykyään taktisesti kypsä joukkue. Ei kovin hyvä toinen puoliaika, mutta viisaasti pelatut loppuhetket. Keskiviikkona Walesia vastaan on melkoisen iso matsi. MotM oli tänään Luke, Kanala valitsi.

kari kanala

@karikanala
#Huuhkajat on nykyään taktisesti kypsä joukkue. Ei kovin hyvä toinen puoliaika, mutta viisaasti pelatut loppuhetket. Keskiviikkona Walesia vastaan on melkoisen iso matsi. MotM oli tänään Luke. #BULFIN

Jalkapalloselostajien joskus epäkiitollinenkin tehtävä on ottaa tappiot vastaan ”eturintamassa” ja pukea sanoiksi ne kaikkein karvaimmatkin pettymykset. Ei ihme, että selostajiltakin tulee näinä aikoina hyvin positiivisia twiittejä Suomen otteista.

– Ymmärrättekö te, kuinka onnellinen mä olen siitä, miten Suomen A-maajoukkue on esiintynyt viimeiset kolmisen vuotta pitkin maailman jalkapallokenttiä, Mikko Aaltonen esitti kysymyksen, joka ei vastausta vaatine.

Mikko Aaltonen 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

@Symbaaliapina
Ymmärrättekö te kuinka onnellinen mä olen siitä, miten Suomen A-maajoukkue on esiintynyt viimeiset kolmisen vuotta pitkin maailman jalkapallokenttiä?

#Huuhkajat #EMkisat #UNLfi #EURO2020 #EURO2021 #BULFIN

Ville Kuusinen

@VilleKuusinen
Ihanaa. Kiitos #Huuhkajat taas. Tällä hetkellä maajoukkue tarjoilee ilonaiheita illasta toiseen. #unlfi

Huuhkajien voittoa seurasivat riemulla ja intohimolla myös poliitikot. Niin keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuin ex-ministeri ja tunnettu jalkapallomies Paavo Arhinmäki twiittasivat iloaan Suomen voitosta. Arhinmäki myönsi vähän telkkarillekin huutaneensakin.

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olipa upea jännitysnäytelmä! Paljon onnea #Huuhkajat illan voitosta ja hurjasti tsemppiä tulevan viikon koitokseen Walesissa! 🇫🇮⚽️ #BULFIN

Paavo Arhinmäki

@paavoarhinmaki
”Se on isä kummallista, kun sä huudat televisiolle, kun eihän ne Suomen pelaajat kuule.”

#Huuhkajat

Vaikka voittokulku tuntuukin meistä suomalaisista joskus hieman kummalta, on Huuhkajien erinomaisen vireen huomioinut myös maailmankuulu tilastopalvelu WhoScored. Se twiittasi ”Rivelutionin” näkymisestä tilastoissa jo keskiviikon Ranska-pelin jälkeen.

WhoScored muistutti vuodesta 2016, jonka varmasti useimmat suomalaiset jalkapallon ystävät ovat pyrkineet unohtamaan. Tuolloin Suomi ei voittanut Hans Backen valmennuksessa ainuttakaan 11 ottelustaan. Sen jälkeen käänne on ollut raju, sillä sittemmin 55% Huuhkajien 40 maaottelusta oli päättynyt Suomen voittoon. Tai itse asiassa nyt jo 56 prosenttia, sillä Bulgaria-voitto ei laskussa vielä mukana ollut.

– Seuraamisen arvoinen joukkue vuoden 2021 EM-kisoissa, WhoScored kysyy. Ihan perustellusti.

WhoScored.com

@WhoScored
🇫🇮 Since going 11 matches without a win throughout 2016 (D2, L9), Finland have now won 22 of their last 40 internationals (55%)

👏 Their 2-0 victory in France last night was undoubtedly the biggest scalp of the lot!

🧐 One to watch at #Euro2021?