Jalkapallomaailman tunnetuimpiin hyökkääjiin lukeutuva Edin Džeko syntyi Jugoslaviassa, Sarajevon kaupungissa 17. maaliskuuta 1986.

Džekon ollessa vain viisivuotias, käynnistyi Jugoslavian hajoamissodat. Yli 100 000 kuolonuhria vaatinut sisällissota oli yksi verisimmistä sitten toisen maailmansodan.

Džeko eli lapsuutensa keskellä helvettiä, mutta hänestä tuli silti jalkapallotähti. Kenties suurin syy sille oli intohimo jalkapalloa kohtaan, mikä hänellä on ollut pienestä pojasta lähtien.

Mutta Džekon tarina oli päättyä jo ennen kuin se ehti alkaakkaan.

Elettiin sota-aikaa, kun Džekon äiti, Belma Džeko, kielsi ensimmäistä kertaa poikaansa menemästä ulos potkimaan jalkapalloa kavereiden kanssa. Edin hämmentyi äitinsä kiellosta ja alkoi itkemään.

Vain minuutteja myöhemmin kranaatti räjähti kentällä, jolle hänen oli tarkoitus mennä pelaamaan. Monet Edinin kavereista kuoli, osa loukkaantui vakavasti.

– Muutama minuutti sen jälkeen, kun hän oli kieltänyt minua pelaamasta siellä jalkapalloa, pommi räjähti. Hänen intuitionsa pelasti henkeni, Edin Džeko muisteli.

Belma Džeko on myöhemmin kertonut, että hänellä oli tuolloin aavistus siitä, mitä tuleman pitää.

– Kuudes aistini pelasti poikani hengen, Belma Džeko kertoi.

Nykyisin 34-vuotias Edin on pelannut pitkän ja menestyksekkään pelaajauran. Hän on edustanut sekä VfL Wolfsburgia, Manchester Cityä että AS Romaa, jossa hänellä on käynnissään kuudes kausi.

Mikäli yllä oleva upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Bosnia-Hertsegovinan maajoukkueessa Džeko on jumalhahmo. Hän on sekä eniten maaotteluita pelannut pelaaja (112 ottelua) että kaikkien aikojen paras maalintekijä (59 maalia).