Zlatan Ibrahimovic on palannut. Lähes viisi vuotta kestänyt poissaolo Ruotsin maajoukkueesta päättyi eilen, kun Ruotsi kohtasi MM-karsintojen avausottelussaan Georgian.

Jo avauskokoonpanossa kentälle astellessaan Zlatan teki ties kuinka monennen kerran ruotsalaista jalkapallohistoriaa, sillä hänestä tuli kautta aikain vanhin Ruotsin maajoukkueessa pelannut pelaaja. 39 vuotta ja 173 päivää vanha Zlatan rikkoi entisen, maalivahtilegenda Thomas Ravellin nimissä olleen ennätyksen selvästi yli vuodella.

UEFA EURO 2024

@EURO2024
🇸🇪 Zlatan Ibrahimović (39 years and 173 days) surpasses Thomas Ravelli (38 years and 59 days) as the oldest player to represent Sweden 😮👏

#WCQ

Vaatimattomuus ei ole koskaan ollut luonteenpiirre, josta Zlatan tunnettaisiin. Pelin jälkeen hän postasikin Twitteriin kuvan itsestään tekstillä ”Carl XVII Guztaf”. Tällä hän viittasi tietysti Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaaseen, jolta hän näin vihjaa perineensä kruunun seuraavana kuninkaana.

– On vanha kuningas ja uusi kuningas, Zlatan vastasi toimittajille lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen.

Seuraavaksi häneltä kysyttiin tarkemmin kruunun vastaanottamisesta, ja Zlatan vastasi tutun itsevarmaan tyyliinsä.

– Otin sen haltuuni jo yli 20 vuotta sitten.

Zlatan Ibrahimović

@Ibra_official
Carl XVII Guztaf

Itse ottelussakin Zlatan oli näkyvästi esillä. Ruotsi voitti pelin 1-0, ja 84 minuuttia ottelussa pelannut AC Milan -hyökkääjä syötti nokkelasti ja taitavasti pelin ainoan maalin, kun pelattiin 35. minuuttia. Zlatan otti keskityksen rinnalla haltuunsa ja jatkoi pallon nopeasti ja tarkasti keskustaan. Syöttö löysi Krasnodarin keskikenttäpelaajan Viktor Claessonin, joka karisti puolustajan niskastaan ja sijoitti pallon ohi Georgian maalivahdin.

– Viktor sanoi minulle juuri sitä ennen: ”Olen takanasi”. Niinpä syötin pallon keskelle lainkaan katsomatta, ja siellä hän oli. Se oli hyvä maali, Ibrahimovic kertoi osumasta.

Viktor Claesson kertoi tarinasta vielä tarkemmin, Zlatanin itsevarmuutta kehuen:

– Juttelimme kymmenen sekuntia ennen maalia. Sanoin: ”Yritän olla lähelläsi, jos pallo tulee.” Zlatan vastasi: ”Näen sinut ja tiedän, missä olet, älä ole huolissasi”. Kymmenen sekuntia myöhemmin pallo sitten tulikin. Hänen kanssaan on helppoa pelata.

Vaikka Zlatan on kaiken kokenut, olivat hänelläkin tunteet pinnassa 117. maaottelussaan, pitkän poissaolon jäljiltä.

– Se tuntui mahtavalta, aivan kuin ensimmäisessä maaottelussani. Minulla oli perhosia vatsassa. Hermostunut en ollut, mutta keskittynyt ja motivoitunut, Zlatan kertoi tunnelmistaan pelin alla.

– Sääli, ettei yleisöä ollut paikalla, sillä silloin tunnelma olisi ollut aivan toisenlainen. Oli silti tunteikasta kuulla kansallislaulu.

– En ole ollut täällä neljään-viiteen vuoteen. Nyt joukkue on aivan uusi, valmentaja on uusi eikä yleisöä ollut. Silti ihoni meni kananlihalle. Vain positiivista energiaa.

Zlatan oli tyytyväinen tulokseen, varsinkin kun lohkon ennakkosuosikki Espanja jäi kotonaan tasapeliin Kreikan kanssa. Parantamisen varaa kuitenkin jäi.

– Tämä on tietysti meille hyvä tulos. Yritämme saada niin monta pistettä kuin mahdollista, jotta pääsemme MM-kisoihin, Zlatan totesi.

Yhteistyö hyökkäyksessä 18 vuotta nuoremman Alexander Isakin kanssa olisi Zlatanin mielestä voinut sujua paremminkin.

– Peli oli meille vaikea. Minä ja Isak saimme liian vähän palloja. Minusta me kunnioitimme Georgiaa vähän liikaa. Olemme kuitenkin olleet täällä vasta kaksi-kolme päivää, joten kaikki on mennyt nopeasti. Mitä omaan panokseeni tulee, minusta tuntuu, että olisin voinut tehdä enemmänkin. Voitimme kuitenkin, ja se on tärkeintä.

Jo ennen ottelun alkua Zlatan teki jotain hyvin poikkeuksellista, sillä hän lauloi ensimmäisen kerran pitkän maajoukkuehistoriansa Ruotsin kansallishymniä.

– Olin luvannut sen Jannelle [valmentaja Janne Eriksson]. Siksi sain nyt opetella laulun sanat, Zlatan vastasi C Moren haastattelussa.

Vielä syksyllä 2015 Zlatan suhtautui hymnin laulamiseen kriittisemmin.

– Miten sanoisin sen… Olen päättänyt, etten laula sitä. Se ei ole koskaan kolahtanut minulle. Olen ehdottomasti ylpeä ruotsalaisuudestani ja ylpeä siitä, että olen maajoukkueen kapteeni. Kentällä haluan antaa kaikkeni ja viedä maajoukkueen niin pitkälle kuin voin.

– Kansallishymnin laulaminen ei ole kuitenkaan koskaan tuntunut sopivalta minulle, Zlatan totesi tuolloin Du gamla du Friasta.

Lähde: Aftonbladet