EM-kisat lähestyvät. Huuhkajien keskikenttäpelaaja Joni Kauko on lähellä kisapaikkaa, mutta ensi kauden seura on vielä auki. Kauko kertoi maanantaina Helsingin Kalastajatorpalla, että jonkun verran hänestä ollaan oltu kiinnostuneita jo ennen EM-turnausta.

Kauko pelasi viime kaudella Tanskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Esbjergissä, mutta miehen sopimus päättyi päättyneeseen kauteen. Tällä hetkellä Kauko on siis vapaa solmimaan sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa. Kauko paljasti, että ura mitä luultavimmin jatkuu ulkomailla, joten FC Interin on turha vielä odotella oman kasvattinsa paluuta Veikkausliigaan.

– Kyllä se tällä hetkellä näyttää siltä, että ulkomailla vielä jatketaan. Ei ole ihan vielä kotiinpaluun aika, Kauko vastasi SuomiFutis-sivustolle.

Kauko on pelannut ulkomailla vuodesta 2013 lähtien. Pelejä on tullut Saksan 2. Bundesliigassa, Kolmosliigassa sekä Tanskan pääsarjassa ja ykkösdivisioonassa. Kiinnostusta on jo ollut miehen palveluksia kohtaan, mutta ratkaisuja nähtäneen vasta EM-kisojen jälkeen. Varsinkin, jos ja kun Kauko Huuhkajien EM-kisajoukkueeseen valitaan.

– Hirveästi ei voi paljastaa. Itselleni oikeastaan ensimmäinen kerta, kun olen vapaa pelaaja kesällä. Tässä on isot pelit (EM-kisat) tulossa, niin kyllähän se tietysti kiinnostusta herättää. Täytyy miettiä tarkkaan, mikä olisi sellainen oikea valinta tästä eteenpäin. Minullakin alkaa olla jalkapalloilijana jonkin verran ikää, etten ole ihan nuori poika enää. Täytyy vähän miettiä, mikä olisi myös perheen kannalta paras vaihtoehto, Kauko puntaroi sanojaan.

Aika Esbjergissä on ollut Kaukolle uran parasta aikaa. Mies siirtyi Tanskaan vuonna 2016 ensin Randersiin, josta matka jatkui heinäkuussa 2018 Esbjergiin. Viimeinen kausi meni divarissa, eikä nopeaa nousua pääsarjaan lopulta tullutkaan.

– Viime kausi oli ehdottomasti pettymys. Tavoitteena oli nousu, jota ei koskaan tullut, vaikka se näytti ihan hyvältä puolessa välissä kautta.

”Suomen Messiksikin” Tanskassa tituleerattu Kauko pitää kuitenkin siirtoa Esbjergiin erittäin tärkeänä oman uransa kannalta.

– Kokonaisuutena olen todella tyytyväinen. Siirtyminen Esbjergiin oli henkilökohtaisesti yksi minun parhaimmista valinnoista urallani. Sain uuden buustin uralleni. Pieni pelipaikan muutos ja asiat napsahtelivat oikeille paikoille. Sitä kautta vahvistin omaa nimeäni niin Tanskassa, mutta myös maajoukkueessa ja olen saanut enemmän minuutteja täällä, Kauko kertasi.

”Ei me pystytä samassa ruokapöydässä istumaan”

Huomenna, tiistaina, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva nimeää lopullisen EM-kisajoukkueen. Useampi pelaaja joutuu vielä pettymään, sillä kisoihin valitaan 26 pelaajaa. Joukkueeseen liittyvät vielä Robin Lod, Jukka Raitala, Glen Kamara sekä Marcus Forss, joten Ruotsia vastaan nähdystä joukkueesta useampi jää rannalle.

Joukkueen dynamiikan kannalta tilanne on mielenkiintoinen. Osa pelaajista voi olla melko varmoja omasta valinnastaan, mutta viimeisistä kisapaikoista käydään tiukkaa taistoa.

Kauko ja maanantain lehdistötilaisuudessa paikalla ollut keskikenttäpelaaja Onni Valakari ovat lähtökohtaisesti kilpailijoita keskenään, kun joukkuetta nimetään. Molemmat ovat toki vahvoilla päästä lopulliseen kisaryhmään.

Valakari uskoo, että vaikeinta joukkueen nimeäminen on päävalmentaja Kanervalle, vaikka aloittikin puheenvuoronsa vitsillä:

– Ei me pystytä Jonin kanssa samassa ruokapöydässä istumaan, Valakari letkautti ja jatkoi:

– Ei vaan. Veikkaan, että vaikein päätös on Rivellä (Kanervalla). Mielestäni jokainen ansaitsee paikkansa tässä joukkueessa. Olen oikeastaan iloinen, että minun ei tarvitse sitä päätöstä tehdä, vaan joku tekee sen meidän puolestamme. Kaikki varmasti haluavat olla mukana, mutta se on myös kylmä fakta, että kaikkien urat toivottavasti jatkuvat eurojen jälkeen, oli jengissä tai ei, Valakari totesi,

Kauko lähestyy h-hetkeä varsin rauhallisin mielin.

– Ei käy kyllä Riveä kateeksi. Paljon hyviä jätkiä ja vaikea valinta edessä. En ihan hirveästi sitä mieti. Tuntuu, että tässä joukkueessa on niin hyvä energia ja yhteispeli koko ajan käynnissä, että en usko, että se (valinnat) hirveästi vaikuttaa. Valmentajat tekevät päätöksen. En sitä hirveästi mieti, vaikka me ei (Onnin kanssa) samassa pöydässä istutakaan, Kauko sanoi naureskellen.

Kauko kertoi myös, että joukkue viettää tänään, maanantaina, yhteistä aikaa ennen lopullisen joukkueen julkistamista.

– Ei minua hirveästi jännitä. Se (joukkue) on, mitä on, ja heidät, jotka sen paikan ansaitsevat, valitaan. Tänään (maanantaina) lähdetään vähän vielä pelailemaan koko porukan kesken, niin saadaan tunnelmaa vähän ei niin kireäksi. Tietyllä tapaa jännittää sitä, että mikä se lopullinen ryhmä sitten on, Kauko myönsi viitaten enempi joukkueeseen kuin siihen, kohdistuuko valinta häneen.

Ainakin lauantaina Ruotsia vastaan vahva joukkuehenki tuntui olevan ennallaan. Elisa Viihde Viaplaylle ottelun selostanut Ville Kuusinen totesi pelin tiimellyksessä kuulleensa, että joku Suomen pelaajista olisi ottelun aikana huutanut ”Joni, sä olet ihana”.

Kauko ei huutoa kuullut, mutta naurusta päätellen näin on saattanut hyvin käydä. Kysymys kuulukin, kenen suusta huuto kuului?

– Jos nyt pitäisi veikata, niin varmaan menee meidän omalle penkkiakselille (vaihtopenkille), jollei Ville (Kuusinen) ole sitten itse keksinyt tällaista, Kauko vastasi naureskellen.

Huuhkajien EM-kisajoukkue julkaistaan tiistaina kello 21. SuomiFutis seuraa joukkueen julkistamista paikan päällä ja uutisoi aiheesta kattavasti tiistai-iltana.