Suomen lohko B:n toinen toisen kierroksen ottelu pelataan vasta torstaina kello 19, kun Tanska isännöi Kööpenhaminassa Belgiaa. Tuon pelin jälkeen tiedetään paremmin, mitä mikäkin joukkue tarvitsee maanantaina yhtäaikaisesti pelattavista päätösotteluista jatkoon edetäkseen.

Jo nyt voidaan sanoa, että Huuhkajat etenisi neljännesvälieriin varmasti, jos se voittaisi maanantaina Belgian. Varsin suurella todennäköisyydellä myös tasapeli riittäisi Suomelle jatkoon joko lohkokakkosena tai -kolmosena. Tappiolla Belgiaa vastaan Huuhkajille voisi jäädä luu käteen, mutta varsin pieni mahdollisuus on jatkoon jopa siinä tapauksessa. Se vaatisi sitä, että Belgia voittaisi Tanskan vähintään kahdella maalilla, Suomen vain yhdellä (tai kahdella, jos Tanska häviäisi reilumminkin) maalilla ja Tanska löisi Venäjän tasan 1-0.

Skenaarioita on tässä vaiheessa vielä hyvin paljon, ja varmaa on oikeastaan vain se, ettei yksikään lohkon joukkueista ole vielä ulkona ennen päätöskierrosta. Jalkapallotilastoanalyytikko Mark Taylor esitteli kuitenkin jo omat jatkomahdollisuuslaskelmansa keskiviikkoillan myöhäisottelun Italia-Sveitsi -jälkeen.

ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

Taylorin laskelmissa painotetaan tietysti runsaasti joukkueiden voimasuhteita ja suosikin asemia. Niinpä hän laskeekin Belgian jatkopaikalle täyden 100 prosentin todennäköisyyden, vaikka pisteitä on kasassa vasta kolme. Muiden maiden suhteen onkin sitten paljon tasaisempaa: Tanskan jatkopaikan todennäköisyys on Taylorin laskujen mukaan 57%, Suomen oikein mukavat 53% ja Venäjän 50%.

Taylorin taulukossa hyvin mielenkiintoista on myös se, kuinka hän laskee joukkueille jo mahdolliset neljännesvälierävastustajat todennäköisyyksien mukaan. Suomen osalta todennäköisyyksissä nousee neljä maata yli muiden. Todennäköisimpänä pudotuspelivastustajana Taylorin laskelmien mukaan vastaan asettuisi Ranska. Sen perässä seuraavat järjestyksessä Wales, Portugali ja Espanja. Kaikkiaan Suomella on vielä 14 mahdollista eri vastustajaa, mutta joidenkin osalta prosenttiosuus on hyvin teoreettinen.

mark taylor

@MarkTaylor0
Last 16 potential opponent grid, #EURO2020 updated after the #ITA #SWI game. #WAL #ENG #SCO #ESP #FRA #GER #POR #SWE #AUT #CZE #RUS #FIN #NED #UKR #POL #BEL #MKD

Kaikkein todennäköisimmät neljännesvälierien parit ovat Taylorin taulukon mukaan Italia-Itävalta ja Tanska-Wales.