Tanska ei aio päästää Venäjältä tulevia maajoukkuekannattajia maahansa 21. kesäkuuta pelattavaa miesten EM-ottelua varten. Ottelu päättää lohkovaiheen Tanskan ja Venäjän osalta. Venäjän viranomaiset ovat tuohtuneet Tanskan toiminnasta. Tanska perustaa päätöksensä Venäjän kehnoon koronatilanteeseen.

Tanska jakaa maita erilaisiin vyöhykkeisiin riippuen siitä, kuinka hyvin ne ovat onnistuneet rajoittamaan koronaviruksen leviämistä. Venäjä kuuluu ”oranssille vyöhykkeelle”, josta ei ihmisiä päästetä Tanskaan ilman erityistä syytä.

Maa ei katso, että EM-kilpailuihin osallistuminen katsojana olisi niin olennaista, että sen takia pitäisi valtion raja ylittää. Suomi esimerkiksi kuuluu ”keltaiselle vyöhykkeelle”.

Noin 2 500 venäläisellä on lippu ostettuna Venäjä–Tanska-ottelua varten, mikä huolestuttaa venäläisiä viranomaisia, maan jalkapalloliitto RFU:ta ja paikallista lehdistöä. RFU on johtajansa Aleksandr Alajevin johdolla vedonnut UEFA:an, jotta se tutkisi kaikki mahdollisuudet saada venäläisiä Parkenin lehtereille Kööpenhaminassa.

Myös Pietarissa järjestetään seitsemän EM-ottelua. Ottelulipulla maahan pääsee viisumivapaasti, kunhan vain katsojalla on esittää negatiivinen tulos koronatestistä. Stadionille yleisön tulee saapua porrastetusti ja paikan päällä on teoreettinen maskipakko.

Varotoimista huolimatta Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toivoo, etteivät suomalaiset Huuhkajien kannattajat matkustaisi Venäjälle. Tämäkin on ollut venäläisille pettymys. Järjestelykomitean puheenjohtaja Aleksei Sorokinin mielestä ohjeistus on ”harmillinen”.

Kannattajien pääseminen EM-stadioneille vaihtelee tapauskohtaisesti. Kahdeksassa kaupungissa käytetään 25–45 prosenttia kapasiteetista, kun taas Pietarissa ja Bakussa täytetään stadioneista noin puolet ja Budapestissa Puskás Arénalle päästetään kaikki lipun saaneet.

Suomessa Tanskan päätöksestä uutisoi ensimmäisenä MTV.