EM-kisat ovat tarjoilleet futisjännäreille jo yhden jos toisenkin yllätyksen. Yksi ehdottomista suurimmista nähtiin kuitenkin maanantai-illan myöhäisottelussa, kun Sveitsi pudotti rangaistuspotkukilpailun jälkeen jatkosta hallitsevan maailmanmestarin Ranskan. Kaikki Sveitsin viisi laukojaa onnistuivat rankkarissaan, ja kun Yann Sommer torjui Kylian Mbappén yrityksen, oli sensaatio valmis. Varsinaisella peliajalla molemmat joukkueet tekivät kolme maalia.

Naapurimaiden lehdistössä ottelua on luonnollisesti lähestytty hyvin eri kulmista. Ranskalaislehti L’Équipe otsikoi juttunsa ytimekkäästi ”Anéantis”, jonka voinee kääntää suomeksi suunnilleen muotoon ”Tuhottu”.

L'ÉQUIPE

@lequipe
Voici la une du journal L'Équipe du mardi 29 juin.

Le journal > ow.ly/k66p30rMc1e

Sveitsiläisen Blickin ottelujuttu otsikoidaan sanoin ”Mieletöntä! Sommer noituu Natin EM-puolivälieriin”. Lehden kolumnissa tapahtunutta kuvaillaan ”kaikkien aikojen siisteimmäksi voitoksi”. Sveitsin pelaaja-arvosteluissa Blick antoi peräti seitsemälle maajoukkueen pelaajalle parhaan arvosanan 6 (asteikolla 1-6).

Neue Zürcher Zeitung kuvailee ottelua ”sveitsiläiseksi jalkapalloihmeeksi”, ja otsikoi juttunsa sanoin ”Uskomatonta, mutta totta”. Lehden mukaan joukkue syrjäytti historian painolastit. Valmentaja Vladimir Petkovicin ja Granit Xhakan tunteikasta halausta pelin jälkeen kuvaillaan ”symboliseksi hetkeksi”.

Sankarimaalivahti Yann Sommer sai myös L’Équipeltä suuret kehut. Häntä kuvaillaan ”Natin (Sveitsin maajoukkueen lempinimi) pelastajaksi”. Kylian Mbappén iltapuhdetta luonnehditaan turhauttavaksi.

Le Figaro kuvailee ottelua legendaariseksi ja sen lopputulosta ”ikuiseksi suruksi”. ”Sveitsiläiset lähettivät Les Bleus’n kotiin eeppisen pelin jälkeen”, ranskalaislehti kirjoitti.

Saksalaislehti Der Spiegel puolestaan nimeää tapahtuneen Sveitsin omaksi ”kesäsaduksi”. Sommermärchen on samalla viittaus Saksan vuoden 2006 MM-kotikisoihin. Samaan sanavalintaan päätyi myös Bild. ”Sommermärchen” on tietysti myös viittaus sankarimaalivahti Yann Sommerin sukunimeen.

[readmore from=Ranska]

Le Parisien on omilleen tyly. Sen mukaan ”ranskalaiset eivät ansainneetkaan päästä jatkoon”. Pääkaupungin aviisi toteaa, että Qatarin MM-kisoihin mennessä ”kone on käynnistettävä uudestaan”. Le Monde ei ole juurikaan armollisempi, sillä sen mukaan ”Ranska oli kadottanut motivaationsa”.

Sitaattien ja otsikoiden lähteenä on käytetty sveitsiläisen Tagesanzeiger-lehden laatimaa lehdistökatsausta.

Juttua on päivitetty 29.6. kello 12.12. Lisätty maininta Sommermärchenin viittauksesta sanaleikkinä Yann Sommerin sukunimeen.