Lauantaina uutisoimme sosiaalisessa mediassa kiertävästä videoklipistä, jossa Ousmane Dembélé, 24, ja Antoine Griezmann, 30, vaikuttavat häpäisevän sanoin aasialaisten hotellityöntekijöiden ulkonäköä. Videon tulkittiin olevan kuvattu vuonna 2019. Molemmat ranskalaispelaajat edustavat seuratasolla Barcelonaa.

Dembélé ja Griezmann ovat pahoitelleet käytöstään, jota moitittiin ankarasti eri yhteisöpalveluissa. Esimerkiksi japanilaisnäyttelijä Akihiro Kitamuran mielestä tapaus on malliesimerkki aasialaisten kohtaamasta jokapäiväisestä, tietämättömyyteen pohjautuvasta rasismista.

Dembélé ja Griezmann ovat julkaisseet omat tiedotteensa sosiaalisen median kanavillaan.

– Hei kaikki, viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levinnyt yksityinen video vuodelta 2019, Dembélé kirjoittaa Instagramissa.

– Kaikki tapahtui Japanissa. Se olisi voinut tapahtua missä päin maailmaa tahansa ja olisin [silti] käyttänyt samoja sanamuotoja.

– Näin ollen en suunnannut [puheitani] kohti mitään tiettyä yhteisöä. Satuin vain käyttämään tätä ilmaisua ystävieni seurassa kiinnittämättä huomiota heidän syntyperiinsä.

– Tämä video on sittemmin tullut julkiseksi. Siksi ymmärrän, että [toimintani] on voinut satuttaa ihmisiä, jotka ovat läsnä näissä kuvissa. Tästä syystä haluaisin vilpittömästi pyytää heiltä anteeksi.

Griezmann puolestaan reagoi kohuun myöhemmin Twitterissä:

– Olen aina ollut täysin kaikkea syrjintää vastaan.

– Viime päivinä eräät ihmiset ovat halunneet leimata minut sellaiseksi ihmiseksi, joka en ole. Kiistän minuun kohdistetut väitteet jyrkästi ja olen pahoillani, jos olen loukannut joitain japanilaisia ystäviäni.

Espanjan ja Ranskan jalkapalloliitot ovat toistaiseksi vaienneet asiasta. Myöskään Barcelona ei ole vahvistanut mitään mahdollisia kurinpitotoimia.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Antoine Griezmann

@AntoGriezmann
Je me suis toujours engagé contre toute forme de discrimination. Depuis quelques jours certaines personnes veulent me faire passer pour l’homme que je ne suis pas. Je réfute avec fermeté les accusations qui me sont portées et je suis désolé si j’ai pu offenser mes amis japonais.

Muokattu 5.7. klo 19.26: Otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko oli ”Barcelona-tähdet Antoine Griezmann ja Ousmane Dembélé pahoittelevat rasistiseksi miellettyä pilkkaa – ’Se olisi voinut tapahtua missä päin maailmaa tahansa ja olisin silti käyttänyt samoja sanamuotoja'”.