Viime viikko sai loistavan päätöksen eilen sunnuntaina, kun Italia voitti Englannin 3–2 EM-finaalin pilkkukisassa. Luke Shaw’n, 26, aikainen maali varsinaisella peliajalla ei riittänyt voittoon, sillä Italian Leonardo Bonucci, 34, tasoitti pelin toisella puolikkaalla ja pakotti joukkueet jatko-otteluun.

Amerikkalainen urheilumedia ESPN on koonnut parhaat tilastot eilisestä trilleristä.

0

Tämä oli vasta toinen kerta, kun Harry Kane, 27, ei saanut aikaiseksi laukaustakaan tai luonut ensimmäistäkään maalipaikkaa Englannin vetimissä. Edellinen kerta tuli Sveitsiä vastaan vuonna 2018, jolloin hän käväisi kentällä tekemässä 29 minuutin cameo-suorituksen. Hän on edustanut maataan 61 ottelussa.

1

Italian sankari Gianluigi Donnarumma on ensimmäinen maalivahti, joka nimetään turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Palkinto jaettiin ensi kerran 25 vuotta sitten.

1

Tämä oli ensimmäinen kerta EM- ja MM-kisojen historiassa, kun loppuottelussa nähdään enemmän kuin yksi maali puolustajilta. Itse asiassa Italian kaksi viimeisintä täysosumaa finaaleissa ovat puolustajien työnjälkeä. (Marco Materazzi kuritti Ranskaa vuoden 2006 MM-kilpailujen loppuottelussa.)

1

Italiasta tuli ensimmäinen joukkue, joka on pystynyt viemään nimiinsä vähintään kaksi rangaistuspotkukilpailua yksissä kisoissa.

1.57

Shaw’n avausmaalia nopeampaa kassia ei ollut vielä nähty EM-kilpailujen loppuotteluissa. Maali oli myös laitapuolustajan ensimmäinen Kolmen leijonan sotisovassa.

2

Vasta toista kertaa Euroopan-mestaruuden kohtalo päätettiin rangaistuslaukauksilla. Edellisen kerran näin tapahtui 1976, kun Tšekkoslovakialle ratkaisevan osuman teki — kukas muukaan kuin — Antonín Panenka.

3

Englanti loi ainoastaan kolme maalipaikkaa Italiaa vastaan koko ottelussa. Vuodesta 1984 lähtien vain yksi joukkue on luonut finaalissa yhtä vähän: Kreikka vuonna 2004.

4

19 vuoden ja 309 päivän iässä Bukayo Sakasta tuli neljänneksi nuorin pelaaja, joka on esiintynyt EM-loppuottelussa. Hänen edellään ovat Renato Sanches (2016), Cristiano Ronaldo (2004) ja Anatoli Baidachniy (1972).

5/5

Gianluigi Donnarumma ei ole vielä kertaakaan hävinnyt rangaistuspotkukilpailua. Hän on voittanut kolmesti seura- ja kahdesti maajoukkueessaan.

6

Tämä oli Italialle jo sen historian kuudes pokaali arvokisoista (neljä MM- ja kaksi EM-pyttyä). Eurooppalaisista maista Saksalla on enemmän. Se on voittanut seitsemän turnausta.

10

Jorginho on kymmenes pelaaja, joka on pelannut ja voittanut samana kautena loppuottelun niin EM-kisoissa kuin Mestarien liigassakin. Viime kisoissa tälle listalle nousivat Ronaldo ja Pepe, jotka edustivat Real Madridia ja Portugalia.

13

Italia onnistui päättyneessä turnauksessa 13 kertaa maalinteossa. Lukema on Azzurrin korkein noteeraus sen arvokisahistoriassa. Ranska teki 14 maalia vuoden 1984 EM-kisoissa.

22 %

Englanti on voittanut ainoastaan 22 prosenttia (2/9) rangaistuspotkukilpailuistaan MM- ja EM-turnauksissa. Millään Euroopan maalla, joka on osallistunut vähintään kolmeen, ei ole yhtä heikkoa lukemaa.

34

Italia on yhden ottelun päässä merkittävästä ennätyksestä. Jos se saa tuloksen MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan 2. syyskuuta, se pelaa 35 perättäisen tappiottoman ottelunsa. Tähän ovat aiemmin pystyneet vain Brasilia ja Espanja.

34, 71

Leonardo Bonucci on vanhin finaalimaalintekijä EM-kisojen historiassa. Hän oli maalinsa tehdessään 34 vuotta ja 71 päivää vanha. Aiemmin ennätystä piti hallussaan Saksan Bernd Holzenbein, joka teki vuonna 1976 maalin 30 vuoden ja 103 vuorokauden ikäisenä.

53

Italia voitti toisen Euroopan-mestaruutensa. Edellisen se saavutti vuonna 1968, eli välissä ehti vierähtää 53 vuotta. Koskaan aiemmin ei ole kulunut kahden voiton välillä näin kauan aikaa.

1

Koska Kane ei tehnyt kahta maalia, Cristiano Ronaldosta tuli EM-kisahistorian ensimmäinen maalikuningas, jonka joukkue ei ole kyennyt etenemään ensimmäistä pudotuspelikierrosta pidemmälle. Jatkopelejä pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Myöskään MM-kisoissa ei ole koskaan kultaista kenkää voitettu ilman pleijarivoittoa.

Ronaldosta tuli toinen portugalilainen, joka on voittanut arvokisojen maalipörssin. Ensimmäinen oli Eusébio, joka maalasi yhdeksästi vuoden 1966 MM-kilpailuissa.

LUE MYÖS: