Suomalaispelaajia on tällä hetkellä Saksassa paljon. Bundesliigassa siniristilipun värejä kantavat Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo, ja Augsburgissa Fredrik Jensen. Kakkosbundesliigassa pelaavat puolestaan Schalken Malick Thiaw, joulukuussa Karlsruhen vahvuuteen liittyvä Daniel O’Shaughnessy, sekä Pikkuhuuhkajiin kutsun saanut Hamburger SV:n keskikenttäpelaaja Anssi Suhonen.

20-vuotias Suhonen on noussut esille hieman yllättäen ehkä siksi, ettei hän viime kaudella pelannut loukkaantumisen vuoksi lainkaan. Tällä kaudella minuutteja perinteikkäässä HSV:n edustusjoukkueessa on kuitenkin tullut jo kolmessa 2. Bundesliigan sarjaottelussa sekä yhdessä Saksan Cupin pelissä. Debyyttinsä Suhonen teki ikimuistoisesti Hampurin derbyssä, yhdessä koko Saksan tärkeimmistä ja kiihkeimmistä paikallisotteluista. Suhonen sai pelissä puolisen tuntia peliaikaa.

– Hyvä fiilis jäi siitä pelistä. Ei ollut täysi katsomo koronan takia, mutta oli siellä melkein 10 000 katsojaa. Oli kyllä huikea fiilis päästä pelaamaan siinä pelissä. Siellä oli kai tuhat HSV:n fania, joten hyvä meteli oli pelissä, Suhonen kertoi SuomiFutiksen puhelinhaastattelussa torstaina.

HSV:n ja FC St. Paulin kilpailutilanne on suurkaupungissa kiihkeä. Suhonenkin on huomannut, että Hampuri elää ja hengittää jalkapalloa.

– Autoissa on St. Paulin tai HSV:n tarroja tai liehuvia lippuja. Seinille on maalattuina St. Paulin tai HSV:n värejä. Rappusissakin näkyy joskus HSV:n musta-sini-valkoista väriä, ja joka puolella on joitain seurojen tunnuksia. Aika paljon Hampurissa on molempien seurojen faneja, nuori suomalainen kertoi.

Suhonen sai oikean polven ristisidevamman 27. heinäkuuta, vuonna 2020. Tuon vamman takia hän oli koko kauden 2020-2021 pelaamatta.

– Loukkaannuin vähän yli vuosi sitten U21:n treeneissä. Polvi taittui kaksinkamppailussa sisäänpäin. Siitä kuului sellainen kunnon naks-ääni ja tajusin heti, että nyt ollaan sivussa, Suhonen kertasi vammansa syntyä.

– En silti tajunnut, että huili näin pitkä olisi. Olin sivussa 9-10 kuukautta, enkä pelannut viime kaudella pelin peliä.

– Tein sinä aikana sitten salitreenejä paljon enemmän kuin normaalisti ja yritin saada polven kuntoon niin pian kuin mahdollista. Maanantaista perjantaihin minulla oli joka päivä tunti fysiota ja tunti salia, joten siinä se meni. Viikonloppuna tein sitten vielä yksin niitä liikkeitä, joita fysioterapeutilta sain, jotta saisin jalan vielä nopeammin kuntoon.

Suhonen myöntää, että debyytti edustusjoukkueessa tuli uuden kauden alkaessa yllättävänkin äkkiä pitkän poissaolon jälkeen.

– Toivoin vain pääseväni kuntoon ja treenaamaan miesten kanssa. Nyt on mennyt tosi hyvin ja olen saanut peliaikaakin HSV:n ykkösjengissä. En ajatellut ihan näin nopeasti pääseväni edustukseen, mutta on hyvä fiilis, että peliaikaa on tullut.

HSV:n avauskokoonpanossa Suhonen oli ensimmäisen kerran ottelussa Darmstadtia vastaan pari viikkoa sitten. Fanit valitsivat hänet HSV:n parhaaksi pelaajaksi ottelussa, mutta jossiteltavaa Suhoselle jäi hukatusta maalipaikasta. Hän toivookin debyyttimaalin Zweitessa seuraavan pian maaottelutauon jälkeen.

– Omasta mielestäni se peli ei mennyt niin hyvin. Ekalla puoliajalla en saanut hirveästi palloa, enkä päässyt peliin mukaan.

– Suunnilleen 60-70 minuutin kohdalla keskikenttäpelaaja veti, ja veska torjui vedon eteensä. Sain pallon 3-4 metrin päähän maalista, ja siitä olisi pitänyt panna pallo sisään, mutta osuin huonosti palloon ja pallo meni tolpan väärältä puolelta. Se oli ihan sataprosenttinen maalipaikka, ja siitä olisi pitänyt tehdä, Suhonen kertasi hukkaamaansa maalipaikkaa.

HSV oli pitkään ainoa saksalaisseura, joka oli pelannut Bundesliigassa sarjan historian jokaisella kaudella. Keväällä 2019 putoaminen pääsarjasta kuitenkin koitti, ja legendaarisen stadionkellon oli pakko pysähtyä. Suhonen muistaa dramaattisen hetken hyvin.

– Surkea homma se putoaminen oli. Kun HSV putosi, fanit olivat todella vihaisia. Muistan, kuinka ne tuli pelin jälkeen kentälle, ratkaisevassa kotipelissä katsomossa ollut Suhonen kertoi.

– Nyt ollaan yritetty taistella takaisin Bundesliigaan ja oltu pari kertaa nelossijalla. Toivottavasti tämä kausi menisi paremmin ja päästäisiin sitten ylemmäs.

Järvenpäästä lähtöisin oleva Suhonen opiskeli HSV:hen kaksi vuotta sitten siirryttyään saksaa kolme tuntia päivässä maanantaista perjantaihin. Nyt kielitaito on jo hallussa.

– Vähän yli vuoden kuluttua saksa alkoi jäädä hyvin päähän. Ihan hyvin pystyn kommunikoimaan ihmisten kanssa nyt saksaksi.

– Tykkään Hampurista tosi paljon, ihan huikea kaupunki tämä on. Ei sitä kaupungin kokoa niin tule ajatelleeksi, kun päivät menee yleensä tuolla treenikeskuksessa, mutta kun keskustaan menee, niin huomaa, että on paljon enemmän ihmisiä verrattuna Järvenpäähän.

St. Paulin stadion on Hampurissa melko keskeisellä paikalla, mutta HSV:n kotistadion vähän kauempana kaupungin ulkopuolella. Kovin usein Suhonen ei keskustassa käykään, kun hän asuukin vain viiden minuutin päässä HSV:n stadionista.

Kun Suhonen ulkomaille lähti, oli hänellä useitakin vaihtoehtoja pöydällä. Kielitaito oli kuitenkin rajallinen, joten siirron ratkaisi HSV:n toinen suomalaispelaaja Tobias Fagerström, joka poistui seurasta viime kauden päätteeksi.

– Menin HSV:hen ihan sen takia, koska en osannut englantia enkä mitään kieliä, ja siellä oli jo silloin Tobias. Lähdin sinne, koska siellä oli jo toinen suomalainen, Suhonen paljasti.

– Tunsimme toisemme maajoukkueesta, koska oltiin pelattu jo pari peliä yhdessä. Ajattelin, että sinne olisi hyvä mennä, jotten olisi ihan yksin, koska en osannut kieliä.

Suhosen tukena peliuralla ja kentän ulkopuolella ovat olleet hänen isovanhempansa, joiden luokse hän muutti 12-vuotiaana asumaan yhdessä siskonsa kanssa. Isovanhemmat olivat mukana myös HSV:hen siirtymisen yhteydessä.

– Olen saanut heiltä tosi hyvin tukea. Vaari heitti minut joka päivä Järvenpäästä Helsinkiin treeneihin. Pitää kiittää vaaria ja mummia siitä. Kotona oli aina hyvät safkat. Mummi ja vaari tuli mukaan, kun kävin Hampurissa testissä, joten pitää kiittää heitä kovasti.

Fagerström ei enää HSV:n vahvuudessa ole, mutta Suhosen lisäksi seurassa ovat suomalaisista Kilon veljekset Juho, 19, ja Jesse, 17. Juho Kilo kuuluu HSV:n kakkosjoukkueen runkopelaajiin ja kolkuttelee jo edustusjoukkueen porttejakin.

– Nyt, kun on maaottelutauko, niin Juho treenaa edarien kanssa. Hän pelasi keskiviikkona testipelissä (Groningenia vastaan, 3-1), Suhonen kertoi.

HSV Young Talents

@HSVYoungTalents
Top, Männer! Juho #Kilo, Robin #Velasco, Maximilian #Großer und Faride #Alidou feierten gestern ihre Premiere im Trikot der Profis und freuten sich über einen 3:1-Erfolg gegen den FC Groningen.👏🔷

#nurderHSV #HSVYoungTalents

Debyytti edustusjoukkueen paidassa meni ilmeisen hyvin, sillä 2. Bundesliigan nuorimman joukkueen HSV:n valmentaja Tim Walter kehui kaikkia kolmea nuorta debytanttiaan.

– Näyttöpaikkaa toivoneet pojat käyttivät tilaisuutensa, Walter totesi Weltin mukaan.

Omaa rooliaan joukkueessa Anssi Suhonen kuvailee näin:

– Kasipaikkaa pelaan, ja olen box-to-box-pelaaja. Pystyn juoksemaan paljon, ja kestävyys on hyvä. Kaksinkamppailuissa olen myös hyvä. Syöttäminenkin menee hyvin. Siinä suurimmat vahvuuteni.

[readmore from=Suhonen-Anssi]

Tulevaisuudessa häämöttää Suhosen toiveissa ennen muuta A-maajoukkue sekä Saksan 1. Bundesliiga.

– Totta kai A-maajoukkueeseen olisi kiva päästä, on se mielessä käynyt. Ajan kanssa, ajan kanssa, Suhonen totesi.

– Paras vaihtoehto seuratasolla olisi nousta HSV:n kanssa Ykkösbundesliigaan. Se on parasta, mitä tällä hetkellä voisi tapahtua. Bundesliiga kiinnostaa Euroopan suurista liigoista eniten.

Suhosen voi odottaa tekevän ensiesiintymisensä Suomen U21-maajoukkueessa, kun Pikkuhuuhkajat kohtaa EM-karsintojen avauksessaan Viron. Kello 19 alkavaa ottelua voi seurata suorana Yle Areenasta.