Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva astui maanantaiaamuna hyväntuulisena lehdistön tentattavaksi maajoukkueen etämediatilaisuudessa. Takana on kaksi nukuttua yötä tappiollisen Ukraina-ottelun jälkeen, ja tiistaina edessä on vieraspeli Kazakstania vastaan. Kanervan rennosta asenteesta kielii se, kuinka hän tuli pressitilaisuudessa niin sanotusti ”vitsillä sisään”.

– Moro. Vielä täällä sama päävalmentaja on. Vielä ei olla vaihdettu, Kanerva naurahti heti alkajaisiksi.

Urheilutoimittajien peräti neljä kertaa Suomen vuoden valmentajaksi valitseman Kanervan sopimus ulottuu vain meneillään olevien MM-karsintojen loppuun, joskin sitä jatketaan automaattisesti MM-kisoihin, jos Suomi kisoihin selviää. Vakavaa keskustelua Kanervan potkuista kesken karsintojen ei luonnollisesti ole käyty lainkaan, eikä valmentajanvaihtodebattia mediatilaisuudessakaan tämän enempää käsitelty, vaan keskustelun pääpaino oli tiistain ottelussa Kazakstania vastaan. Pisteitä tarvitaan nyt kipeästi lisää, mieluiten kolmin kappalein.

– Tätä Kazakstan-peliä ei todellakaan saa hävitä, Kanerva linjasi selkeäksi tavoitteeksi.

– Hyökkäykseen meidän on satsattava ilman muuta, mutta Kazakstan on osoittanut itsekin kykenevänsä maalintekoon. Nolla meidän tulee pitää. Historia osoittaa, että sillä ollaan jo aika vahvoilla.

Suomi voitti kotipelin Kazakstania vastaan niukasti 1-0, joten helppoa ottelua Kanerva ei odota nytkään. Lisäksi tiistain peli pelataan keinonurmella.

– Onhan tämä kova lohko. Sen ovat pelit osoittaneet. Keinonurmi on alustana nopea, joten sitä pitää miettiä, että miten saamme palloa hallittua ja liikutettua heidän muotoaan.
Helsingissä jo nähtiin, että Kazakstan on todella kurinalaisesti puolustava joukkue.

– Pitää miettiä, että onko se ryhmitys, roolitusmuutokset vai pelaajavaihdot, joita pitää tehdä, jos ei saada maaleja aikaan, Kanerva pohti.

Suomen joukkue matkusti Kazakstaniin sunnuntaina. Maanantain aamupalaverissa käytiin läpi Kazakstanin hyökkäyspelaamista ja erikoistilanteita. Nyt käytössä on myös tuoretta materiaalia joukkueiden ensimmäisestä kohtaamisesta. Kazakstanin vahvuudet ovat tiedossa.

– Kazakstan on hyvä vastaiskujoukkue. He keskittävät paljon, ja usein boksiiin juoksee neljä tai viisi pelaajaa. Heidän erikoistilanteensa ovat myös erittäin laadukkaita.

– Kurinalaisesti Kazakstan puolustaa, jos heille antaa aikaa vetäytyä muotoonsa. Pallonriistot meidän pitäisi hyödyntää todella nopeasti. Kenttä on todella liukas ja nopea tekonurmi. Syöttöihin on saatava sopivat kulmat, jotta ne on mahdollista saada vielä myös haltuun.

– Edellisessä Kazakstan-pelissä oli paljon hyviä asioita. Maaleja saimme ikävä kyllä vain yhden, vaikka se riittikin, mutta jo silloin saimme pelattua palloja heidän puolustuslinjansa edustalle.

Kanerva kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että Huuhkajilta tätä nykyä odotetaan ja jopa vaaditaan voittoa Ukrainan tasoista joukkuetta vastaan. Se kertoo Suomen perustason selkeästä noususta. Lauantaina toivottua tulosta ei vain valitettavasti saatu.

– Kyllähän pelissä tapahtui paljon virheitä, ja ne karkeimmat niistä pitää toki saada karsittua pois. Ainahan sitä voi jossitella, että mitä olisi voinut tehdä toisin.

– Kaikki olivat Ukraina-pelin jälkeen pettyneitä, ja kyllähän sen täytyykin tuntua jossain. Oleellista on, että pitää pystyä siitä nousemaan. Paljon siinä oli hyvääkin.

– Tämä joukkue on matkan varrella osoittanut henkistä kanttia. Se oli yksi peli, vaikka se tappioon päättyikin. Olen varma, että joukkue hakee hyvän tuloksen tiistailta.

Suomen keskikentälle on tiistaina tarjolla uusi vaihtoehto, kun Rasmus Schüller on kärsinyt pelikieltonsa. Kanerva ei vielä paljastanut, miten Huuhkajien keskikenttä tällä kertaa muotoutuu.

[readmore from=Huuhkajat]

– Saimme Ukrainaa vastaan Glen Kamaran paremmin mukaan peliin toisella jaksolla, kun siirsimme hänet pohjalle. Muutenkin keskikentän ryhmitys riippuu paljon myös vastustajan ryhmityksestä. Ukraina pelasi kolmella kärjellä, joita vastassa oli kolme topparia Thomas Lamin tukiessa heitä.

– Kazakstan pelaa kahdella kärjellä ja kolmella keskikenttäpelaajalla. Rasmus Schüller antaa meille onneksi nyt yhden lisävaihtoehdon myös. Kazakstanin kolmas keskikenttäpelaaja tulee lähelle puolustuslinjaa tukemaan pelinavaamista. Se heidän muotonsa on peliä avatessa melkeinpä 4-3-3.

– Olemme varautuneet erilaisiin skenaarioihin. Esimerkiksi siihen, miten Kazakstan reagoi, kun joutuu häviölle. Siitä meillä on heidän viime pelistään jo osviittaa.
Teemme kaikkemme, että saamme joukkueen valmisteltua hyvin tiistain koitokseen. Luotto on kova, Kanerva lupasi.